Eksperter advarer: Flere jordskjelv kan ramme nordmenns feriefavoritter

(Dagbladet): Tyrkia og Hellas ble natt til fredag rammet av et jordskjelv. Og flere nordmenn skal ha blitt skadet i skjelvet. Et jordskjelv som kom fullstendig overraskende på turistene, men som var ventet hos de norske jordskjelvekspertene i det norske forskningsinstituttet Norsar.

Les mer: Kraftig jordskjelv i Tyrkia og Hellas

Populære reisemål

- Det er ikke uvanlig med krafige jordskjelv i Egeerhavet, og Bodrumskjelvet kommer bare få uker etter et stort skjelv utenfor Lesvos. Også her i Norge har vi stadig små jordskjelv. Det er viktig at nordmenn som ferierer i områder med stor jordskjelvfare tar sine forholdsregler, sier Anne Strømmen Lycke som er administrerende direktør i det norske forskningsinstituttet.

Instituttets spesialfelt er innen seismologi og anvendt geofysikk.

- Blant nordmenns mest populære reisemål er det mange steder der det er jordskjelvfare. Det er snakk om velkjente ferieland som Thailand, Filippinene, Hellas, Tyrkia, Portugal, Italia og i sørlige deler av Spania, sier Anne Strømmen Lycke.

- Er faren for skjelv over for denne gang, eller kan det komme nye jordskjelv i samme område de neste dagene?

- Det er er vanskelig å vite fordi jordskjelv ikke kan forutsies. Men når det først har skjedd er det sannsynlig med etterskjelv – de er vanligvis mindre enn hovedskjelvet. Det er sjelden med store skjelv i akkurat dette området selv om regionen er utsatt for jordskjelv, sier Anne Strømmen Lycke.

Kunnskap er viktig

De fleste jordskjelv er ikke så kraftige at bygninger faller sammen, men de kan allikevel oppleves som svært ubehagelig.

- Selv om vi ikke kan forutse jordskjelv, kan vi allikevel skaffe oss informasjon om farenivå og ta noen enkle forholdsregler. Det er snakk om å være forberedt, sier Anne Strømmen Lycke.


GIR REISERÅD: Anne Strømmen Lycke er administrerende direktør i det norske forskningsinstituttet Norsar
Vis mer

Med andre ord lytter Norsar til jordskorpen, og kan høre alt fra jordskjelv til atombombeprøvesprengninger.

Dette bør du gjøre i dag

- Etter et jordskjelv kan mobilnettet være ødelagt eller overbelastet. Da må man finne andre måter å kommunisere på, og fortelle at man er i god behold. Ha derfor alltid telefonnummer til konsulat eller ambassade til landet du ferierer i, råder Norsardirektøren.

PRegistrering

Husk alltid å registrere dine reiser til Reiseregistrering.no, som er et tilbud til norske reisende som ønsker å registrere kontaktopplysningene sine hos Utenriksdepartementet. Dette vil gjøre det lettere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten ha mulighet til å kontakte deg via e-post, SMS eller telefon.

Les mer: Dette må du ikke ta med deg hjem fra ferien.

Sunday, July 23rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments