En forfatter, en redaktør og en tredje mann i 40-åra frifunnet for voldtekt

(Dagbladet): Oslo tingrett har i dag frifunnet tre menn i 40-åra for voldtekt. Blant de tre mennene er en forfatter og en redaktør.

Tiltalen gjaldt en såkalt «sovevoldtekt», som fornærmede mener skal ha funnet sted i en leilighet i Oslo natt til 21. mars 2015.

Ifølge domsavsigelsen har de tiltalte og den fornærmede kvinnen på noen punkter gitt sammenfallende forklaringer om opptakten til, og omstendigheten rundt, forholdet. Dette omhandler blant annet hvor de hadde befunnet seg tidligere på kvelden, samt at kvinnen, sammen med to av de tiltalte, ble med hjem til den tredje tiltalte.

Tror ikke de dopet henne

Bilder av fornærmede ble funnet på et kamera som tilhørte en av de tiltalte. Hun tok med seg minnekortet da hun dagen etter forlot leiligheten, står det i dommen.

Den fornærmede kvinnen har forklart at hun ikke husker noe fra det aktuelle tidsintervallet hvor de straffbare handlingene skal ha blitt begått. Hun har forklart at hun ikke tror at de tiltalte har dopet henne ned, men hun forstår heller ikke at alkoholkonsumet var stort nok til at hun ikke husket hva som hadde skjedd.

I dommen fra Oslo tingrett står det at det er et objektivt vilkår for straffskyld at «fornærmede var ‘bevisstløs eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg’ den seksuelle omgangen».

- Kan ikke utelukke samtykke

Tingretten har konkludert med at det er vanskelig å ta stilling til om elementene av tvil gir grunnlag for å fastslå at tvilen er rimelig og velbegrunnet.

«Etter en samlet vurdering har retten falt ned på at tvilen må anses rimelig, og at det etter strafferettens beviskrav ikke kan utelukkes at fornærmede har samtykket til den seksuelle kontakten som er beskrevet i tiltalen», heter det.

I tillegg til spørsmålet om straffskyld, tok tingretten også stilling til et sivilt krav om erstatning.

«Retten finner det kvalifisert at to av de tiltalte har hatt seksuell omgang med fornærmede mens hun sov, og at den tredje tiltalte har oppmuntret handlingene ved å fotografere.»

Må betale erstatning og oppreisning

De tre tiltalte ble dermed frifunnet for voldtekt, men må betalte totalt 672 000 kroner i erstatning og oppreisning til kvinnen.

Påtalemyndigheten har tatt betenkningstid for å vurdere anke av frifinnelsen, skriver NTB.

Dagbladet har vært i kontakt med fornærmedes bistandsadvokat, som er kjent med dommen, men som ikke ønsker å uttale seg i saken av hensyn til klienten.

Advokat Johnny Vedum, som forsvarer redaktøren, skriver i en sms til Dagbladet at de vil vurdere dommen nærmere før de tar stilling til spørsmålet om anke.

Friday, May 12th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments