Hun skal redde Norge fra EM-fiasko: – Du kan ikke ofre fingrene, hender og hodet hver eneste dag

APELDOORN (Dagbladet): – Det gjør ikke spesielt vondt.

Ingvild Hjelmseth (37) er EM-troppens veteran og en av de viktigste spillerne med sin erfaring som keeper.

Hun storspilte i åpningskampen mot Nederland, men klarte ikke forhindre 0-1-tap. Mot Belgia skal Stabæk-målvakten igjen stoppe baller.

Men 19 strake sesonger i Toppserien hjemme i Norge har satt sine spor. Uredd, god og rutinert har hun drevet flere spisser til vanvidd.

- Det er alltid en fantastisk opplevelse å være i mesterskap. Det er en spesiell atmosfære og mye folk. Det gjelder å få selvtillit fra første kamp, sier Hjelmseth til Dagbladet.

- Nå er du eldst på laget…

- Eldst i EM, avbryter Hjelmseth raskt og fortsetter:

- Du bærer med deg mye rutine. Jeg er kanskje best på rutine og blir en slags mor i laget. Jeg må passe litt på. De unge på laget gjør oss andre litt yngre også.


SNART 114 FOR NORGE: Ingrid Hjelmseth spiller torsdag sin landskamp nummer 114. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Vis mer

Ofrer kroppen

19 sesonger i hjemlig serie og en rekke mesterskap med Norge har også satt sine spor på kroppen til 37-åringen. 113 landskamper har hun – og nummer 114 kommer torsdag kveld. Bare ti kvinner i norsk fotballhistorie har flere kamper med flagget på brystet. Flest har Hege Riise med 188.

- Jeg kjenner at jeg har holdt på noen år – og det er blitt mange sesonger. Det gjør at jeg nå tar ett år av gangen, sier Hjelmseth.

- Har du vondt noe sted?

- Njei. Kroppen begynner å si ifra at det er tøft å være toppidrettsutøver. Jeg er ikke blitt mer redd, men jeg er blitt mer fornuftig med åra. Som ung kaster du deg inn – hodestups – i hver duell. Enten trening eller kamp. Når du blir eldre vurderer du situasjoner annerledes. På trening tar du mindre sjanser for å unngå skader, selv om det er det samme i kamp som for 19 år siden, sier hun.

Som keeper er hun kanskje den på det norske laget som får mest juling. Hun er i tette dueller med motspillere i feltet og må kaste seg ned i beina på spissene.

- Du kan ikke ofre fingrene, hender, hodet og føtter i hver duell, hver dag. Da hadde det tatt knekken på meg. Da må jeg heller ta en scoring imot på trening, sier Hjelmseth.


GOD: Ingrid Hjelmseth i åpningskampen mot Nederland.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Vis mer

Fokus på detaljer

Hun er født på Lørenskog og spilte i Skjetten i ungdomsåra. Så reiste hun til Trondheims-Ørn. Der var hun fra 1999 til 2006. Så spilte hun i Asker fra 2007 til 2008. Siden 2009 har hun vært Stabæks førstekeeper.

- Jeg har hatt mange småskader, men tok et leddbånd i kneet før VM i 2007. Det var surt. Jeg tok også et knøttlite bein i hånda som gjorde at jeg måtte gå 12 uker med gips, sier målvakten, som kan vise fram noen fotballskader på hendene som få andre matcher.

- Passer du ekstra godt på hendene, som er arbeidsverktøyet ditt?

- Nei, egentlig ikke. Jeg teiper. Men vi trener håndledd og sånn, sier hun.

I EM-troppen jobber hun tett med de to reservekeeperne Cecilie Fiskerstand og Oda Marie Hove Bobstad. Begge er født i 1996.

- Vi jobber godt som et team og vil ikke kalle meg en mentor. Men jeg elsker å terpe detaljer og klarer ikke å holde kjeft. Derfor prøver jeg å spre litt av det jeg har lært gjennom en lang karriere, sier Hjelmseth.

- Hva tenker du om Belgia-kampen?

- Det er en kamp vi må vinne – men det var det allerede før EM. Vi har ikke råd til å gi fra oss flere poeng nå, sier Norges solide målvakt – som skal redde baller for Norge for 114. gang.

PS: Norge møter Belgia i kveld kl. 18. Status i gruppe A: Nederland og Danmark har 3p. Norge og Belgia har 0.


SKUFFET ETTER TAP: Ingrid Hjelmseth etter tapet (1-0) mot Nederland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Vis mer
Thursday, July 20th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments