Erna Solberg vil fortsatt ikke svare på om hun støtter EUs krav om frigivelse av Xiaobo

(Dagbladet): Før helga stilte EUs utenrikssjef Federica Mogherini seg bak et bredt uttalt krav om at Liu Xiaobo må slippe fri. Xiaobo er mannen som i 2010 ble tildelt Nobels fredspris av Den norske nobelkomité.

På grunn av Xiaobos sviktende helse og alvorlige tilstand forventer EU at Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag. I tillegg til EUs krav har USA og Frankrike tilbudt seg å ta imot den kreftsyke fredsprisvinneren.

- Skjørt og vanskelig forhold
Erna Solberg (H) har fått krass kritikk ettersom hun ikke vil svare på om hun støtter EUs krav om frigivelse av kreftsyke Xiaobo.

Kritikken har kommet fra flere hold, blant annet fra Amnesty og flere politikere.

Statsministeren er på rundreise på Østlandet, og var på Bragernes torg i Drammen i formiddag.

Heller ikke i dag vil Solberg svare på spørsmål om hun støtter kravet om frigivelsen.

- Stiller regjeringen seg bak EUs krav om å slippe fri Xiaobo?

- Vi har hatt et vanskelig forhold i seks år med Kina, og vi har jobbet mye for å få tilbake igjen et godt og fortrolig forhold som gjør at vi kan ta opp vanskelige saker også i fremtiden. Men det er fortatt et skjørt samarbeid og såvidt som jeg ser det er det ingen andre land hvor statsministere og utenriksministere tar opp dette spørsmålet. Vi har valgt å håndtere dette med talsmannsperson i UD, sier Solberg til Dagbladets reporter i Drammen.

- Er denne saken et eksempel på hva hva Kina-avtalen koster?


DRAMMEN: Statsminister Erna Solberg på en byggeplass i Drammen mandag under hennes rundreise på Østlandet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Vis mer

- Dette er et eksempel på å at vi tar opp viktige spørsmål, men vi må også ha et samarbeidsforhold som gjør at vi kan ta opp viktige spørsmål, svarer statsministeren.

På spørsmål om kritikken fra de andre partiene svarer Solberg at regjeringen er opptatt av at Norge skal ha et godt forhold med Kina, og at vanskelige saker skal tas opp.

Solberg mener at Arbeiderpartiet burde tenke på at for et land som Norge er det viktig å være på talefot med Kina.

- Vi har fått til en prosess og en prosedyre for å gjøre dette med kineserne. Disse spørsmålene kan tas opp gjennom dette hvor vanskelige temaer skal være adressert på en organisert og strukturert måte.

Vil ikke svare på kritikken
Da Dagbladet kontaktet Statsministerens kontor (SMK) søndag kveld, med spørsmål om hvordan statsministeren stiller seg til kritikken, ble Dagbladet henvist videre til UD.

- Ta kontakt med UD, det er de som har ansvaret for å uttale seg i denne saken, sier statsministerens rådgiver Sigbjørn Aanes til Dagbladet.

UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen sier til Dagbladet at dette er en krevende sak som de følger nært, og viser til at ingen europeiske regjeringssjefer eller utenriksministre så langt har uttalt seg om saken.

- Vi har brukt over seks år på å finne tilbake til en normalisering av forholdet til Kina. Det er avgjørende med et samarbeid med Kina om blant annet klima, energi og handel. Vi må huske hvor vanskelig og komplisert denne prosessen har vært, sier han og legger til:

- Forholdet til Kina må bygges fra grunnen av, og vi har fortsatt en lang vei å gå. Vi følger den humanitære situasjonen til Liu Xiaobo. Våre tanker går til han og hans familie. Det er viktig at han nå får medisinsk behandling.

Monday, July 3rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments