Iversen varsler mer kynisme og ber om hjelp fra Klæbo og Krogh:- Jeg mistet gnisten

SARPSBORG (Dagbladet): Emil Iversen (25) var forrige sesongs stjerneskudd i internasjonal langrenn da han gikk fra å konkurrere i skandinavisk cup til å banke til med tre verdenscupseiere.

Meråker-gutten ble belønnet med landslagsplass og tok nye steg denne sesongen. Etter en god sesonginnledning, med unntak av Tour de Ski, nådde Iversen et nytt klimaks da han herjet under verdenscuphelga i Falun i slutten av januar. Blant annet slo han Martin Johnsrud Sundby i en ren duell på tremila.

Iversen seilte opp som en gullkandidat i VM i Lahti på både sprinten, lagsprinten, 15 kilometer klassisk og stafetten. Mesterskapet ble tidenes antiklimaks for Iversen: Tre fall, to vrakinger og ingen medaljer ble fasiten.

Heller ikke etter VM har Iversen oppnådd sine mål. Plutselig kom all motgangen på en gang.

- Jeg har ikke vært så dårlig på ski på fem-ti år. Det er kjedelig, men nå er heldigvis sesongen ferdig. Jeg får prøve å se på det som var bra, fram til og med lagsprinten i VM da jeg falt. Det er tungt, men jeg får bare prøve å glemme det og revansjere meg neste år, forteller Iversen til Dagbladet.

- Jeg fikk meg en knekk i VM og mistet mye selvtillit. Da mistet jeg litt av min greie – å ha det artig å gå på ski. Jeg mistet gnisten. Det har vært tungt, men når mai kommer, skal jeg revansjere meg. Jeg gleder meg til neste år, slik jeg får dette på avstand.


BRUTALT: Emil Iversen var langt nede etter fallet på lagsprinten i Lahti. Sportslig har han ennå ikke reist seg. Neste år håper han å slå kraftig tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

Problemet på landslaget

I sin første sesong på landslaget gjorde Iversen det lenge svært bra, fram til han gikk – bokstavelig talt – på trynet i Lahti. Tidligere har mange slitt i sin første sesong på elitelandslaget. Derfor er 25-åringen totalt sett ganske fornøyd med sesongen som helhet.

- Det er mange som har fått det tøft etter man har blitt tatt ut på landslaget for første gang og vært en skygge av seg selv. Sånn sett vil jeg gi meg godkjent og er ganske fornøyd, forteller Iversen.

Kahtrine Harsem snakket ut om problematikken overfor Dagbladet tidligere i sesongen. Iversen blir preget av hardkjøret til kapasitetsløpere som Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Sjur Røthe og Hans Christer Holund.

- Det har vært tøft på trening med veldig hardkjør. Det blir litt endring på treningsplanen til neste sesong. Nå kjenner jeg styrkene og svakhetene til landslagsutøverne bedre. Da er det lettere å være mer kynisk, sier Meråker-gutten.

Iversen er en annen type løper enn de øvrige. Han er mer eksplosiv og må trene annerledes for å lykkes.

- Blir preget av de andre

Det er imidlertid ikke alltid like enkelt når han ser hvordan de andre landslagsgutta banker på i treningshverdagen.

- Ja, man blir litt preget av de treningsmengdene. Men jeg har vist at jeg kan hevde meg og vinne, selv om jeg henger litt etter på trening om høsten. Det er en trygghet som jeg skal ta med meg. Det blir litt endringer som gjør at jeg tror jeg kan bli enda mer stabil neste sesong.

- Hvilke da?

- Det handler om å ikke bry seg om hvor mye de andre gutta trener og ligger an. Det er veldig mange sterke gutter på laget som trener voldsomt mye, men som er seigere og har en annen kropp. Jeg kan ikke trene som dem og må trene annerledes. Neste sesong må jeg trene enda mer annerledes, erkjenner Iversen.

- Har dette bekymret deg?

- Jeg var ikke bekymret, men jeg har tenkt vært observant på det. Det er viktig å holde på det som fungerer best for deg. Johannes Høsflot Klæbo viser at man kan hevde seg selv om man ikke trener like mye og hardt. Han viser at det kan fungere selv om han ikke trener mest. Det er til inspirasjon for meg. Da blir det lettere å holde seg frisk og uthvilt.

Vil ha inn Krogh og Klæbo

Nå håper Iversen at han får Finn-Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo med seg opp på allroundslaget, slik at han får to utøvere som minner mer om ham selv, som trener færre treningstimer enn de øvrige og som kan matche Iversen på hurtighetsdrag.

- Vi er ganske like. Det blir spennende å se om jeg får Krogh og Klæbo på laget. Da kan vi kanskje danne en gruppetto på langkjøringer. Jeg skulle gjerne hatt begge dem på allroundlaget. De er mer lik meg enn Didrik, Sjur og Hans Christer. Det tror jeg er bra for laget, så får vi god matching på hurtighetsdrag også.

Iversen hyller Klæbo.

- Han er det største langrennstalentet vi har sett gjennom tidene. Klæbo er en jordnær fyr som vet hva han gjør. Han blir nok en ekstrem sterk konkurrent de neste ti årene. Han er som inspirerer og som jeg vil ha i bakhodet når jeg trener.

- Vi får rådføre med hverandre. Jeg kom jo litt fra intet jeg også i fjor, så jeg har nok noen tips. Så håper jeg å få noen tilbake.

- Det er brutalt

Denne sesongen har vært en kontrastfull reise for Iversen, som i sine beste stunder har vært best i verden og andre stunder har gravd seg lengre ned enn kanskjen oen andre.

- Det er brutalt å kjenne at toppnivået kan være så høyt, men at de ikke fungerer når det gjelder. Men jeg har kommet meg over det og satser på å slå sterkere tilbake neste sesong. Da er målet å kjempe om pallplass sammenlagt i verdenscupen og ta medalje i OL, forteller Iversen.

- Jeg har sagt en del ting jeg ikke mener selv. Sånn er det. Man legger livet i det. Da er det greit å miste hodet litt etter rennet. Det kan bli mye følelser og tanker rett etterpå, men når man får summet seg, skjønner man at det kanskje ikke var så smart sagt.

Den siste perioden har han forsøkt å koble av.

- Jeg har holdt på å flyttet inn i nytt hus den siste tiden og har fått koblet av med litt andre ting. Jeg skal glemme dette og se på de rennene som har vært gode.

Lokkemat til Northug

I tillegg til Krogh og Klæbo skulle Iversen gjerne også hatt med kompisen Norhug på landslaget.

- Jeg skulle gjerne hatt Petter på laget også, men det er tydeligvis ikke nok med meg for å lokke med ham. Vi skulle nok hatt noen damer, helst glamourmodeller. Men jeg vet ikke om Tor Arne er så interessert i det. Jeg tror noen glamourmodeller kunne ha vært et nødvendig trekkplaster, mener Iversen.

- Hvilken aldersgruppe da?

- Det er vidt spekter fra rundt 20 til 40 år. Jeg setter grensa fra 22 til 25 år. Jeg er kritisk når det kommer til konematerialet. Jeg er selvfølgelig ute etter det. Alle gutter er på utkikk etter kone, selv om jeg ikke skal ha familie helt ennå. Jeg har bygd meg hus nå, så jeg er et lite steg på veien.

Slår tilbake mot kritikken

Før Lahti-VM kritiserte han Northugs treningsfilosofi etter smellen han gikk på i høst.

Nå slår langrennsstjerna tilbake mot kompisen.

- Nå tror jeg Emil må kritisere sitt eget opplegg i stedet. Du ser det på mønsteret at han ikke har den samme punchen på lagsprinten i VM. Når han har den, er han rå. Men når Emil ikke er i form, er han ikke noe bra. Men det er en sånn løper du vil være: enten vinner du, eller så er du langt bak, sier Northug til Dagbladet.

- Emil var styggsterk i Kuusamo og gikk fort en del skirenn etter det, ikke minst i Falun. Der gikk han kjempebra, men så fikk han en dupp fram mot VM. Det er der han må gjøre evalueringen sin og finne ut hva han må gjøre annerledes, mener 31-åringen fra Mosvika.

Friday, March 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments