Cappelens hasjpartner ble tatt i 1995. Statsadvokaten sier Cappelen slapp unna. – Jensens rolle her vil bli belyst

(Dagbladet): Holdt politimannen Eirik Jensen en beskyttende hånd over hasjsmugleren Gjermund Cappelen, slik at sistnevnte i fred og ro kunne drive et lukrativt hasjimperium? Det er et av spørsmålene påtalemyndighetene må belyse i rettssaken mot Eirik Jensen, som startet i dag.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim, som har ansvaret for delen av saken som gjelder Gjermund Cappelen, sier i sitt innledningsforedrag i retten i dag at Bærums-mannen har vært i politiets søkelys i over 20 år, og at politiet i Asker og Bærum mistenkte ham for å stå bak storstilt hasjimport.

- Man fryktet at han hadde kontakt inn i politiet, og at det ville bli varslet hvis han var under etterforskning, sier Alfheim.

Han listet opp flere eksempler som kunne gi indikasjoner på det, blant annet at Cappelen selv ved en anledning ringte politiet, og sa at han viste at de spanet på ham, slik TV 2 fortalte i helga.

Alfheim omtalte også en sak fra 1995. Da ble en nå 64 år gammel mann, som i fjor ble dømt som en av hovedmennene i Cappelens hasjliga, tatt og senere dømt til seks års fengsel for innførsel av 52 kilo hasj. Alfheim sier de har indikasjoner på at Cappelen var i kulissene, og at Eirik Jensen også kan ha vært det.

- Eirik Jensens rolle i denne saken vil bli belyst, sier Alfheim.

64-åringen ble tatt av politiet da han overtok hasjpartiet fra en tysk kvinne.

«Han har vært en viktig mellommann, men på enkelte måter kan han også sies å ha utført en kurers rolle i Norge», het det i dommen mot mannen.

Alfheim sier videre at han kommer til å fortelle om flere spaningsoperasjoner der Cappelen har avslørt politiet.

- Vi vil finne ut mer om disse, og vi vil belyse Eirik Jensens rolle her, sier Alfheim.

Politiet i Asker og Bærum fryktet at Cappelen hadde kontakter i politiet og at han ville bli advart om at han var i politiets søkelys. Det ble derfor startet en hemmelig operasjon som blant annet innebar kommunikasjonskontroll av Gjermund Cappelen i 2013. Politiet avlyttet og registrerte alle hasjbaronens telefoner.

Kommunikasjonskontrollen, som begynte 3. desember 2013 førte seinere til pågripelsen av Cappelen, og senere Jensen i februar året etter.

- Det var opplysninger i forkant av dette om at Cappelen har vært aktiv i innførsel. Flere opplysninger er blitt tilegnet ved hjelp av informanter, andre kriminelle, rykter osv. Dette er ikke grunnlaget for straffesaken og ikke bevis, men en del av politiets etterretningsarbeid. Det er en svært vanlig inngang i de fleste narkotikasaker.

Den videre etterforskningen førte til at politiet 18. desember stjal 110 kilo hasj fra et av Cappelens hasjlager, som en uføretrygdet rørlegger hadde ansvaret for. Rørleggeren ringte Cappelen umiddelbart etterpå. Cappelen tok videre kontakt med Eirik Jensen, og de møttes på Grønland i Oslo dagen etter.

Ingen vet hva de snakket om der. Men senere samme ettermiddag utvekslet Cappelen og Jensen tekstmeldinger, og Jensen skrev at Cappelen måtte følge med hvis «han reiser bort»:

- Hvilken fyr? RØ? svarte Cappelen.

- Ja, svarte Jensen.

- Det er ikke han. Det er ikke der problemet ligger. 100 prosent, svarte Cappelen.

- Ok, men viktig å være på», svarte Jensen.

Også disse tekstmeldingene ble omtalt av TV 2 i helga.

Cappelen har forklart at «RØ» er rørleggeren, som i fjor ble dømt som en del av Cappelens hasjliga. Jensen har forklart at det er snakk om en annen person, relatert til informantvirksomheten.


I RETTEN: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer
Monday, January 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments