- Det nye godteriet er revet bort: Priskrigen skaper drama i kulissene

(Dagbladet): I går ble det klart at det har brutt ut en ny prisduell på smågodt. Over natten ble prisen satt ned fra kr 13,90 til kr 6,90 hos alle de tre store matvarekjedene. Sesongbaserte priskriger, som smågodtkrigen før påske i fjor, kan være gull for lommeboken. Det er ikke like gunstig for helsa.

For en måned siden lanserte Kiwi et sunnere alternativ: «Sunt smågodt», en serie med beger med frukt og grønt. Idéen med de nye begerne er at de skal være mer enn konkurransedyktige på pris: Et beger med frukt eller grønnsaker skal nemlig følge samme pris som smågodt i butikken.

Det betyr at dersom godterikrigen – som ble utløst i går – gjør at prisen går ytterligere ned, følger frukt- og grønnsaksprisene etter.

- Jeg opplever ikke at vi har igangsatt noen priskrig. Påskekampanjen vi satte i gang mandag med godteri til kr 6,90 per hekto har vært planlagt i lang tid, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge A/S.

- Er dere rede til å presse prisene ytterligere ned?

- Vi ser på denne prisen som et godt tilbud som det er, men følger selvsagt nøye med i forhold til hva våre konkurrenter gjør, fremholder Kristiansen overfor Dagbladet.

Europa tømt for minigrønnsaker

Konkurrenten Kiwi er særlig opptatt av å løfte fram det faktum at deres «sunne godteri» allerede er en stor suksess. I helgen kunne de markere at beger nummer én million ble slått inn på kassaapparatet, og det etter bare fire ukers salg. Den uventede interessen har skapt en smule uro i innkjøpsleddet – for grønnsaksgrossistene har store utfordringer med å få fylt opp plastbegrene med minipaprikaer og andre minigrønnsaker.

- Ja, det stemmer at vi nærmest har tømt Europa for snackpaprika og snackagurk. Spania i ferd med å gå tomme. Det kan medføre at noen butikker kan bli utsolgt, mens vi venter på at også Nederland snart kan begynne å levere disse varene, bekrefter kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

Dagbladet er kjent med at Kiwi gikk på en real blemme da de for 12 år siden forsøkte å lansere små grønnsaker i form av minipaprika og miniagurker. Det bekrefter kategorisjef Pål Westby:

- Forrige gang tenkte vi at snacksgrønnsakene var noen artige produkter og plasserte dem bare sammen med de andre grønnsakene av «normal» størrelse. Det holdt ett års tid før vi kansellerte prosjektet. Denne gangen hadde vi forberedt oss i alle ledd på en helt annen måte, sier han.


EKSPERT: – Godteri til lavpris vil fortsatt være en lokkevare, selv om kjedene er opptatt av å ha en sunn image, sier forsker Arne Dulsrud. Foto: SIFO
Vis mer

Forsker Arne Dulsrud ved Forbrukforskningsinstituttet (SIFO) mener at Kiwi , Rema 1000 og de andre kjedene i langt større grad bruker «godteritrikset» når de fronter minigrønnsakene i butikken.

- Disse sunne mellommåltidene er nesten som imitasjoner av smågodt. Grønnsakene er fargerike, pakket inn i små bokser og gjerne plassert rett ved kassa der spontankjøpene skjer. Stadig flere er blitt bevisste på effekten av å gjøre sunne valg og er selvsagt også påvirket av klimadebatten – og dette har alle kjedene fått med seg, sier han.

Kan selge sjokolade med tap

- Men hvorfor dumpes da parallelt prisene på smågodt?

- Fordi godt og snacks er en typisk lokkevare. Til påske gjør vi gjerne storinnkjøp når vi er i butikken. Da gjør det ikke så mye om en kjede selger sjokoladen med tap, så lenge den tjener masse på at du handler mye annet samtidig, forklarer forskeren.

Både Coop og REMA 1000 har svart på de grønne utfordringene fra Kiwi:

- REMA 1000 selger masse smågrønnsaker som mini-gulrot, småtomater og lignende, men det er bær våre kunder kjøper mest av. Derfor selger vi blåbær til 10 kroner per kurv i forbindelse med påsken. Vi jobber for å gjøre sunne valg lett tilgjengelige i våre butikker og heier på alle tiltak som bidrar til at folk spiser mer frukt og grønt, sier kategoridirektør Stig Eriksson til Dagbladet.

Også Harald Kristiansen i Coop Norge A/S bekrefter stor interesse.

- Gjennom hele året fremmer vi frukt og grønt i våre tilbudsaviser, og særlig har vi hatt oppmerksomheten rettet mot impulsvarer som snackgulrot, bær og druer. Dette fortsetter vi inn mot påsken. Resultatet er at vi har en større vekst enn markedet for øvrig på frukt og grønt, og denne trenden forventer vi at vil fortsette, sier kommunikasjonssjefen.

Da Kiwi lanserte sitt «Sunt godteri» for en måned siden, applaudere helseminister Bent Høie det nye initiativet.

- Jeg håper at Rema og Coop svarer positivt på Kiwis utfordring og at det er kjempebra om det blir priskrig på frukt og grønnsaker til påske i stedet for godteri, sa Høie til Dagbladet den gang.

I løpet av de siste ukene har også REMA 1000 lansert påskeegg uten palmeolje. Ifølge kjeden selv har responsen fra publikum vært «veldig god».

Helseministeren er taus

Helseminister Bent Høie forholder seg taus om den seneste utviklingen og vil heller ikke avsløre hvilke ytterligere grep han kunne tenke seg fra dagligvare-kjedene:

- Statsråden takker nei til å kommentere denne saken, sier fungerende kommunikasjonsdirektpør Alexandra R. Tufteland i Helse- og omsorgsdepartementet.

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt mener at snacksgrønnsakene er et uttrykk for den sunne trenden i samfunnet vårt:


IKKE SLANKE-HYSTERI: – Folk er opptatt av å spise variert, i stedet for å følge en ekstrem diett, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.
Vis mer

- Akkurat nå er det ingen ekstreme dietter som er populære. I stedet er folk opptatt av å spise variert kost med mye grønnsaker og frukt. Dette ser vi også i kiosker og på bensinstasjoner, hvor det er enklere å få tak i sunn i farta-mat. Grønnsaker, uansett størrelse, ser godt ut, smaker godt – og gjør godt, sier Byermoen.

Les også:

Sunt påskegodt du enkelt lager selv

Med enkle grep kan godteriskåla bli sunnere

Smakstest av grønnsakspasta: – Her kunne vi latt oss lure

Tuesday, April 4th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments