Forsker om Assad-staten: – Et skrekkregime

(Dagbladet): Tidligere i dag publiserte Dagbladet en artikkel om Kari Jaquessons reise til Syria. Der skryter hun av Bashar al-Assads hær, blant annet som garantister for et liberalt samfunn.

«Da vi spaserte i går kveld, var det ikke til å unngå å reflektere over at uten den ustoppelige innsatsen fra den syriske hæren ville det vært umulig å bevege seg ut uten nikab og mannlig følge» skrev Jaquesson om reisen.

- Skyr ingen midler

Skryten fra TV-personligheten kommer på tross av anklager om målrettede angrep på sivile og kjemisk krigføring, blant annet framført av FN.

Da Dagbladet kontakter Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO), ønsker hun ikke å kommentere Jaquessons uttalelser.

Syria-kjenneren beskriver imidlertid et knallhardt regime, også før krigen brøt ut i 2012. Videre omtaler hun et land der befolkningen aldri kunne kjenne seg trygg.

Dette samtidig som en liten minoritet, i form av alawittene, styrte politikken.

-Assad-regimet lagde en av de verste politistatene vi har sett. Enhver, selv din nærmeste nabo eller ektemannen din, kunne være en angiver. Dette for en stat som ikke skydde noen midler, inkludert å torturere, fengsle og drepe egen befolkning, sier Waage.

- Et skrekkregime, legger forskeren til.

Åpnet ild mot egen befolkning

Waage mener at dagens statsleder viderefører tradisjonen til faren, Hafez al-Assad. Han var kjent for å slå hardt ned på alle former for opposisjon, og i 1982 skal hæren hans ha drept opp mot 30 000 i byen Hama.

Massakren kom i forbindelse med et islamistisk opprør.

- Forskjellen på da og nå, er at det finnes noe som heter Facebook og internett, sier UiO-professoren og viser til hvordan opprøret spredde seg etter at Assads generaler åpnet ild mot demonstranter i mars 2011.

Les mer: Norske eksperter advarer om svertekampanje mot Nobel-favoritt

Brutal krig

Etter dette fikk et stort antall opprørsgrupper fotfeste i Syria.

Dette blant annet i form av Nusrafronten – en milits som fram til 2016 var endel av al-Qaida.

Hilde Henriksen Waage legger ikke skjul på at flere opprørsgrupper, deriblant den ovennevnte, har ført en skitten krig.

- Det legitimerer likevel ikke å bombe sykehus og skoler, sier Waage om krigføringen til den syriske hæren.

Les mer: Syria-gass sprer gift mellom Trump og Putin

Mener Assad står bak

Det siste året har lokale organisasjoner rapportert om gjentatte luftangrep mot helsevesenet i Øst-Aleppo. Også Leger uten grenser har meldt om angrepene, og Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, har omtalt situasjonen som «verre enn et slakterhus».

Waage understreker at det er uakseptabelt å ramme sykehus der sivile behandles, uansett om opprørere skjuler seg i bygget.

På spørsmål om hvor sikre man kan være på at Assad står bak bombeangrep på sivile bygg, sier Waage følgende:

- Det er få av oss som har vært inne og sett krigen med egne øyne, men denne bombingen er en type virkemidler som opposisjonen neppe har tilgang til – i motsetning til Assad og Russland.

Les mer: Storbritannia raser mot Putin: – Forgifter ryktet til Russland

Vanskelig å fjerne

Når det gjelder en framtid uten Assad som leder for Syria, mener Waage at det vanskelig lar seg gjøre.

Dette blant annet på grunn av politikken diktatoren har ført, der han har slått knallhardt ned på all opposisjon.

- Splittelsen opprørsgruppene imellom er enorm, og det finnes ingen kronprins. Derfor er det realpolitisk vanskelig å fjerne Assad, selv om han har ført en politikk verre enn den man så i Saddam Husseins Irak, sier Hilde Henriksen Waage.

Les mer: Borgerkrigen som endret verden

Saturday, May 13th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments