Beboerne med gjentatte advarsler: «Bare en katastrofe vil avdekke huseierens inkompetanse»

(Dagbladet): Minst 50 er sendt til sykehus etter en brann i boligblokka Grenfell Tower i North Kensington i London i natt.

Dany Cotton, brannsjefen i London, bekreftet rundt 08.50 at flere er døde, men kunne ikke spesifisere hvor mange.

Det brenner fortsatt i det 27 etasjers høye bygget i hovedstaden, og over 200 brannfolk jobber med å slukke brannen.

- Farlige boforhold

En beboergruppe i blokka har gjentatte ganger advart om brannfare i bygget. Grenfell Action Group hevder en stobrann i bygget så vidt ble avverget etter et strømbrudd i 2013.

Ifølge gruppa ignorerte huseierne, som er bydelen Kensington og Chelsea, advarslene. De hevder også den lokale huseierorganisasjonen (KCTMO) som driver de kommunale hjemmene, også ignorerte advarslene.


STORBRANN: Flammene har slukt den 27-etasjers høye boligblokka. En beboergruppe har gjentatte ganger advart om sikkerheten. REUTERS/Toby Melville TPX IMAGES OF THE DAY
Vis mer

«Det er en fryktelig skremmende tanke, men Grenfel Action Group tror innstendig bare en katastrofe vil avdekke huseiernes og KCTMOs inkompetanse, og føre til en slutt på de farlige boforholdene og forsømmelsene av leieboernes helse og sikkerhet» skrev gruppa i en bloggpost i november i fjor.

Alle de 120 leilighetene i blokka er sosialboliger.

Stor oppussing

Ifølge The Guardian var bygningen gjennom et stor oppussingsprosjekt til flere titalls millioner, som ble ferdig i begynnelsen av 2016. Grenfell Tower ble bygget på 70-tallet, og under oppussingen i fjor ble det lagt ny fasade og satt inn nye vinduer.

Bydelen Kensington og Chelsea sier de vil undersøke brannårsaken, men at de nå er opptatt av å hjelpe i redningsarbeidet.

Beboergruppa kritiserer driverne av bygget, KCTMO, kraftig – og kaller dem en ond, uprinsipiell minimafia.

«De har ikke noe med å ha det daglige ansvaret for storskala drift av kommunale boliger», skriver beboergruppa.

Samtidig henviser de til en hendelse i 2013.

«Grenfell Action Group mener KCTMO så vidt avverget en stor brannkatastrofe i Grenfell Tower i 2013 da beboere opplevde perioder med skremmende strømbrudd som var forårsaket av feil kabling».

De mener samtidig at utleieorganisasjonen og bydelen dekket over beboergruppas forsøk på å melde fra om disse hendelsene.

- Uunngåelig

«Vi har blogget mange ganger om brannsikkerheten i Grenfell Tower, og vi tror disse undersøkelsene vil bli en del av fellende bevis for det dårlige sikkerhetsarbeidet til KCTMO om det skjer en brann på en av deres eiendommer og fører til dødsfall, slik vi tror vil skje», skrev gruppa i november i fjor.

De viser også til en brann i Adair Tower i 2015. Bygget driftes av den samme gruppa, og 50 personer ble reddet ut fra bygningen. Beboerne i Grenfell Tower hevder det ble avdekket flere feil og mangler etter brannen, som ikke ble fulgt opp.

I en kort melding på beboergruppas blogg i dag, skriver de at at de gjentatte ganger de siste åra har advart om den dårlige bransikkerheten i bygget.

«Alle våre advarsler har falt for døve ører. Vi forutså at en katastrofe som dette var uunngåelig og at det bare var et spørsmål om tid» skriver gruppa og viser til en rekke tidligere blogginnlegg der de har advart branngruppa.

Wednesday, June 14th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments