FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 30-21

(FourFourTwo): Vi liker en utfordring – så vær så god: Her får du de 100 beste spillerne som noen gang har spilt fotball – rangert fra 100 til 1.

Når en manager må velge mellom to klassespillere i samme posisjon, snakker vi om at han har et luksusproblem. Etter at vi i FourFourTwo har brukt en måned på å lage en liste med 100 spillere basert på ALLE som noen gang har spilt fotball – har vi innsett hvor tåpelig utsagnet er.

Å velge mellom x og x blir nesten umulig når vi innser hvor mange gode fotballspillere det har vært fordelt på alle verdensdeler og tiår.

Det hadde vært enkelt å lage en ny liste med 100 fantastiske fotballspillere som ikke nådde på toppen av liste, men til sjuende og slutt måtte vi velge de spillerne vi følte var mest innflytelsesrike i sin periode, de vi husker best, de spillerne som blendet oss med talentet og det de gjorde på banen.

Kort og godt: De 100 beste fotballspillerne – noensinne.

Så måtte vi «bare» rangere dem.

Vi har full respekt for at du kanskje har et annet syn på lista. Sånn vil det alltid være i disse kåringene.

30. Lothar Matthäus

En anvendelig midtbanespiller som kombinerte finesse og kraft. Bekledde også rollen som sweeper med bravur.

Matthäus var som klokke som bare gikk og gikk, og Maradona hyller han som den tøffeste spilleren han har spilt mot.

Hadde glansdagene mot slutten av 80-tallet og starten av 90-tallet. Matthäus vant 13 titler med Bayern München og Inter, VM, EM og Ballon d’Or i løpet av de åra.

Høydepunkt: Matthäus ledet Vest-Tyskland til seier i VM i 1990 – og scoret blant annet to mål i åpningskampen mot Jugoslavia.

29. Raymond Kopa

Den lille playmakeren med polske foreldre ble en helt for det franske fotballpublikumet. Han hadde et giftig samarbeid med Just Fontaine, og gledet folket – kamp etter kamp. Han fikk kallenavnet «Little Napoleon» etter en magisk kamp mot Spania, og ble også plukket opp av giganten Real Madrid etter opptredenen.

I den spanske hovedstaden vant han tre europacupseirer sammen med blant annet Ferenc Puskas. Kopa avsluttet karrieren i Reims, hvor han kunne putte to nye ligagull i premieskapet.

Høydepunkt: Hadde æren av å bli den første franskmannen som løftet europacup-trofeet over hodet da Real Madrid slo Fiorentina i finalen i 1957.

28. Sokrates

Kanskje den ultimate kultfiguren i fotballhistorien. Sokrates var en filosof både på og utenfor banen, og var en viktig brikke i et av de beste lagene Brasil har produsert gjennom tidene.

Sokrates leste spillet bedre og raskere enn noen av motspillerne på den tida. Han var også kjent for lekne hælpasninger – gjerne mens han selv så en helt annen vei.

Sokrates var også aktiv i politikk. Han utfordret Brasils militærregime og ledet et opprør i Corinthians.

Høydepunkt: Den intellektuelle spilleren inspirerte en hel generasjon i Brasil med opptredenen under VM i 1982 og 1986.

27. Bobby Moore

Moore er et ikon i engelsk fotball, og statusen hans som en av de beste ble udødeliggjort da han løftet VM-pokalen for England i 1966.

Moore blir også hyllet som en av fotballens ekte gentlemans. Den dag i dag, 50 år etter han briljerte, er det fortsatt han som er lakmustesten alle engelske forsvarsspillere blir målt opp mot. Pele sier at han er den beste forsvarsspilleren han har spilt mot.

Høydepunkt: Fikk VM-pokalen av dronningen i England i 1966.

26. Valentino Mazzola

«Kaptein Valentino. Han var inspirerende, Eksentrisk, bortskjemt og snakkesalig.» Slik beskrev den italienske journalisten Nino Nutrizio den offensive midtbanespilleren etter at Valentino døde i den tragiske flyulykka som drepte samtlige 31 om bord – blant dem samtlige spillere på Grande Torino.

I de fem åra han spilte for Torino-laget, vant Valentino fem titler og scoret 102 mål. Valentino var veldig klar over egen status, og kom stadig med krav om lønnsforhøyelse.

Det gjorde at han var lite likt av lagkameratene, men presidenten i klubben beskrev han som uerstattelig, og ga han det han ba om.

Høydepunkt: Scoret 29 mål fra midtbanen da Torino vant ligaen i 1946/47-sesongen.

25. Carlos Alberto

Mannen med kallenavnet «kapteinen» inspirerte en rekke midtstoppere med den elegante og kontrollerte spillestilen. Lederegenskapene hans spilte en sentral rolle da Brasil vant VM i 1970.

Alberto nøt stor suksess sammen med Pele i Santos. Brasilianeren vant to ligagull og vant fem cuper i de åtte åra han spilte for klubben.

Høydepunkt: Målet han scoret i VM-finalen mot Italia er fortsatt rangert som et av de beste målene noensinne.

24. Ronaldinho

Det store gliset gjorde han til en av de mest lettkjennelige ansiktene i fotballen.

Ronaldinho hadde evnen til å få det spektakulære til å se dagligdags ut på en fotballbane.

Han ble kåret til VMs beste spiller to ganger – og det er ingen tvil om at han var nummer én i verden på midten av 00-tallet.

Hvis suksess kunne måles i glede, ville Ronaldinho vært i en egen klasse.

Han vant to ligatitler og Champions League under glansdagene, og hadde også grei suksess i Atlético Mineiro.

Høydepunkt: Trioen Ronaldinho, Ronaldo og Rivaldo, bare kalt de tre r-ene, terroriserte motstanderne da Brasil vant VM i 2002.

23. Eusebio

Var en målscorer og atlet som var forut for sin tid. Eusebio hadde den perfekte miksen av fart og ferdigheter.

Han blir betegnet som den første superstjerna født i Afrika. Han hadde sine glansdager i Benfica, hvor han vant elleve ligagull, en europacup og hadde et målsnitt på over ett mål per kamp seks av de elleve åra han spilte for klubben.

Ble sett på som den beste spilleren fra Portugal helt til Cristiano Ronaldo begynte å herje.

Høydepunkt: Vant Ballon d’Or i 1965 foran Inters duo Giacinto Facchetti og Luis Suárez (nei, fortsatt ikke han).

22. Lev Yashin

Yashin var kledd i svart fra topp til tå og viste imponerende kontroll mellom stengene.

Selv om den kalde krigen herjet, hadde den sovjetiske keeperen stor respekt også vest for muren og ble ikke stemplet som en “maskin” av vestlig media.

Det Manuel Neuer er kjent for i dag, gjorde den sovjetiske keeperen for 60 år siden. Han stormet ut av sekstenmeteren for å stoppe gjennombruddspasninger, headet ballen unna og bjeffet kommandoer til forsvarsspillerne.

Myten sier at han har reddet over 150 straffespark i løpet av karrieren i Dynamo Moskva.

Høydepunkt: Yasmin deltok i tre VM for Sovjetunionen, men den største bragden var at han var en del av det sovjetiske laget som vant det første EM i fotball i 1960.

21. Romario

Brasilianeren var en kort og giftig spiss med en blendende nærkontroll og evnen til å holde hodet kaldt i avslutningsøyeblikket. Når han var alene med keeper, ble det stort sett mål …

Romario spilte gikk via Vasco da Gama til PSV før han spilte for Johan Cruyffs Barcelona.

Han var den store profilen i alle klubbene han spilte, men personligheten gjorde at han var vanskelig å styre. Romario mente blant annet at han spilte på sitt beste hvis han hadde festet hele dagen før. Men for managerne var han vært bryet – og målsnittet for Brasil er imponerende. han scoret 55 mål på 70 kamper, bare Ronaldo og Pele har flere mål i den gule drakta.

Høydepunkt: Banket inn fem mål på sju kamper da Brasil desperat trengte, og vant, VM-gull i 1994.

Tidligere saker i denne serien:

Saturday, August 12th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments