- Boko Haram har løslatt flere titalls bortførte Chibok-jenter etter tre år i fangenskap

(Dagbladet): Den islamstiske opprørsgruppa Boko Haram skal ha løslatt flere titalls skolejenter de bortførte fra Chibok i 2014.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Reuters siterer en representant for de nigerianske myndighetene og skriver videre at løslatelse skal ha skjedd etter forhandlinger med Boko Haram.

Nyhetsbyrået skriver at det er løslatt 82 skolejenter. Al Jazeera mener imidlertid at det skal dreie seg om minst 62. Det har ikke kommet noen offisiell bekreftelse fra myndighetene i Nigeria om hvilket antall som er korrekt.

En kilde i det nigerianske militæret forteller Reuters at jentene nå skal oppholde seg i en by nær den kamerunske grensa for medisinske undersøkelser. Deretter skal de flys til Maiduguri, delstatshovedstaden i Borno – delstaten hvor også Chibok ligger.

Det er ikke første gang at islamistgruppa har løslatt flere skolejenter.

21 frigitt tidligere

Før jul i fjor ble 21 skolejenter gjenforent med sine familier. De ble løslatt to måneder tidligere, men ble tatt vare på i Nigerias hovedstad Abuja. Her gjennomgikk de en rekke medisinske undersøkelser, deriblant psykologiske.

Det var sveitsiske diplomater som sammen med nigerianske myndigheter kom fram til en avtale med Boko Haram om løslatelsen til de 21 jentene.

Dagbladet har tidligere omtalt deres hjemreise, som ble dokumentert av CNN.

276 jenter kidnappet

Det var den 14. april 2014 at den nigerianske terrorgruppa Boko Haram kidnappet 276 skolejenter fra Chibok, nordøst i Nigeria, ikke langt fra den kamerunske grensa.

Jentene ble kidnappet fra en offentlig internatskole i Chibok.

Forut for kidnappingen hadde skolen vært stengt i fire uker på grunn av sikkerhetssituasjonen, men nå var jentene kalt tilbake på skolen for å gjennomføre en avsluttende eksamen i fysikk.

Trodde de skulle evakueres

Den natta kom krigerne fra Boko Haram i ly av mørket. Skolejentene trodde de var soldater som kom for å evakuere dem fortalte 18 år gamle Godiya Isaiah som senere klarte å rømme.

- Da vi så de væpnede mennene trodde vi at det var soldater. De ba oss alle om å bli med og gå til porten, og vi gjorde som de sa, sa hun til Reuters.

Men, da mennene begynte å ransake skolens lagre og sette fyr på bygninger, forsto jentene at de ble kidnappet.

Nyheten om kidnappingen gikk verden rundt, og var bakgrunnen for kampanjen «Bring back our girls» som mobiliserte millioner av mennesker på sosiale medier.

Saturday, May 6th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments