Det hjelper lite om Theresa May bare vinner dagens valg: – Utgangspunktet var et vanvittig forsprang

LONDON (Dagbladet): Klokka 08.00 norsk tid i dag åpnet stemmelokalene på tvers av Storbritannia. Det er en grå dag i hele landet, og noen må også trosse regn og tordenvær for å avgi sin stemme i løpet av dagen.

Britenes neste parlamentsvalg skulle egentlig være i 2020, men statsminister Theresa May skrev i april ut nyvalg. Storbritannia begynner om kort tid forhandlingene om uttrekningen av EU, og May forklarte at det var viktig at den neste regjeringen har et sterkt mandat fra folket.

Det var den offisielle forklaringen. Samtidig var de fleste vel vitende om at hennes konservative parti den gang hadde en ledelse på omkring 20 prosentpoeng. Gjennom valgkampens siste uker har denne krympet til rundt sju prosentpoeng på snittet av målingene.

Alt håp er dermed ikke ute for Labour-leder Jeremy Corbyn, som har drevet en intens valgkamp.

Når får vi svaret?

BBC, ITV og Sky News kommer klokka 23.00 norsk tid med en valgdagsmåling. Valgdagsmålingen har historisk sett gitt et bedre bilde av resultatet enn tidligere undersøkelser, og bør kunne gi en god indikasjon på resultatet.

Det var denne målingen i 2015 som kunne melde at David Cameron kunne se ut til å få flertall alene i parlamentet, skriver The Guardian. Det utfallet ble korrekt, og flertallet ble enda større enn hva målingen hadde tatt høyde for.


KAN DET SKJE: Britiske meningsmålere har tatt feil de to siste nasjonale valgene, men det er likevel svært mye som skal til for at Jeremy Corbyn skal stikke av med seieren i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer

Britiske meningsmålere har vært under lupen de siste to åra. I 2015 undervurderte de Det konservative partiets styrke, og under fjorårets Brexit-avstemming viste meningsmålingene flertall for å bli i EU, mens resultatet ble det motsatte.

De første resultatene fra valgkretser rundt omkring vil først komme en time seinere. Mellom klokka 05.00 og 07.00 i morgen tidlig vil resultatene begynne å bli klare.

Hvem avgjør valget?

Det kan bli de unge, men det er helt avhengig av at de stemmer.

Partiet Labour og deres leder Jeremy Corbyn har et voldsomt flertall blant de unge, mens den eldre garde favoriserer De konservative og Theresa May.

Ifølge BBC stemte bare 43 prosent av de mellom 18-24 under valget i 2015, mens andelen for de over 65 var 78 prosent.

Labour har sanket unge tilhengere i løpet av valget. En ICM-måling fra 18. april viser at de konservative ville få 60 prosent av stemmene til de over 75, mot Labours fire prosent.

29. mai viste samme måling 52 prosent mot 18 prosent. I aldersgruppa 18-24 hadde den første meningsmålingen Labour på 28 prosent mot De konservatives 16 prosent. 29. mai hadde støtten til Labour skutt i været til 61 prosent mot De konservatives tolv prosent.

Mona Al og Gabrielle Reason er blant de unge som definitiv skal stemme for Jeremy Corbyn.


CORBYNISTER: Mona Al og Gabrielle Reason. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer

- Han har skapt noe, en bevegelse. De unge står bak ham hundre prosent. Det er på grunn av personen han er. Selv om han er en 68 år gammel mann er han en vi kan kjenne oss igjen i. Unge mennesker stemmer ikke, men det er det utrolig viktig at vi gjør. Jeg håper alle lærere drar med seg 18-åringen til stemmelokalene, sier de to studentene som ventet utenfor Jeremy Corbyns siste kampanjestopp i Islington i Nord-London i går kveld.

- Vinner Labour nå, er det ved hjelp av unge og lojale partifolk, konkluderer Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold, og sammenlikner Corbyn med den 75 år gamle sosialisten Bernie Sander i USA, som nesten klarte å hamle opp med Hillary Clinton i fjorårets nominasjonsvalg i USA.

Det hjelper ikke om May vinner


MÅ HA STORSEIER: Statsminister Theresa May og ekstemannen Phillip stemte i dag i Sonning, Berkshire like utenfor Reading. Foto: REX Shutterstock / NTB scanpix
Vis mer

Alle meningsmålinger viser seier til statsminister Theresa May – men det alene er ikke nok.

De konservative har i dag et flertall på 17 seter i parlamentet. Skulle de ende opp med det samme antallet, vil valgkampen og valget ses på som helt bortkastet. Om hun får mindre vil det regnes som katastrofalt.

- Utgangspunktet var et vanvittig forsprang. Det er en svekkelse om de ender opp med status quo. Om det blir et litt større parlamentsflertall, men samme avstand, er ikke det noen seier for statsministeren. Det kan føre til konflikt i partiet. Det er mange interessante scenarier på sikt hvis det ikke blir en walk over-seier, sier førstelektor ved Universitetet i Oslo Øivind Bratberg til Dagbladet.

- Hun bør ha et flertall større enn hun har i dag, hvis ikke har valgkampen vært bortkastet. Hun har 17 i dag og bør opp i over det dobbelte for å si at dette var en suksess, sier førstelektor ved Universitetet i Agder Jan Erik Mustad til Dagbladet.

På den siste målingen fra instituttet YouGov får De konservative en andel på 42 prosent mot Labours 35. De gir i så fall Mays parti et flertall på nesten 50 seter.

Hva skjedde med UKIP?


MARGINALISERT: UKIP og tidligere leder Nigel Farage. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Den store snakkisen under fjorårets folkeavstemning ble Det britiske uavhengighetspartiet (UKIP) og dets karismatiske leder Nigel Farage. Nå er det svært få som snakket om høyrepartiet, som på meningsmålingene har én oppslutning på drøye fire prosent.

Det vil være en kollaps for partiet som i 2015 fikk 13 prosent av stemmene og ett sete i parlamentet. Med de britiske énmannskretsene handler det nemlig om hvilken kandidat som blir valgt fra hver krets.

UKIP kan miste sitt ene, og flere mener partiet har mistet sin funksjon nå som Brexit faktisk skjer.

- Hvor Skottland går er også spennende, og hva skjer med UKIP? Hvor mange har De konservative tatt der? Det blir også spennende å se hvordan De konservative gjør det på landsbygda i England. Det blir spennende å se den geografiske forskjellen mellom by og land. Samtidig kan dette valget vise at Storbritannia har skviset småpartiene. Det ser ut til å bli en topartidominans hvor UKIP, Liberaldemokratene og De grønne blir marginalisert, sier Bratberg.

Thursday, June 8th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
September 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Recent Comments