Dette koster bursdagsgaven fra regjeringen til kongeparet

(Dagbladet): Ikke alle får bursdagsgave til flere millioner kroner, men når kongeparet feirer 80 år, er en gave obligatorisk.

I går og i dag er det ventet celebre gjester fra hele Europa for å feire kongeparet. I går kveld var det blant annet duket for underholdning på Slottsplassen og Gallamiddag på Slottet.

Sju millioner

I forbindelse med kongeparets bursdager, satte regjeringen i statsbudsjettet for 2016-2017 av sju millioner øremerkede midler som skulle være en gave til kongeparet.

Og pengene skal gå til to ting: Middag til omtrent 300 gjester på Operaen i kveld og en fotoutstilling på Slottet.

De koster henholdsvis omtrent to og fem millioner kroner.

Det betyr at prisen på middagen per kuvert er på omlag 6 660 kroner. Hva som står på menyen er foreløpig hemmelig. Det er først når middagen er i gang, at menyen blir offentliggjort.

Tradisjonsgave

Fotoutstillingen på Slottet er en digital installasjon basert på dronning Mauds private fotoalbum og utvalgte drakter. I løpet av 2017 vil Slottet etablere «Dronning Sonjas kunsthall» i de opprinnelige stallene bak Slottet. Det skrev regjeringen i en pressemelding i oktober i fjor.

- Det er tradisjon for at regjeringen inviterer til middag ved denne typen kongelige bursdager. I tillegg jobber Slottet med å sette istand en kunststall, og regjeringen ønsket da å bidra med en installasjon som skal bli en del av utstillingen, sier Arvid Samland, kommunikasjonsrådgiver ved Statsministeren kontor, til Dagbladet.


BURSDAG: Kong Harald og dronning Sonja – feirer sine 80 årsdager.
Stortingspresident Olemic Thommessen (H), visepresident Marit Nybakk (AP) og visepresident Ingjerd Schou (H) forbindelse med feiringen av kong Harald og dronning Sonjas 80-årsdager får kongeparet et maleri med kong Olav som motiv i gave fra Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Vis mer

Det er nasjonalmuseet som skal utvikle fotoinstallasjonen, og det er de som har estimert hvor mye fotogaven vil koste. Den vil koste mellom 4,5 til 5 millioner kroner.

Også fra Stortinget

Også Stortinget har gitt gave til kongeparet i anledning deres 80-årsfeiring. Tirsdag overrakte stortingspresident Olemic Thommessen (H), visepresident Marit Nybakk (AP) og visepresident Ingjerd Schou (H) et maleri av kong Olav til kong Harald og dronning Sonja.

- Dronning Maud var en ivrig hobbyfotograf på sine mange reiser i inn- og utland. Nå skal et utvalg av bilder fra dronningens private album og noen av draktene hennes settes sammen til en digital installasjon, sa statsminister Erna Solberg i pressemeldingen i oktober.

Da kongeparet ble 70 år i 2007, ga den daværende regjeringen middag på Akershus slott og midler til å restaurere Sæterhytten.

Wednesday, May 10th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments