De tre middagstabbene alle gjør med mikroen

Dagbladet): Ding! Maten er klar. Plastemballasjen rives av, og det eneste du behøver å vaske opp er en kniv og gaffel. Det kan være ganske så lettvint å bruke mikroen til matlaging, men bruker vi nordmenn den lille ovnen til noe annet enn popcorn og Fjordland? Er vi kanskje litt redde for å bruke mikroen mer enn nødvendig?

I følge Matportalen viser vitenskapelige undersøkelser at oppvarming av mat i mikrobølgeovn ikke innebærer noen helserisiko eller at skadelige stoffer dannes.

- Det viser seg faktisk at næringsstoffer bevares like godt eller bedre enn ved vanlig koking og steking, skriver Mattilsynet på nettsiden.

Da er det bare å lære seg noen triks for hvordan vi best mulig kan varme opp mat i mikroen, men først kan det være lurt å lese 10 ting du aldri skal kjøre i en mikrobølgeovn.

Gode triks i ermet

Matrådgiver i MatPrat, Cecilie Maske, innrømmer at de aller fleste kokker unngår mikrobølgeovnen til noe annet enn å varme melk til kaffen eller poppe popcorn, men sitter likevel på flere råd til hvordan man best mulig kan utnytte seg av mikroen.


EGG I MIKROEN: Cecilie Maske fra Matprat anbefaler å koke egg i mikroen, men da må man gjøre det riktig… Foto: Matprat
Vis mer

- Det kryr av oppskrifter på mat tilberedt fra bunnen i mikro. De aller fleste er varianter av gryte- eller panneretter. Å blande innholdet i en boks hakkede tomater, en boks bønner eller kikerter, litt hakket skinke, løk og hvitløk, for deretter å varme opp i mikroen blir jo et måltid, forteller hun.

Maske, som er utdannet kokk, sier videre at enkelte eggeretter også er fine å tilberede i mikroen, som for eksempel eggerører og egg cocotte.

- Bare ikke prøv å koke hele egg, da eksploderer de!

Dersom du absolutt må koke egg i mikroen har Maske et triks: Ha egget i en kopp, og stikk et lite hull i plommen før det blir satt i mikroen!

– Det viktigste, enten noe lages fra bunnen eller bare skal varmes, er å passe på at alt blir gjennomvarmt. En skål med suppe eller gryte bør røres i minst et par ganger underveis i oppvarmingen, slik at varmen sprer seg jevnt, og maten til slutt har en temperatur på 74-80 grader. Det skal dampe ordentlig!

Matrådgiveren kommer i tillegg med disse nyttige mikro-tipsene:

  • Bruk aldri metall i mikrobølgeovnen
  • Ikke tilbered for store porsjoner
  • Dekk maten med lokk eller plastfolie. Stikk et hull i folien for å slippe ut damp
  • Hold mikroen ren – tørk alltid opp søl etter spruting.

Tenk på hva du skal tine

- Det er ikke farlig å tine noen matvarer i mikrobølgeovn, men det er vanskeligere å få et godt resultat for noen matvarer enn andre, forteller Dagbjørn Skipnes, matforsker i Nofima.

Skipnes forklarer at så lenge vann er frosset går oppvarmingen sakte, men straks isen har smeltet til vann øker temperaturen hurtig. Det kan føre til at noen deler blir brent, mens andre deler av maten fortsatt er frossen.

- Skarpe kanter og hjørner blir lettest overhetet, så slike matvarer kan vi ikke tine hurtig i mikroen uten problemer. Da kan det være et greit alternativ å tine i kaldt vann om vi har en emballert vare.

Atle Wold fra seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, har også noen råd om hvordan man bør bruke mikrobølgeovnen.

- Barnemat bør ikke tines i mikrobølgeovn. Vårt generelle råd er at kjøtt, fisk og tilsvarende lett bedervelig mat bør tines i kjøleskap i stedet.

Kommer langt med sunn fornuft

- Rent generelt så bruker vi ikke å uttale oss konkret om hva som passer i mikroen eller ikke. Det kommer an på mikrobølgeovnen og programmet du bruker, forteller Katrin Ohlander, kommunikasjonssjef i Bosch Hvitevarer.


IKKE BARNEMAT: Atle Wold ved Mattilsynet mener at barnemat ikke bør tines i mikroen. Foto: Mattilsynet
Vis mer

Ohlander beste råd til bruk av mikrobølgeovn er å lese på forpakningen til maten man skal varme om hva man skal gjøre, og lese instruksjoner og manualer.

- Med det rådet tenker jeg på min pappa på 90 år, som puttet en hel pakning inn uten å ta av plasten. Det ble en eksplosjon i mikroen!

Les mer:

Thursday, June 15th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments