Kunstsamler om «glemt» norsk kunstner: – Bedre enn Munch

(Dagbladet): Haakon Mehren har viet hele sitt liv til kunsten, og spesielt til den han mener er Norges største kunstner – fullt på høyde med Edvard Munch, Aksel Waldemar Johannessen.


FILLEFRANS: – Ingen kunne male fillefranser, bomser og de aller nedeste på rangstigen i samfunnet som Aksel Waldemar Johannessen, sier Haakon Mehren. Foto: Anders Grønneberg
Vis mer

- Jeg vokste opp med originale Munch-bilder på gutterommet hjemme hos Rolf Stenersen, men få kunstnere har grepet meg som Aksel Waldemar, sier Mehren.

Et kunstgeni

Kunstkjenneren kan ikke få fullrost det geniet han mener Aksel Waldemar Johannessen var.

- Som maler var han bedre enn Munch. Nå avslutter jeg et 27 år langt arbeid for å løfte hans kunst fram i lyset, sier Mehren.

Han sikter til utstillingen med 30 bilder av kunstneren, som døde 41 år gammel i 1922, i lokalene til Blomquist i Tordenskioldsgate i Oslo.


KORSFESTELSEN: Filmregissør Nils Gaup blir inspiret av Aksel Waldemar Johannessens bilder, som dette kristusbilde – et selvportrett med deler av Oslo i bakgrunn. – Golgata er over alt, sier han. Foto: Anders Grønneberg
Vis mer

I verdensklasse

Aksel Waldemar Johannessens verker er vist på Dogepalasset i Venezia og Leopold Museum i Wien til strålende mottagelse. I Norge blir han kalt kalt «den glemte kunstneren», men er i utlandet omtalt som en kunstner i verdensformat.

Mehren har satt som betingelse for kunstgaven til Oslo kommune at Aksel Waldemar Johannessens bilder skal inngå i Stenersensamlingen, som forvaltes av kommunen.

- Samme år som Aksel Waldermar døde, i 1922, klarte han dødssyke kone å lage en utstilling her på Blomquist. Etter hennes død gikk kunstneren i glemmeboken, inntil jeg kom over en rekke av hans biler i 1990. I 1992 viste vi på nytt bildene hans på i Blomquists lokaler, og siden er de blitt stilt ut en rekke steder i Europa, sier Mehren.

Beundret av Munch

Han legger til at Munch og kunstkritiker Jappe Nilsen var beundrer av Aksel Waldemar.

- Da Munch fikk se utstillingen i 1922, skal han ha sagt at «det ikke lages bedre bilder i Norden i dag», sier Mehren.


NYTT: – Dette bildet dukket opp for én måned siden, sier Haakon Mehren om disse to fattigjentene i vinterkulda.
Foto: Anders Grønneberg
Vis mer

Filmskaper Nils Gaup er blant dem som har fått øynene opp for Aksel Waldemar etter en utstilling i Wien i 2007.

- Historien om Aksel Waldemar Johannessen er veldig spennende, sier Gaup og Mehren, som mener Johannessen er blitt motarbeidet av norsk kunstelite.

Dokumentar og kinofilm

I løpet av høsten gjør Gaup de siste opptakene av det som skal bli en dokumentar om kunstneren.


HJELPERE: Haakon Mehren får hjelp av William Nygaard og Georg Fredrik Rieber-Mohn (t.h.) i forhandlingene med Oslo kommune. Foto: Anders Grønneberg
Vis mer

- Den vil bli klar i løpet av våren 2018. Jeg holder også på med en spillefilm om ham med en manusforfatter jeg ikke vil si navnet på – og jobber for å finansiere den, sier Gaup.

En annen stor eier av Aksel Waldemars kunst, er investor og kunstsamler Christen Sveaas, som har egne museumsplaner for sine bilder.

Aksel Waldemar Johannessen-utstillingen i Galleri Blomquist vises fram til 1. september.

Thursday, August 10th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments