Klaget på Ryanair – fikk 13 kroner i erstatning

(Dagbladet): Transportklagenemnda har aldri behandlet så mange klagesaker fra nordmenn som i fjor. Bare innenfor flyreiser havnet hele 2111 klagesaker på Transportklagenemndas bord.

Mager trøst

Og av de som fikk delvis medhold i sin klage var den norske flypassasjeren som reiste fra Palma til Barcelona med Ryanair – men som endte opp med aller lavest erstatningssum.

Transportklagenemnda anbefaler nemlig enstemmig at Ryanair refunderer 1,37 Euro (12,82 kroner) til flypassasjeren.

Det opprinnelige kravet var 46,37 Euro (434 kroner)

Flypassasjeren reiste fra Palma til Barcelona men fant ingen innsjekkingsautomat på flyplassen og henvendte seg til bagasjeskranken hvor en ansatt spurte etter boardingpasset. Dette hadde ikke klager skrevet ut, og han ble bedt om å betale 46,37 euro for at Ryanair skulle å skrive ut boardingpasset på flyplassen. Noe han syntes var drøyt og han sendte en klage til Ryanair og deretter til Transportklagenemnda.

Ryanair avslo kravet og mente at vilkårene til selskapet er lett tilgjengelige på Ryanairs hjemmesider, og disse må aksepteres for å få bestilt billett.

Les mer: Trodde du at du at det var smart å bestille pass denne datoen?

Moms på toppen

Nemnda var enig i at passasjeren må akseptere å betale et gebyr på 45 euro.

Men: Klageren la frem en kvittering der det fremgår at han betalte 46,37 euro. Ryanair hadde nemlig lagt på moms på gebyret og transportklagenemnda mener at Ryanair ikke kreve gebyr ut over det som er angitt i gebyrtabellen sin og anbefaler derfor at Ryanair refunderer 1,37 euro.

Ryanair har ikke vært tilgjengelig for kommentar angående den rekordlave erstatningen.

Klagesaker i været

Siden 2011 er antall klagesaker på flyreiser hos Transportklagenemnda mer enn tredoblet. Fra 646 saker i 2011 til hele 2111 i fjor.

– Med flere reisende så vil det naturlig nok oppstå flere situasjoner som påvirker reiseopplevelsene, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

– Det har vært en jevn økning når det gjelder antall saker som gjelder fly. Gjennom et år vil det gjerne være en eller flere hendelser som påvirker antall klagesaker totalt sett. I 2016 var det stor oppmerksomhet rundt den nye flypassasjeravgiften, en særavgift på flyreiser som ble innført 1. juni 2016, sier Anne B. Lea, daglig leder Norsk Reiselivsforum som igjen er sekretariatet for Transportklagenemnda og Pakkereisenemnda.

Les mer: Dette har du krav på når flyet er forsinket


REISEKLAGEREKORD: Aldri har vi klaget så mye som nå, men mange av klagene til Norwegian og SAS blir avvist av Transportklagenemnda. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Vis mer

I løpet av første kvartal i 2017 var det kommet inn 538 saker som gjelder fly.

– Vårt inntrykk er at flypassasjerer har ganske god kunnskap om at de har rettigheter ved for eksempel forsinkelser og kanselleringer. Foruten slike hendelser klages det også på endret rutetid, forsinket eller skadet bagasje, nektet ombordstigning, forhold omkring bestilling/refusjon mv.

Uoppnåelige drømmer

– Vi har som prinsipp at vi følger nemndas beslutning, selv om disse kun er retningsgivende. Vi mener at en slik policy er med på å bygge tillit rundt passasjerenes rettigheter når uregelmessigheter oppstår, sier Knut Morten Johansen i SAS.

De fleste sakene er imidlertid løst før de ankes til Transportklagenemnda.

– Kunnskapen om passasjerrettighetene er kanskje ulik. Vi registrerer jo at omtaler i media om hva man har krav på ved forsinkelser og kanselleringer kanskje får mange til å tro at man er berettiget store utbetalinger, uansett hvilken bakenforliggende årsak det er snakk om. Værproblemer som påvirker regulariteten er for eksempel ikke noe som flyselskapet kan klandres for, sier Johansen.

Tuesday, May 16th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments