Fortvilte turister banker på hos private for å skaffe seg overnatting, og går på do i private hager

(Dagbladet): Island opplever en voldsom turistboom, og hotellkapasiteten på sagaøya er sprengt.

Forrige uke gikk to husløse og fortvilte franske turister fra dør til dør og ba pent om å få en plass å overnatte i byen Bogarnes, skriver The Independent.

Guðrún Helga Árnadóttir forteller avisa at hun ble forstyrret av de franske turistene som banket på alle dørene i boligkomplekset der hun bor.

- Jeg fortalte dem at slik gjør man ikke, og at dette var inntrenging på privat eiendom, sier hun til Iceland Monitor.

Árnadóttir forteller at det slett ikke er første gang hun opplever at turister kommer til Bogarnes uten å ha sikret overnatting på forhånd.

Denne byen opplever at svært mange kommer for å se Hafnarfjall og Einkunnir-parken.

Går på do i hager

Bussjåføren Freyja Thoroddsen kjører mange av turistene til byen, og forteller om problemer.

- Et av de største problemene nå er at turister bruker hagene våre til toaletter, sier hun til The Independent.

- Vi har strenge regler for camping, men de brytes hele tiden. Det virker som mange turister oppfatter Island som et stort lekeland hvor de kan gjøre akkurat som de vil, legger hun til.

- For noen få år siden var det ikke noe problem å besøke Island uten å ha bestilt overnatting. Det var alltid noe ledig. Slik er det ikke lenger. Med den kraftige økningen i besøkende, har endret alt. Overnattingsindustrien har ikke hengt med i utviklingen, og bestiller du ikke rom mange uker før du kommer, får du fort problemer, sier turistguiden Gunnar Birgisson.

Innfører restriksjoner


FOR MANGE: Populære Venezia oversvømmes av turister. Spesielt er alle cruise-anløpene et problem for byen. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Turiststrømmen til Island steg med 76 prosent fra 2014 til 2015, og siden har det bare fortsatt. Nå vurderer myndighetene hvordan de skal kunne regulere tilstrømmingen. Blant annet snakkes det om å innføre strenge reguleringen på Airbnb-boliger.

Men Island er på ingen må alene om å få problemer på grunn av populariteten som turistmål. Flere andre steder rundt om i verden har allerede innført restriksjoner, og atter andre vurderer å gjøre det.

Både Venezia og Barcelona har innført restriksjoner i form av lover eller turistskatter. Også gamlebyen i Dubrovnik stenger når et visst antall besøkende er nådd, og øya Santorini i Hellas har begrenset antall skipsanløp da øya bokstavelig talt flommet over av besøkende.

Også i populære Cinque Terre i Italia leter etter mekanismer som kan begrense turismen og minske slitasjen på naturen.

Stengte hele øya

Enda lenger har myndighetene på øya Koh Tachai utenfor Phuket i Thailand gått. Øya ble så populær å besøke at den ble stengt på ubestemt tid i oktober i fjor, skriver The Guardian. Blant annet for å beskytte korallene utenfor øya.


STENGT: Den idylliske øya Koh Tachai ble stengt for besøkende i fjor. De ble for mange. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Vis mer

Seinere har øyene Koh Khai Nok, Koh Khai Nui, and Koh Khai Nai, fulgt etter med sterke begrensninger i antall besøkende.

Også på Galapagos, på Sørpolen, ja selv på Mount Everest, jobbes det med å finne måter å redusere tilstrømmingen av turister på.

Monday, June 26th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments