-Brød viktig for barns helse

- Ja, jeg har inntrykk av at mange voksne som selv har sluttet å spise brød, også holder barna sine unna brød, sier professor i mat- og ernæringsvitenskap, Wenche Frølich.

Fokuset på karbohydrater, blodsukker og vekt de siste årene har gjort at mange har redusert sitt inntak av brød. Nå frykter ernæringseksperten at de voksnes matvalg kan påvirke barns helse i negativ retning.


BEKYMRET: – Barn trenger næringsstoffene som finnes i brød, sier professor Wenche Frølich. 
Vis mer

- Når 8-10 åringer snakker om at de ikke kan spise brød fordi de ikke vil legge på seg, er det ganske ille. Jeg synes kostholdsdebatten lenge har vært på ville veier. Ofte dreier det seg mer om å skremme folk enn å hjelpe dem til å få et skikkelig forhold til mat. Det bør være så enkelt som at maten er din venn, ikke din fiende, sier Frølich.

Hun ser ikke noe alternativ til brød i matpakken.

-Noen brødskiver, melk og en appelsin er det som skal til for at barn får i seg næringsstoffene de trenger. Det er ikke nok å sende med barna frukt og grønnsaker i matpakken, advarer hun.

Mest bekymret er professoren for at norske barn og ungdommer ikke får i seg nok kostfiber. Brød er hovedkilden til den helsegunstige kostkomponenten som spiller en stor rolle i forebyggingen av en rekke sykdommer.

- Kostfiber er dessuten viktig for å holde tarmen i form, og gjør at du holder deg mett. Du blir ikke slank av brød som sådan, men spiser du brød vil det hjelpe deg til ikke å småspise mellom måltidene. Overvekt kan lett bli et stort problem, også blant barn. Danner de seg gode kostvaner fra de er små, vil de lettere klare å leve sunt, fremholder Frølich.

-Det handler om å spise variert, og å kose seg med maten. Dessuten er det selvsagt viktig å røre på seg. Vanskeligere er det ikke.


GROVT BRØD: – Gi barna grovt brød, oppfordrer Wenche Frølich. FOTO: NTB/Scanpix
Vis mer

Frølich nevner også betydningen av å spise mindre sukker og mindre salt. Grove kornprodukter er gull og bør være en del av det daglige kostholdet, akkurat som frukt og grønt.

-Brød inneholder en rekke viktige næringsstoffer, blant annet en rekke mineraler som jern og sink, vitaminer, særlig B-vitaminer, kostfiber, mye proteiner og lite fett.

Hun oppfordrer foreldre til å gi barna grovt brød. Det behøver ikke være hundre prosent fullkornbrød, men gjerne ha opptil 50 prosent sammalt mel.

- Gi barna brødtypen de liker, men pass på at det er grovt brød.

Selv spiser Frølich brød gjennom hele dagen, gjerne også til middag. Frokosten inntas derimot med skje. Hver morgen koker Frølich en stor porsjon grøt på rugflak, innkjøpt i Sverige. Hun baker sjelden sitt eget brød, for hun synes at kvaliteten på kjøpebrød stort sett er bra.

- I løpet av de siste årene har bakerne blitt bedre og utvalget større. Stort sett er butikkbrødene utstyrt med bra innholdsdeklarasjon også, sier Frølich, som leser listen over brødingrediensene med lupe.

LES MER:

- Situasjonen i Norge er veldig alvorlig. Før røykte vi oss i hjel, nå spiser vi oss i hjel

Caroline Berg Eriksen har kuttet ut den strenge lavkarbo-dietten

Monday, January 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments