Fra trailersjåfør i Haugesund til filmregissør i Hollywood

(Dagbladet): Cato Manuel Ekrene er regissøren fra Sveio de færreste har hørt om. For fem dager siden undertegnet han kontrakt med den amerikanske filmprodusenten og manusforfatteren Scott Fivelson. Ekrene skal regissere Fivelson nyeste tilskudd til filmplakatene, spion- og krigsfilmen «The Guardian Angel».

- Cato ML Ekrene – en av de mest spennende nye stemmene i Skandinavia – og han er nå ombord for å regissere filmen min, skriver Fivelson på Facebook-siden sin.

- Jeg er den vanlige mannen i gata, som har dårlig helse og film som hobby. At dette skjer, er fantastisk spennende, sier Ekrene.

Film som hobby

Så hvordan har det seg at en forholdsvis ukjent nordmann, med kontor i en kald sykkelbod, skal regissere en Hollywood-film?

Det begynte for noen år siden. Cato Ekrene har slitt med ryggproblemer siden ungdommen, er operert to ganger, og ble til slutt uføretrygded etter å ha jobbet som trailersjåfør i flere år.

- Jeg har alltid vært interessert i film, og begynte å skrive manus bygget på min egen historie allerede i 2006, sier han.

Manuset til filmen som skal få tittel «Mango – Coincidences of Life », kom blant de ti offisielle finalistene i Beverly Hills Screenplay Contest i 2015. Det kommer vi tilbake til.

Store navn på rollelista

I 2014 kom dokumentaren «Kampen mot vekten» ut. Ekrenes første film, bygget på intervjuer med mennesker som lider av overvekt.

I 2015 kom kortfilmen «Run». En actionfilm fra narkotikamiljøet, der blant ander Jørgen Langhelle står på rollelista. Filmen ble tatt ut til til filmfestivalen i Haugesund og Los Angeles Action filmfestival, og Filmfront.no trillet en femmer på terningen.

I februar i år starter innspillingen av oppfølgeren «Run Faster».

- Og går alt etter planen, så blir det Hollywood-følelser og innspilling av «The Guardian Angel» rundt nyttår igjen, sier Ekrene.


MENTOR: Cator Ekrene kaller Jørgen Langhelle for sin mentor. Foto: Anders Grønneberg
Vis mer

- Jeg klyper meg fortsatt i armen, og skal tro fullt og fast på dette når jeg sitter på flyet på vei til innspilling, smiler han, og forteller at planen er å spille inn mye av filmen i Normandie og Berlin.

Gatebarn

Selv startet Cato Manuel Lizaraso Ekrene livet sitt i Columbia. På gata. I Villavicencio lærte han seg å bruke knyttnevene for å overleve. På papirene han hadde med seg da han ble adoptert til Norge, står det at politiet hadde gjort sitt for å spore opp hvem han var, men ingen ville vedkjenne seg ham.

Det er her filmen «Mango» kommer inn. Den forteller historien om gategutten som kom til en velstående familie i Haugesund som sjuåring.

- Fra en råtten mango til indrefileten. Så skulle det vise seg at det å se annerledes ut i Haugesund på 80-tallet, ikke var enkelt.

Etter tre dager på skolen, brukte han knyttneven for første gang i Norge.

- Jeg ble mobbet, og brukte eneste måte jeg kjente for å ta igjen. Denne filmen er veldig personlig, og skrevet til dem som har tatt livet sitt på grunn av mobbing. Og det er en kjærlighetserklæring til adoptivfaren min Egil Ekrene.

Mentor

Når Ekrene får mulighet til å begynne filmingen, er fortsatt uklart. Med seg på skuespillerlaget har han navn som Kristoffer Hivju, Nicolai Cleve Broch, Silje Reinåmo, Dennis Storhøi, Kristoffer Joner og Jørgen Langhelle, for å nevne noen.

- Jørgen har vært min mentor. Han har jeg lært ekstremt mye av, sier Ekrene.

Han legger til at han ikke hadde kommet dit han er i dag, uten å ha fått hjelp fra venner og familie som tror på ham. Ante Andersen, Glenn Brugman og Tommy Olsen har gjort det mulig å produsere «Run Faster».

For å komme seg unna mobbing, og holde sitt eget temperament i sjakk, begynte Cato Ekrene å spille fotball og håndball. Han trente sju dager i uka. Til slutt kollapset ryggen. Han begynte å jobbe som trailersjåfør, noe som ikke gjorde ryggen bedre, og sier selv han har klippekort på sykehuset i Haugesund.

- I 2013 meldte jeg meg som frivillig for Filmfestivalen i Haugesund, jeg jobbet som sjåfør, og brukte de minuttene jeg fikk sammen med skuespillere til å prate med dem. I fjor møtte jeg dem på den røde løperen. Nå har jeg gått fra å være trailersjåfør til filmregissør. Jeg tror det handler om å tørre, sier han.


MED PÅ LAGET: Dennis Storhøi skal være med i kortfilmen «Run Faster» som snart skal spilles inn.  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Vis mer

Et mykt hjerte

Skuespiller Jørgen Langhelle møtte Cato ML Ekrene under Filmfestivalen i 2013.

- Han kom bort til meg og sa han hadde lyst til at jeg skulle hjelpe ham å bli filmskaper. Han var søt, og jeg har et mykt hjerte og sa ja. Jeg har lært ham opp, sier Langhelle, og forteller at han var med å skrive manus til «Run».

- Men det er hans film, ikke min, jeg skal ikke ha kred for den. Jeg håper alt går godt for ham, og når han nå skal lage amerikansk krigsfilm syns jeg han burde gi meg en av hovedrollene, smiler han.

I februar begynner Dennis Storhøi innspillingen av «Run Faster».

- Det begynte med at jeg leste manuset til «Mango». En fortelling om livets tilfeldigheter, fortalt fra hjertet, sier Storhøi.

- Jeg har aldri møtt Cato, men snakket mye med ham på telefon, og da han spurte om jeg ville være med i kortfilmen, svarte jeg ja. En begynnelse på et samarbeid. Det er moro å møte engasjerte mennesker med en stå-på-mentalitet, sier han.

Monday, January 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments