KrF:- Er med å intensivere jakten på barn med Downs

(Dagbladet): Helse- og omsorgsminister Bent Høie har i dag sagt ja til en blodprøve som kan avdekke kromosonavvik som Downs,- Pataus- og Edwards syndrom.

Blodprøven, som kalles NIPT, godkjennes for alle gravide som i dag får tilbud om fostervannsprøve eller morkakeprøve.

- Vi er uenige i den avgjørelsen Høie har tatt. Det er vi fordi vi ikke ønsker å intensivere jakten på barn med Downs syndrom. Det er denne testen med å bidra til, sier nestleder i KrF Olaug Bollestad til Dagbladet.

For Bollestad og KrF er ikke testen i seg selv det problematiske, men det hun mener er intensjonen bak testen.

- En avdekker noe som ikke kan behandles, og kvinnen blir stilt overfor et vanskelig valg.

- Ni av ti aborteres bort

I motsetning til dagens testmetoder, inneholder ikke NIPT-testing en økt risiko for spontanabort. Det er også Bent Høies begrunnelse når han nå åpner for å ta blodprøvemetoden i bruk.

- Høie og Helsedirektoratet vil innføre testen for å redusere sjansene for spontanabort. Det forstår jeg. Men en annen del av bildet er at denne testen er mer presis og finner flere barn med Downs. Muligheten deres for å leve videre blir mindre, mener Bollestad.

Hun frykter testen kan føre til flere aborter og et kaldere, smalere samfunn.

- Vi er allerede i ferd med å bli et Downs-fritt samfunn. Ni av ti barn med Downs aborteres bort. Den muligheten blir enda større om vi bruker en test som er enda mer treffsikker på disse kromosomavvikene. Blir det da færre eller flere som aborters bort, det er spørsmålet? spør hun.

Avvises av Høie

Helseminister Bent Høie er uenig i at avgjørelsen øker trykket mot barn med Downs.

- Jeg er uenig og mener det ikke finnes et faglig grunnlag for å si det. Det er veldig tydelig i Helsedirektorates utredning at med den innretningen vi har nå, vil ikke det være konsekvensen. Konsekvensen vil være redusert risiko for spontanabort for kvinner som faktisk ikke ville gjennomført en abort, sier Høie.

Han sier det ville vært vanskelig for ham å ikke åpne for NIPT-testing.

- Det ville vært vanskelig for meg å stått for det motsatte, når en har en mulighet til å forhindre så mange fostervannsprøver og morkakeprøver, sier han.

Innenfor avtalen

Olaug Bollestad sier testen ikke er i strid med samarbeidsavtalen, men mener den bryter med intensjonen i avtalen.

På spørsmål om hun føler seg sviktet eller ført bak lyset av Høyre, svarer hun nei.

- Men vi merker oss jo dette. Det skal være en prosess i alle partier denne våren der bioteknologien i sin helhet skal diskuteres. Her er det mange utfordrende spørsmål der Høyre og SP har vært våre nærmeste samarbeidspartnere. Jeg ser at det er prosesser i Høyre der de blir likere Frp og Ap i de spørsmålene der vi før har søkt sammen. Jeg håper ikke dette er en indikasjon på at de vil gå mer i den retningen, sier hun.

Wednesday, March 1st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments