«Gamlegutta» herjer i verdenstoppen: – At han har holdt på så lenge, er mot alle odds

(Dagbladet): Følger du mye – eller kanskje ikke så mye – med på tennis, har du sikkert bemerket deg at for eksempel både Rafael Nadal (31), Roger Federer (35) og Novak Djokovic (30) herjer helt i toppen – slik de har gjort i mange år allerede.

De tre har alle passert 30 år, og skal med det snart være på vei ned. Men nei da, det er de absolutt ikke. For verdens fem beste tennisspillere har en snittalder på 31,6 år.

- Ja, man kan kalle det en eldrebølge, sier Eurosport-ekspert Christer Francke til Dagbladet.

Snittalderen høyere

For det er «gamlegutta» som herjer.

Ser vi fem år tilbake i tid – altså i 2012 – var fire av de fem samme inne blant verdens fem beste tennisspillere, og snittalderen på 27,2 år.

- Snittet i topp ti og topp 100 har blitt eldre. Jeg vet ikke om det er en trend bare i tennis, men kanskje i samfunnet generelt? Folk er flinkere til å ta vare på fysikken, sier Francke.

Francke mener at utøverne har blitt flinkere til å trene smartere og spise riktigere – og ikke minst har de den økonomiske muligheten til å satse lenger. I tillegg har det blitt gjevt å vinne på flere arenaer, så lysten er til stede.

- I gamle dager dro ikke Björn Borg og John McEnroe til Australia for å spille, men i dag er det gjevt. Det er fristende å holde på lenger, og da blir det en eldrebølge. De gutta der (Murray, Nadal, Djokovic, Wawrinka og Federer) er jævlig gode, men at utøvere presterer når de blir eldre, gjelder nok i mange sporter, sier Eurosport-eksperten.


RINGREV: Roger Federer ser aldri ut til å dale i form. 35-åringen er for tiden ranket som verdens femte beste spiller. Foto: Mike Frey/BPI/Shutterstock/REX
Vis mer

Andre idrettshelter

Eksempel: Marit Bjørgen er 37 år gammel, og kan likevel fortsatt fullt berettiget kalles langrennsdronning. Ole Einar Bjørndalen (43) holder fortsatt stand i verdenstoppen i skiskyting. Manchester United-spiller Ryan Giggs spilte fotball på toppnivå til han la opp som 41-åring.

Altså: Det er ikke bare en trend i tennis. Francke mener dog at tennis er en sport man ikke kan holde på med noe særlig lengre enn 40-årsalderen.

- I noen utholdenhetsidretter kan man dra det ganske langt. I tennis er det derimot mye skader, så å holde på så lenge er unikt. Det er veldig mye belastning på rygg og knær og andre ledd – så man kan ikke helt skjønne at de klarer det, sier Francke.

Han drar fram Rafael Nadal, som har vært veldig skadeplaget i karrieren. Han har slitt med skader i blant annet knær, rygg og håndledd.

- Han har en spillestil som river i stykker kroppen. At han har klart å holde på så lenge, er egentlig mot alle odds. Federer, derimot, har vært lite skadet og har holdt på i over 20 år nå. Det er imponerende. Han har nesten aldri vært skadet, sier Francke.

- Han har en kropp som er laget for å drive idrett. Han har en teknikk ingen annen tennisspiller noen gang har hatt. Alt flyter, liksom. Det er grunnen til at han holde på så lenge, sier Francke.

PS! Wimbledon-turneringa går nå inn i sin siste uke. Både Murray, Nadal, Djokovic, Wawrinka og Federer er naturligvis fortsatt med.

Sunday, July 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments