Frp-topp går til angrep på egen regjering: – Belønner ekstreme organisasjoner

(Dagbladet): Ansettelsen av den 32 år gamle Østfold-kvinnen Leyla Hasic, som Islamsk Råd Norges (IRN) nye administrasjonskonsulent, har skapt en voldsom debatt.

Norske medier meldte tirsdag (delvis feilaktig) at Hasic blir IRNs nye ansikt utad – som kommunikasjonsrådgiver. Dagbladet får opplyst at Hasic ikke skal være en pressekontakt, men hun vil ha et særlig ansvar for internt kommunikasjonsarbeid ved behov. Mange reagerer likevel på at Hasic bruker det heldekkende plagget nikab.

Ansettelsen har blitt møtt med sterke reaksjoner, etter at Klassekampen omtalte saken tirsdag. Nå raser også Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann mot regjeringen som Frp er en del av.

- Regjeringen må kjenne sin besøkelsestid. At en statsstøttet organisasjon (som IRN, red.anm.) går i en så ekstrem retning, betyr at vi må stoppe deres tilgang på skattebetalernes penger, sier Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, til Dagbladet

- Støtter ekstrem islam

Ansettelsen av Hasic kommer etter at kulturdepartementet bevilget 484 000 kroner til IRN.

I et brev som NTB har en kopi av, der departementet midlertidig holder tilbake økningen, blir det understreket flere steder at de økonomiske tilskuddene til IRN gis under forutsetning av at organisasjonen skal «fremme samhold blant muslimer og tilhørighet til det norske samfunnet».

Keshvari reagerer kraftig på «regjeringens bevilgning», og mener det er åpenbart at Høyre og Frp må ta avstand til IRN.

- Islamsk Råd støtter åpenbart ekstrem islam. De har tidligere brukt evigheter på å ta avstand til ekstreme grupperinger og handlinger. Nå ansetter de altså en kvinne som går med nikab. Hvis IRN ikke har skjønt at de ikke kan operere på den måten i et sivilisert samfunn som Norge, så sier det seg selv at vi ikke kan støtte dem.

Han vil ikke si hva Frp kommer til å gjøre i saken, men gjentar at støtten må kuttes.

- Jeg forventer at regjeringen kutter støtten til Islamsk råd Norge. Hvis man med viten og vilje finansierer den typen krefter og organisasjoner, så kan man ikke i ettertid bli overrasket over ting som dette, sier Keshvari.

Forstår ikke kritikken


- Et demokratisk problem: Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, sier det er et demokratisk problem at enkelte mener man ikke skal ansette en person basert på hvordan vedkommende går kledd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Vis mer

Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, forstår lite av kritikken fra Keshvari.

- Dette viser at Keshvari har problemer med å huske hva som er IRNs ståsted i kampen mot ekstremisme. Vi har jobbet veldig konstruktivt og målrettet mot ekstremisme i mange år. Han burde vite bedre. Hvis han ikke har fått det med seg, så er det hans problem, sier Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, til Dagbladet.

Afsar understreker at organisasjonene som er medlem av IRN har et pågående arbeid mot ekstremisme, og at problematikken også jevnlig blir tatt opp av imamene som tilhører IRN.

- Vi har gått klart ut mot terrorgruppa IS, samt andre ekstremister og terrorgrupper. Vi sier tydelig at det de driver med er anti-islamsk, og har ingen plass i vår verden. Derfor begynner jeg å tvile på Keshvaris hukommelse. Dette er typisk politisk spill, sier Afsar.

Han anser Frp-politikerens utspill som et forsøk på å hanke inn stemmer.

- Vi er inne i et valgår. Men politikerne må beholde et visst nivå av moral og etikk. Det finnes faktisk grenser for hvor mye man skal tillate seg å finne på i et forsøk på å hanke inne stemmer. Men dessverre føyer dette seg inn i en lang rekke utspill fra enkelte politikere. Å beskylde en organisasjon som Islamsk Råd for å støtte ekstremisme er utrolig. Jeg vil be Keshvari om å tenke seg om, sier Afsar til Dagbladet.

Kulturministeren vurderer å kutte støtten

En annen som var tidlig ute med å rette refs mot Islamsk Råd var kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som vurderer å kutte støtten til IRN som følge av ansettelsen, ifølge TV 2.

- Religionsfriheten står veldig sterkt i Norge. Det skal veldig mye til for meg som kulturminister å ytre meg om organisasjoner som Islamsk Råd, men nå velger jeg å komme med et tydelig signal, sa Helleland, ifølge NTB.

Helleland mener «mange i Norge», også mange muslimer, ser på plagget som fremmed, og at det skaper større avstand snarere enn å redusere den.

- Tror IRN dette bidrar til å være en bedre brobygger og dialogpartner med andre tros- og livssynssamfunn? Jeg mener dette er ytterst uklokt og provoserende, sier kulturministeren til NTB.

- Et demokratisk problem

Afsab sier det er uforståelig at kulturministeren og «andre politikere» åpner for at man skal nekte en kvinne jobb, basert på hvordan vedkommende kler seg.

- Hvis man mener at vi skal diskriminere en kvinne i arbeidslivet, og truer med å kutte støtten, så har vi et demokratisk problem. Vi har noen lover og regler i dette landet, som vi alle må følge. Vi snakker høyt og varmt om ytringsfrihet, demokrati, likhetsprinsipper og at vi ikke skal diskriminere. Samtidig mener man altså at vi skal diskriminere en kvinne. Ikke fordi hun ikke er kvalifisert, men på grunn av måten hun går kledd på, sier han og legger til:

- Vi i IRN kan ikke diskriminere en person basert på vedkommendes religiøse, filosofiske, eller politiske ståsted. Ei heller seksuelle legning. Vi mener det ville sendt et helt feil signal. Vi skal legge kvalifikasjoner til grunn i en ansettelsesprosess, og det har vi gjort her.

- Kutt støtten umiddelbart

Frp-topp Keshvari beskriver imidlertid Islamsk Råd Norge som en tilrettelegger for det ekstreme.

- Hvis man belønner ekstreme organisasjoner, så blir det mer ekstremisme. Kutt støtten umiddelbart, sier Keshvari.

Han vil likevel ikke si om Frp, som et regjeringsparti, aktivt motarbeidet bevilgningen på en snau halv million kroner.

- Jeg kommenterer ikke hva vi har gjort og hva som har blitt sagt i interne diskusjoner. Men våre vedtak, når det gjelder bekjempelse av ekstremisme, er en klar indikasjon på hva vi har jobbet for. Det er vel ingen tvil om at Fremskrittspartiet har en annen oppfatning av disse spørsmålene, enn resten av partiene på Stortinget.

- Ikke regjeringa sin skyld

Mens Frp-politiker Keshvari er raskt ute med å legge skylda på sin egen regjering, mener Arbeiderpartiet at ansvaret ligger hos Islamsk Råd Norge.

- Jeg vil ikke gi regjeringa skylda for dette. Islamsk Råd burde selv tenkt seg nøye om, når utgangspunktet for denne bevilgningen var dialog og brobygging. Signalet de sender ut med denne ansettelsen blir fort feil oppfattet, sier stortingsrepresentant Stein-Eirik Lauvås (Ap) til Dagbladet.

Lauvås sier at han personlig mener nikab ikke har noe i det offentlige rom å gjøre. Han stusser likevel over at Keshvari går så hardt ut mot regjeringen, der Frp selv er med på å styre.

- Vi har minst to eller tre utgaver av Frp om dagen. Frp i regjering, Frp i stortinget og Frp ute i kommunene og fylkene. Her kommer Frp med både dobbel og trippel kommunikasjon.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Leyla Hasic, så langt uten hell.

Wednesday, March 29th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments