Kvinne tiltalt for falsk forklaring: Økokrim mener hun løy om møte med dommer 17. mai

(Dagbladet): En 45 år gammel kvinne er tiltalt av Økokrim for å ha avgitt falsk forklaring i forbindelse med straffesaken mot eiendomsinvestorene Anthony Bratli og Terje Hvidsten.

Økokrim mener kvinnen i et avhør rett før jul i fjor løy, i et forsøk på å få dommen mot Bratli og Hvidsten opphevet.

Kvinnen sa hun hadde snakket med en meddommer i saken mot investorene under 17. mai-feiringen på Snarøya skole i 2015, og at meddommeren da skal ha sagt ting som ville medført at hun var inhabil til å dømme i rettssaken. Men Økokrim har avdekket at kvinnen trolig ikke var på Snarøya den dagen.

- Vi har hentet inn elektroniske spor som viser at hun befant seg et helt annet sted i landet, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen til Dagbladet.

Økokrim mener kvinnens motiv var å få opphevet dommen mot Bratli.

- De to har en relasjon, sier Kampen.

Økokrim sier de ser alvorlig på forsøk på å påvirke utfallet av etterforskninger og rettssaker med bevisst uriktige forklaringer.

- Saken har vært under etterforskning i åtte år. En ny rettsrunde ville medført en enorm arbeidsmengde for politiet, sier Kampen.

Kvinnens forsvarer, advokat Brynjar Østgård, sier at hun ikke erkjenner straffskyld.

«Søppel»

Økokrim har siden 2006 ment at Hvidsten, Bratli og Christer Tromsdal var med på å selge svenske hoteller til overpris.

Hvidsten ble i lagmannsretten dømt til to års fengsel, mens Bratli ble dømt til tre år. Sammen med Tromsdal er de dømt til å betale 21 millioner kroner i erstatning.

Da saken var oppe i lagmannsretten anførte forsvarerne i saken at den ene meddommeren måtte erklæres som inhabil fordi hun skal ha kalt Hvidsten for «søppel» i en samtale med ei venninne, og at hun som følge angivelig rasistiske ytringer på Facebook var inhabil når det gjaldt Bratli fordi han er halvt kinesisk.

De fikk ikke medhold av lagmannsretten den gang, etter at politiet gjorde beslag i en PC hos Hvidsten i forbindelse med en annen straffesak der de fant en logg fra chattetjenesten Viber.

Av loggen framgikk det at Bratli og Hvidsten diskuterte de to meddommerne i saken allerede mens saken var i tingretten, og at de hadde funnet ut at den ene hadde skrevet flere kontroversielle utsagn på Facebook.

- Skal vi avblåse saken for å kjøpe oss litt tid? skrev Hvidsten til Bratli.

De falt, ifølge Økokrims tolkning, ned på å vente med å varsle om uttalelsene til dommen hadde falt, slik at hele dommen kunne oppheves på grunn av inhabilitet.

- Dette kan være trumfkort på opphevelse etterpå, skrev Bratli til Hvidsten.

Da de to ba om å få dommen opphevet, hevdet de at de ble klar over forholdet sommeren 2016. Borgarting lagmannsrett har avvist opphevelsesbegjæringen, fordi de to ikke varslet med en gang da de ble klar over forholdet. Høyesterett forkastet også anken.

Tromsdal snudde

Christer Tromsdal innrømmet for øvrig medvirkning til sju bedragerier da saken kom opp for tingretten i 2015. Før dette hadde han nektet straffskyld.

Hele saken var først oppe i tingretten i 2012, men dommen ble senere opphevet på grunn av en inhabil meddommer. Han ble erklært inhabil etter at naboen hans ble oppsøkt av to torpedoer som tok seg inn gjennom verandadøra til meddommerens nabo med slegge. Naboen skjønte ikke hvorfor de hadde oppsøkt ham.

Etter hvert oppstod det en teori om at torpedoene kunne ha gått feil, og at de egentlig skulle til meddommeren. Han ble kalt inn til avhør, og da sa han at han var kjent med at «de tiltalte har et nettverk i det kriminelle nettverk hvor det også foregår vold», og at to av de tiltalte hadde et ønske om at «saken ikke skal bli gjennomført på enklest mulig måte».

Tromsdal ble senere siktet for å motarbeide rettsvesenet med trusler eller vold i forbindelse med saken.

Saturday, May 6th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments