«Den nye Sundby» utfordrer norsk treningsfilosofi og vekker oppsikt: – Helt ekstremt

FORNEBU (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo (20) tok langrennsverden med storm denne sesongen og gikk fra å være ukjent for de fleste til å bli en av sportens beste og mest glohete utøvere.

Klæbo fikk raskt tilnavnet «den nye Petter Northug» i kraft av sine ekstreme avslutningsegenskaper og unike resultater i ung alder. Det neste stjerneskuddet kan bli Vebjørn Hegdal (19), som sammenlignes med Martin Johnsrud Sundby.

Larvik-gutten har en så enestående kapasitet og motor at han allerede som 17-åring satte Dario Cologna, Finn-Hågen Krogh og en rekke stjerner på plass i Skarverennet. I sitt kull har han tidvis vært i en egen klasse, som da han vant NM-skiathlonen på Gålå med nesten ett minutt tidligere i måneden.

Sesongen før vant han sin klasse omtrent like suverent – og gikk faktisk så fort at han også slo to år eldre Høsflot Klæbo, som er født i 1996 der Hegdal er 1998-modell. Sju sekunder skilte stortalentene i favør Hegdal i junior-NM i 2016 på 10 kilometer fristil. Bare rekruttlandslagets Mattis Stenshagen var foran.

Onsdag ble Hegdal tatt ut på det nye norske juniorlandslaget. Det som gjør 19-åringen fra Larvik helt unik, er de oppsiktsvekkende treningsdosene.

- Det må være verdensrekord!

For hør bare her: Vebjørn Hegdal trener allerede over 1000 treningstimer i året. Det er omtrent dobbelt så mye som profiler som Frode Estil og Emil Iversen gjorde i samme alder – og flere hundre timer mer enn det stjerner som Finn-Hågen Krogh og Petter Northug trener nå.


TIME PÅ TIME: Vebjørn Hegdal trener og trener – langt mer enn Norges Skiforbund mener er ideelt i den alderen. Foto: Privat
Vis mer

- 1000 timer som junior må være verdensrekord! sier Emil Iversen til Dagbladet.

Hegdal utmerker seg med ekstremt mye mengdetrening i ung alder for å bygge opp en enestående grunnmur på rekordtid.

- Det er veldig mye når man er junior. Jeg har hørt at han har trent mye, selv om han har hatt en litt varierende sesong i år. Det er et imponerende høyt treningsantall, sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet.

Motstrider anbefalingene

Treningsdosene nærmer seg antallet til Martin Johnsrud Sundby, som trener mest av samtlige med rundt 1200 timer i året. Hegdal, som slet i innledningen av sesongen, men kom knallsterkt tilbake mot slutten, vekker oppsikt i langrennsmiljøet.

- Jeg husker ikke helt det Martin trente i samme alder, men Vebjørns mengder er helt ekstreme. Han trener mer enn mange på elitelandslaget. Det er ikke i pakt med anbefalingene til Norges Skiforbund, men det er spennende, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Hegdal forklarer valget av høye treningsdoser slik:

- Jeg gjør det for å bygge en god base, slik jeg kan tåle mer og hardere trening senere. Pila har gått gradvis oppover når det gjelder treningsmengde, sier Larvik-gutten til Dagbladet.


HØYE AMBISJONER: Vebjørn Hegdal tenker stort og vil gjøre alt han kan for å bli best. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
Vis mer

- Målet neste sesong er hovedsakelig junior-VM. Jeg forsøker å legge til rette for en innholdsrik og lang karriere.

Estil-filosofien

Iversen synes treningsmengdene til Larvik-gutten er sensasjonelt høye.

- Det er over dobbelt så mye som jeg trente på samme alder. Jeg har litt «Frode Estil-filosofi» og bygger stein på stein. Jeg har hatt et mål om å bli best når jeg er i den alderen jeg er i nå. Hegdal har nok ikke så mye å gå på treningsmessig, men det blir spennende å se om han klarer å ta nye steg som senior, sier Iversen.

Det er ikke antall treningstimer som avgjør hvem som blir best. Heidi Weng, Finn-Hågen Krogh og Thomas Alsgaard er noen av eksemplene på utøvere som har vunnet mange store skirenn selv om de er blant dem som trener minst på landslaget.

Estil mener det er mange som fokuserer for mye på mengdetrening.

- Emil Iversen har fulgt en lignende vei som jeg gjorde. Jeg tror det kan være smart å skynde seg langsomt. Generelt mener jeg folk fokuserer altfor mye på mengde, sier Estil til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Langrenn handler om å gå raskest fra start til mål. Treningsmengde er kun en av mange variabler. Men bevares, Hegdal er en svært spennende løper som går fort!


SAMMENLIGNING: Vebjørn Hegdals mentalitet minner om Martin Johnsrud Sundbys innstilling.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Vis mer

Derfor trener han så mye

19-åringen er klar over at han ligger helt på grensa av hva kroppen kan tåle.

- Jeg runder 1000 treningstimer, men trener mye rolig og ikke så mange hardøkter. Da blir det flere timer. Jeg får se litt hva jeg gjør videre, sier Hegdal til Dagbladet.

- Nå som jeg er på juniorlandslaget, blir det mer matching og kanskje flere hardøkter enn det har vært før. Da er jeg usikker på om jeg kan øke så mye i volum.

Løfshus er spent på hvordan 19-åringen vil håndtere så store treningsmengder i så ung alder.

- Han er ganske ekstrem og er ikke A4 når det gjelder trening. Han er litt utenfor utviklingstrappa, men det er spennende med en som utfordrer det, sier Løfshus.

- Vi har en utviklingstrapp, men han er ikke den første som har gått utenfor den. Det er ikke noen fasit der. På sikt håper jeg han blir veldig god. Vi får prøve å holde ham litt i strikken, slik han ikke sliter seg helt ut.

- Minner om Sundby

Iversen er klar på at det ikke er antall treningstimer som avgjør hvor god du blir.

- Jeg ligger på 800 timer nå og lå på 500 timer på den alderen, men det gikk jo greit det også. Man må finne sin greie og kjøre på det. Han er en Sundby-type og er sikkert inspirert av ham. Finn ligger på 6-700 timer i året og har funnet en formel som fungerer bra for ham. Det er veldig individuelt hva som fungerer, sier langrensesset.

Vebjørn Hegdal er tatt ut på juniorlandslaget sammen med Jon Rolf Skamo Hope, Thomas Helland Larsen, Harald Østberg Amundsen, Håvard Moseby og Filip Fjeld Andersen. De hyller lagkompisens kapasitet.

- På det beste er han sykt bra. Kapasiteten er enorm. Han minner litt om Martin Johnsrud Sundby, sier langrennstalentene og lagkompisene.

- Det er individuelt hva som passer for deg og hva du tåler. Det er ikke så mange som tåler 1000 timer. Det er nok ingen som trener så mye i den alderen. Selv på elitelandslaget er det få som trener så mye som Vebjørn.

- Ikke i tråd med kunnskapen vi i dag sitter med

Hans Kristian Stadheim, som har doktorgrad innen idrettsfysiologi, har vært hovedtrener for Team Leaseplan inneværende sesong og trent fremgangsrike utøvere som Daniel Stock, Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund. Han er skeptisk til Hegdals logikk.

- Tanken er meget spennende, og som Heggdal selv sier er det få som tåler 1000 timer i året. Jeg kjenner ikke Vebjørn godt nok, men vet at han har slitt med småproblemer inneværende sesong. Det er likevel et spørsmål om høyt volum i junioralder på sikt skaper den beste utøveren. Flere studier har vist at det virker som at man kan utvikle sitt makismale oksygenopptak i junioralderen og at dette ikke øker spesielt mye når de blir seniorer, sier Stadheim til Dagbladet.

- Om en har stort treningsvolum i junioralder, vil dette mest sannsynlig gå utover intensitetstreningen. Spørsmålet er da om det maksimale opptaket blir så høyt som det kunne ha blitt. Likevel er det spennende at de nye stjernene ønsker å utforske. Det er derimot ikke i tråd med kunnskapen som en i dag sitter på i langrennsnorge og som er beskrevet blant annet i den norske langrennsboka, sier han.

Den norske langrennsboka er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Skiforbund og Olympiatoppen og gir deg treningsfilosofien på hvordan du skal trene og utvikle deg til en verdensener i langrenn.

Hegdal forsøker imidlertid å gå sin helt egne vei.

Ski-Norge venter i spenning: Vil han lykkes med den nytenkende treningsfilosofien?

Friday, April 28th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments