Katrine Lunde var lykkelig over å være gravid. Klubbens reaksjon: «Er du sikker på at du vil beholde ungen»?

- Jeg ble selvsagt paff over at de kunne stille et slikt spørsmål, og spesielt når jeg i tillegg var 34 år på det tidspunktet, sier Katrine Lunde til Dagbladet om hendelsen sommeren 2014.

Norges mestvinnende håndballspiller – med 261 landskamper for Norge, to OL-gull, VM-gull, fire EM-gull, fire Champions League-pokaler og en rekke personlige utmerkelser – var stor stjerne i en klubb som da hadde vunnet Champions League to år på rad og jaktet en tredje strake.


MAMMALYKKE: Katrine Lunde sammen med datteren Atina, som hun fødte 28. februar 2015. Foto: Bjørn Langsem
Vis mer

At verdens beste målvakt ble gravid på et slikt tidspunkt falt klubbledelsen i den ungarske klubben tungt for brystet.

Åtte uker på vei

Katrine Lunde kjenner seg ergo godt igjen i saken fra Danmark nylig, hvor den tidligere danske landslagssjefen Jan Pytlick skal ha stilt seg opp foran spillertroppen i Odense og sagt at det «ikke er greit å bli gravid».

I etterkant har Pytlick forsøkt å tone ned ordvalget, men utspillet har naturligvis vakt harme. Fra både dansk og norsk hold har kritikken mot Pytlick vært krass i etterkant.

Katrine var ikke mer enn åtte uker på vei da hun fortalte treneren at hun og hennes serbiske kjæreste Nikola Trajkovic var i lykkelige omstendigheter. På grunn av en skade i hofta skulle hun sendes på en MR-undersøkelse. Det avslo hun, ettersom hun var gravid, og valgte i stedet å fortelle klubben at hun ventet barn.

- Følte ikke noe press

- Treneren var glad på mine vegne, men samtidig lei seg på lagets vegne, sier Katrine.

To dager seinere fortalte hun nyheten til klubbens øvrige ledelse. Så ble hun kalt inn på et møte, og ble spurt om hun var sikker på at hun ville ha barnet.


GA ALT: Katrine Lunde ga alt for Györ i de fem åra hun spilte for den ungarske klubben. Her vant hun også to av de fire Champions League-titlene målvakten har. Foto: Bjørn Langsem
Vis mer

- De spurte om du kunne tenke deg å ta abort?

- De brukte ikke akkurat det ordet, men i realiteten var det det de spurte om. Men jeg følte ikke noe press rundt det, for det var uansett ikke aktuelt for meg å vurdere det. Jeg hadde jo lyst på barn, sier Katrine Lunde.

- Trodde vi hadde kommet lenger

Jan Pytlicks opprørende beskjed om graviditetsnekt overfor spillergruppa i Odense kom tidligere denne uka, etter sigende som en reaksjon på at tre Odense-spillere, Susan Thorsgaard, Susanne Madsen og Stine Svangård, er blitt gravide denne sesongen.

Torsdag var det krisemøte i klubben, mellom hovedtrener Pytlick, spillerne og klubbledelsen.

Katrine Lunde er sjokkert over at det kom fra en så rutinert trener som Jan Pytlick – som blant annet ledet de danske kvinnelandslaget til OL-gull i 2000 og 2004, EM-gull i 2002 og VM-bronse i 2013.


GULLJENTER: Katrine Lunde (t.h) og tvillingsøsteren Kristine poserer med EM-gullet i Makedonia i 2008. Trebarnsmamma Kristine er nå assistenttrener i Vipers Kristiansand, hvor Katrine skal spille de tre neste årene fra høsten av. Foto: Bjørn Langsem
Vis mer

- Jeg trodde vi hadde kommet lenger i 2017, og spesielt i de nordiske landene. Derfor var det overraskende og skuffende at Pytlick kunne si noe så diskriminerende. Å bli gravid er en privat sak, som arbeidsgiver ikke skal blande seg opp i, så dette er en viktig debatt, sier Katrine Lunde til Dagbladet.

Og minner om en ting:

- Kvinner kommer ofte sterkere og bedre tilbake enn noen gang etter fødsel. Det er det mange eksempler på.

Selv var hun tilbake mellom stengene for Györ bare to måneder etter at hun fødte datteren Atina 28. februar 2015.

Sa opp kontrakten

Håndballmålvakten hadde halvannet år igjen av kontrakten med Györ da graviditeten ble kjent, men Lunde valgte å benytte seg av en klausul som ga henne anledning til å si opp kontrakten etter den sesongen – og har de to siste åra spilt for den russiske klubben Rostov-Don.

- Jeg valgte å bruke klausulen til å si opp kontrakten på grunn av måten klubben behandlet meg på som gravid, sier Katrine Lunde.

Etter 13 år som utenlandsproff vender hun hjem til Kristiansand til sommeren. Hun har skrevet en treårskontrakt med Vipers Kristiansand. Der blir hun gjenforent med tvillingsøster Kristine, som er assistenttrener i klubben.

Sunday, March 19th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments