- Det er uhyre sjelden at barn dreper

KRISTIANSAND (Dagbladet): – Det er uhyre sjelden at barn dreper både barn og voksne. Derfor er det litt liten støtte i risikovurderingen.

Dette sier psykologspesialist Lene Christin Holum, en av tre rettspsykiatrisk sakkyndige som har vurdert 16-åringen som er tiltalt for å ha knivdrept Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) i Kristiansand i fjor.

Den unge gutten har erklært seg skyldig i drapene, men har samtidig forklart at å drepe Hassan framsto som den eneste måten å løse konflikten dem imellom på.

Kan settes i fengsel

Holum, psykiater Gunnar Johannessen og psykolog André Dahl Sørensen har vurdert den tiltalte hver for seg. De kommer alle til at den unge gutten ikke var psykotisk da han tok livet av de to ofrene, og at han er strafferettslig tilregnelig og kan dømmes til fengselsstraff framfor tvungent psykisk helsevern.

Samtidig påpeker de sakkyndige at han framstår som følelsesmessig upåvirket av dobbeltdrapet; har f.eks. ikke utviklet posttraumatisk stresslidelse (PTSD) i etterkant og sover godt om natta.

Heller ikke i retten viser 16-åringen følelser, selv om han blir presentert for svært sterke beskrivelser og bilder, samt sitter tvers overfor de dreptes familier.

- De synes det er tøft å være her, spesielt når han virker så uberørt, sier Tove Karlsen Westbye, som representerer Ilebekks ektemann og to sønner.

- Normale evner

Siden desember i fjor har gutten sittet varetektsfengslet i Bjørgvin fengsel i Bergen. Det er også der han er blitt undersøkt en rekke ganger av de sakkyndige. Fordi han er så ung, er han undersøkt grundigere enn andre.

Fagpersonellet kommer til at 16-åringen framstår som en ganske normal gutt, med normale kognitive evner, og viste seg svært utholdende og konsentrert under de lange samtalene de hadde med ham. Han har imidlertid tidvis vært deprimert og tenkt mye på døden i forkant av drapene, forteller Holum.

- Lav risiko

Sentralt i de sakkyndiges vurdering står risikoen for framtidige voldshandlinger – konklusjonen her får stor innvirkning på straffeutmålingen.

- Han har en lav risiko for framtidig vold, men har en svært alvorlig voldshendelse bak seg, leser Holum fra rapporten.

Bistandsadvokat Westbye finner konklusjonen lite forenlig med at den unge gutten har begått to brutale drap. Holum slutter seg til dette.

- Ja. Det er uforståelig, sier hun.

- Følelsesmessig flat

Ansatte ved Bjørgvin fengsel beskriver 16-åringen som følelsesmessig flat. Dette, og mangel på anger, finnes ofte hos personer med såkalt dyssosial personlighetsforstyrrelse, som mange draps- og voldtektsmenn blir diagnostisert med.

Men Holum sier det er vanskelig å vurdere gutten, som ikke scorer på noen av kriteriene for personlighetsforstyrrelse.

- Han er så ung, men vi ser antydning til at han er i en brytning. Hvis jeg var terapeuten hans, ville jeg anbefalt behandling, sier psykologspesialisten.

Får kritikk

Den rettsmedisinske kommisjon, som vurderer de sakkyndiges rapporter i rettssystemet, gir de tre fagpersonene kritikk for ikke å ha dvelt mer ved den unge guttens interesse for massedrapsmenn som Anders Behring Breivik og Zodiac-morderen, samt terror og skoledrap. Det har kommet fram til at 16-åringen i tida før dobbeltdrapet gjorde nesten 9000 nettsøk på slike emner.

- Vi burde drøftet dette litt grundigere, medgir psykologspesialisten.

Tuesday, June 20th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments