Ekstreme metoder: Slik skal Kina bli verdens beste skinasjon.- Må klare å slå lille Norge

(Dagbladet): Lille Norge har vært verdens beste skinasjon i mange år, men vil det vare om verdens mest folkerike land bruker sine enorme ressurser og idrettstalenter til å avle fram framtidige skistjerner fram mot vinter-OL i Beijing i 2022?

Det er det kineserne nå skal forsøke å finne ut inn mot de olympiske vinterlekene på hjemmebane. Det ambisiøse prosjektet er godt i gang, blant annet med norsk kompetanse og hjelp.

Der kineserne har plukket ut eksempelvis nederlandske trenere i skøytesporten, har de brukt samme argument for å hente inn norske trenere i skiøvelsene langrenn, skiskyting, hopp og kombinert: De leier inn trenere fra de beste nasjonene fra hver enkelt idrett.

Med norsk hjelp kan det ambisiøse målet være mulig. Snart kan Norge plutselig måtte bryne seg på en helt ny verdensstormakt i skitoppen. Men hvor realistisk er det egentlig at Kina kan bli best i verden med ski under beina?

- De gir opp skolegangen og satser alt. De kinesiske utøverne bor på samling i 11 måneder og har lite kontakt med familien, så det innebærer en stor belastning. De verver seg omtrent til dette prosjektet. Det er spesielt, sier Kinas nye landslagstrener i skiskyting, Håkon Johansen, til Dagbladet.

- Målet er å bli best. Talentene er her. De er sterke fysisk og har stor treningsiver. Det er ingen nasjoner som har klart å gå fra ingenting til å bli best i løpet av fem år. Kineserne lurer selv på om det er mulig. Det blir veldig spennende å se.

Stiller aldri spørsmål

Den tidligere norske juniorlandslagsløperen i langrenn er trener for Kinas skiskytterlandslag og har vært i nasjonen med 1,4 milliarder innbyggere i drøye to uker.


NY MOTSTAND: Emil Hegle Svendsen, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu kan få hard konkurranse fra Kina om de lykkes med sine mål fram mot OL i Beijing.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Vis mer

Fram til OL i 2022 skal han forsøke å gjøre Kina til verdens beste skiskytternasjon, på samme måte som at Bjørn Kristiansen skal gjøre en tilsvarende forvandling med langrennsløperne.

- Styrken til Kina er nok disiplin. Om det er monotont og kjedelig spiller ingen rolle. De gjør alt du sier uten å klage eller stille spørsmål, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Den største endringen som vi gjør i treningen nå, er å fokusere mer på styrke. En hvilken som helst langrennsløper på «nivå to» i Norge er nok sterkere enn det de kinesiske utøverne er. Det gjenspeiles også i teknikken deres. Da opplever man en kropp som ikke klarer å holde gode linjer i gjennomføring av skibevegelsene, forklarer han.

Vil bli best i alt

På skiskytterlandslaget er 16 utøvere tatt ut, men kineserne har stadig flere å ta av i et voksende miljø – hvor de faktisk har hatt noen enere tidligere. Blant annet var Chunli Wang i verdenstoppen i skiskyting på kvinnesiden for rundt ti år siden.

Å hevde seg mot de beste europeerne og amerikanerne er derfor ikke helt fjernt for kineserne. Nå intensiverer Kina satsingen utallige hakk. Ambisjonene er skyhøye. Potensialet er enormt.

- Jeg tror det første steget er riktig, altså å hente kompetanse utenfra. De har sett på medaljestatistikken at Norge topper, selv om vi er et lite land. Det er kineserne imponerte over, og de vil derfor ha skikompetanse fra oss og skøytekompetanse fra Nederland. Det er en god start, mener Håkon Johansen.


DE UTVALGTE: Denne gjengen skal forsøke å gi kinesiske skiskyttergull i OL i Beijing. Foto: Privat
Vis mer

- De vil bli best i alt og hadde ikke klart det uten ekstern kompetanse i hvert fall. Det kan jeg si etter å ha vært her i to uker og sett hvordan de trener. Men med rett veiledning er det mulig. Det blir veldig spennende å se. De tenker at de må klare å slå lille Norge, forteller Kinas nye skiskyttertrener.

Har bare to par ski

Han har latt seg imponere over hvor godt trente de kinesiske skiskytterne er og inspireres over at det er flere områder hvor de enkelt kan ta store steg, blant annet på utstyrsiden og når det gjelder det tekniske aspektet.

- Kineserne er på nivå med de norske skiskytterne rent fysisk. Det skimessige er en utfordring. Kina er et lukket land med for lite kunnskap om ski. Det er de vi må gjøre noe med, varsler Johansen.

- De har bare to par ski hver og skjønner ikke viktigheten av å ha gode ski og smøre rett. De mangler kunnskap og har ofte snyltet litt på andre nasjoner i konkurransesammenheng. Her skal vi være en døråpner og lære dem opp. De skjønner ikke helt omfanget av gode ski, så vi må gjenta budskapet. Det fordrer tålmodighet.

Kristiansen ser den samme utfordringen og det samme forbedringspotensialet hos langrennsspesialistene.


HARDTRENING: Kineserne trener flere timer enn de norske, men må trolig justere på treningsprogrammet for å få ut mer av potensialet. Foto: Privat
Vis mer

- Som Håkon sier er skralt med skiutstyr, så bare der er det mulig å knappe inn relativt mye der. Det er slettes ikke et helt håpløst prosjekt, men det er klart det er kort tid igjen til OL i Beijing, og det er mer enn utøverne som må modnes i det å tenke annerledes.

Enorme treningsmengder

På en 3000-metertest lå mange av de kinesiske skiskytterne lavt på 9-tallet, selv om de ikke hadde trent hardtrening på mange måneder. Det er ikke langt unna nivået til Norges beste langrennsløpere, og Johansen tror de har mye å gå på her med noen enkle justeringer.

Kineserne fokuserer veldig mye på mengdetrening og har de siste årene trent med langt større doser enn de norske skistjernene. Selv ikke Martin Johnsrud Sundby kan vise til like mange treningstimer.

- De trener gjerne fire timer om dager i snitt og skjønner ikke hvorfor Norge og andre nasjoner trener så lite. Vi må øke kunnskapen, trene med mer kvalitet og formidle viktigheten av restitusjon. Det skal bli mer spesifikt og høyere hastighet og kraft på hardøktene, samt litt mindre mengde, forteller Kinas norske skiskyttertrener.

- Disse utøverne trener nå gjerne 3-4 økter hver dag, men med veldig lav intensitet. Ofte vet de ikke hvor lenge de skal trene engang, og de har derfor et så lavt tempo at de kan overleve i tilfelle de må holde på veldig lenge. Slik kan det ikke fortsette.

Høyt forbedringspotensial

Johansen har signert en femårskontrakt med det kinesiske skiskytterlandslaget fram til OL i Beijing.

De kinesiske skiskytterjentene yppet seg i flere renn forrige vinter, men resultatene var svært ujevne.


STOR OPPGAVE: Bjørn Kristiansen har litt av en jobb foran seg som langrennssjef i Kina. Foto: Privat
Vis mer

- Jeg mistenker at mye av det skyldes dårlige ski. Vi kan nok hente det første minuttet på de beste på utstyrsfronten og det neste minuttet på det tekniske. Skytinga er bra. Der er de allerede blant de beste, mener Johansen.

- Det er inspirerende å se at det finnes mye å forbedre og at potensialet er mye større enn de har fått ut. Viljen er her. Vi må bare veilede dem i rett retning med norsk treningskultur. Jeg tror det vil gi resultater.

Kineserne er – som i resten av idrettsverden – svært dedikerte i et håp om å oppfylle målene som er satt inn mot vinter-OL på hjemmebane.

- Det hadde vært verre å klare målet om å bli om det var fotball, løping eller en verdensidrett. Det er ikke så mange som holder på med skiskyting i verden, kanskje 500 på fulltid. Her er alle våre utøvere fulltidssatsene og på samling hele året, forteller Johansen.

- Det virker som det er naturlig for dem. De er supermotiverte og ikke brakkesyke. Det er overraskende. De norske hadde vært lei etter et par uker med dette.

Ensidig trening

Johansen har seks års erfaring fra et universitetslag i USA, før han takket ja til denne utradisjonelle og svært spennende jobben.

41-åringen var tidligere en meget god langrennsløper og var en del av det norske juniorlandslaget på deler av 90-tallet.

Nå skal han altså hjelpe de kinesiske skiskytterne til å bli like gode i langrennsløypa som de er til å skyte. For øyeblikket trener de i 40 grader – rundt og rundt på en friidrettsbane.

- Det blir litt ensidig, siden vi både har løpe- og rulleskiøktene på friidrettsbanen, men disse kineserne ser ikke ut til å bli lei av slik og virker å være supermotiverte, forteller Håkon Johansen.

På nivå med Team Veidekke

Langrennsløperne i Kina trenes av Bjørn Kristiansen. Han synes overgangen har gått fint.

- Livet som kinesisk trener er på mange måter likt det å være trener på samling i Norge, bare at i Kina er de på samling hele tiden, fra slutten av mai – mars, forteller Kristiansen til Dagbladet.

- Overgangen kjennes ikke så voldsom ut, egentlig. Det er en språk- og kulturbarriere her selvfølgelig, men bortsett fra det, får vi til å gjøre de tingene som er viktigst: nemlig å trene. Det som er litt kjedelig å konstantere, er at kinesiske langrennsløpere bevilger seg to måneder treningsfri hver vår, slik at de starter på null igjen på første samling.

Kristiansen sier følgende om nivået til de kinesiske langrennsløperne:

- Nivået til kineserne er rundt nivået til regionslag som Team Veidekke. Langrennslandslaget består i dag av forholdsvis unge utøvere. Bare fire av 19 utøvere er over 25 år. Forhåpentligvis er det mulig å bygge en base, hva angår styrke og utholdenhet, slik at de kan gjøre landet sitt stolt i 2022, men vi har ikke akkurat god tid.

Tuesday, July 18th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Recent Comments