Hjernekirurg vant søksmål mot TV 2

(Dagbladet): TV 2 er dømt til å betale 825.000 kroner i oppreisning til hjernekirurg Per Kristian Eide. Kanalen er også dømt til å betale 3,5 millioner kroner i saksomkostninger.

Eide saksøkte TV 2 for ærekrenkelser, og krevde millionbeløp i oppreisning etter at TV 2 publiserte en rekke saker hvor de gransket om han hadde utsatt pasienter for fare og påført dem varig hjerneskade under et forskningsprosjekt han sto bak.

Journalistene hadde jobbet med saken i opp mot et halvt år, men tok først kontakt med kirurgen dagen før saken ble sendt.

Eides advokat, Per Danielsen ved advokatfirmaet Danielsen og Co, mener TV 2 har utsatt ham for en rekke skadelige og uriktige beskyldninger. Eide krevde millionerstatning fra TV 2 etter 32 TV-innslag og 17 nettsaker om saken.

Det var Nettavisen som først omtalte dommen.

- Denne dommen var gledelig og riktig. Eide er veldig fornøyd med at han har klart å ansvarliggjøre TV 2, som behandlet ham grovt uriktig. Vi betrakter dommen som en full seier, selv om noen av redaktørene ble frifunnet, sier Danielsen til Dagbladet.

- Vil anke

Olav T. Sandnes, sjefredaktør i TV 2, sier til Dagbladet at de vil anke dommen.

– Siden vi begynte dekningen av denne saken har det aller viktigste for TV 2 vært hensynet til norske pasienter. Kjernen i vårt samfunnsoppdrag er å drive undersøkende journalistikk og avdekke kritikkverdige forhold. Retten er enig med TV 2 i at saken har stor samfunnsinteresse og at vi reiste en viktig etisk medisinsk debatt ved å adressere disse spørsmålene, sier Sandnes.

Han legger til at Tingretten også viser til at TV 2s dekning har ført til en styrking av pasientenes rett til informasjon før samtykke til å delta i forskningsprosjekter, og at saken ligger i kjernen av ytringsfriheten.

- TV 2 har alltid ment og mener fortsatt at vår journalistikk i denne saken er viktig og faktabasert. Vi mener at både redaktører og journalister har opptrådt aktsomt og utført samfunnsoppdraget de er satt til å forvalte. Derfor vil TV 2 anke dommen, selv han.

Ikke alle ble ble dømt

Det er likevel ikke alle de saksøkte som er dømt. Retten ga Eide medhold i søksmålet mot redaksjonssjef Per Niklas Lysvåg, og journalistene Sophie Lund Aaaserud, Hanne Taalesen og Jens Christian Nørve.

Ansvarlig redaktør Olav T. Sandnes, tidligere sjefredaktør og administrerende direktør Alf Ivar Hildrum og redaktør Jan Ove Årsæther ble frifunnet.

Danielsen opplyser til Dagbladet at det ble inngått forlik med nyhetsoppleser Øyvind Brigg, som også var saksøkt.

Eide krevde i utgangspunktet erstatning fra hver av de saksøkte, opp mot fem millioner fra TV 2, opp mot 250.000 fra de saksøkte redaktørene, og opp mot 150.000 fra hver av de saksøkte journalistene.

Dagbladet oppdaterer saken!

Friday, June 30th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments