Avokado-dramaet tok en ny vending: – Fikk drapstrussel på mobilen

(Dagbladet): Tidligere denne uka kunne Dagbladet bringe nyheten om at avokado fjernes fra danske butikker etter avsløringen om omfattende miljørasering i Chile: Gravende journalister fra Danwatch har avdekket at avokadoplantasjer i provinsen Petorca bruker så mye vann, at lokalbefolkningen er rammet av akutt vannmangel.

En umiddelbar konsekvens var at to av Danmarks største dagligvarekjeder nå har tråkket på bremsen, endret innkjøpspolitikken og nekter å importere avokadoer fra denne provinsen, hvor halvparten av landets avokadoproduksjon foregår.

Les saken her: Avokado fjernes fra danske butikker. Får norsk støtte

Etter avsløringene, som har vakt stor oppmerksomhet i vårt naboland, har en chilensk aktivist i løpet av de siste dagene blitt truet på livet – fordi vedkommende uttalte seg i Danwatch-rapporten. I rapporten kommer det fram at de store avokadoplantasjene etablerer ulovlige vannrør og tørrlegger vannløpene.

Flere kolleger truet

Ifølge et ferskt Danwatch-intervju mottok aktivisten Rodrigo Mundaca mandag en anonym telefonoppringing på sin mobil.

«I røret sier en stemme kort at jeg skal holde min munn lukket, før jeg blir spurt: Hva er din størrelse? Vi skal finne din «traje de madere» (en spansk referanse for likkiste)», forteller Rodrigo Mundaca til det prisbelønte medie- og researchbyrået i Danmark.

Mundaca arbeider til daglig med vannrettigheter i provinsen Petorca, og bekrefter at flere av kollegene i den chilenske organisasjonen MODATIMA har mottatt trusler:

«Vi vet ikke hvem som ringer opp, men har en anelse om hvem som står bak – selv om vi mangler konkrete bevis. Av den grunn anmelder vi heller ikke saken, for vi har tidligere erfart at politiet ikke undersøker sakene. I 2015 ble jeg midt på dagen overfalt på gaten. Politiet har ikke gjort noe for å undersøke saken», hevder Mundaca i intervjuet med Danwatch.

Juridisk ekspert for Danwatch, strafferettsadvokat Poul Hauch Fenger, er ikke i tvil om at det er alvor i dødstruslene:

«Jeg har vært borti mange lignende saker. Selv hvis det var blitt benyttet et mer diskret ord enn i tilfellet her, ville jeg ha vurdert det som en trussel som absolutt bør politianmeldes», sier han til Danwatch.


FORBEREDT: Direktør Jesper Nymark i Danwatch sier at organisasjonen har stort fokus på sikkerhet, både for kilder og egne ansatte.                    
Vis mer

Årsaken til den dramatiske utviklingen denne uka, er at avokado-avsløringen fra Danmark også er blitt omtalt på chilensk tv.

I gjennomsnitt krever det 70 liter vann å produsere èn avokado. I Petorca kreves det over fire ganger så mye vann, nemlig 320 liter.

«I dagene etter at rapporten ble kjent, har vi blitt viet stor oppmerksomhet. Flere bransjeorganisasjoner og plantasjeeiere har vært ute etter å kritisere og angripe oss,» forteller Rodrigo Mundaca.

Danwatch skriver at Mundaca tidligere er blitt dømt for injurier. I 2015 påstod han i chilenske medier at plantasjeeiere var dømt for vanntyveri, mens plantasjeeierne selv fastholdt at hun kun hadde fått «administrative bøter» for brudd på vannloven:

«Vi nekter ikke for å ha medvirket i undersøkelse til Danwatch, og vi vil ikke trekke tilbake våre uttalelser. Trusler, overfall og bakvaskelse er dessverre prisen for å kjempe for menneskerettigheter i Chile», sier aktivisten.

Dansk dagligvarekjede berømmer Danwatch

De to dagligvarekjedene i Danmark, som inntil nylig importerte avokado fra den berørte provinsen, reagerer skarpt på nyheten om dødstrusler mot varslerne.

- Vi ønsker på ingen måte å handle med leverandører som er involvert i ulovligheter av den ene eller annen art, sier kommunikasjonssjef Thomas Bang i kjeden Aldi.

Konkurrenten Dansk Supermarked konkluderer på samme måte, og berømmer samtidig Danwatch for det viktige arbeidet de gjør.

- Utover sikkerheten for våre kilder, er vi meget oppmerksomme på våre egne folks sikkerhet i forbindelse med reiser i felten, og har helt faste prosedyrer for sikkerhetsvurdering og rutiner underveis, sier Danwatch-direktør Jesper Nymark til Dagbladet.

Han medgir at det dessverre er undersøkelser de ikke foretar nettopp grunnet risikoen overfor kildenes sikkerhet.

De chilenske plantasjene som kritiseres i undersøkelsen fra Danwatch, og som har fått bøter for brudd på vannloven, sier i et tilsvar via advokat Juan Pablo Cerda:

«Først og fremst fordømmer vi fullstendig truslene fremsatt mot Rodrigo Mundacas. Vi finner dem komplett uakseptable. Trusler av enhver art er ulovlige. Vi har sterk tro på at eventuelle diskusjoner skal løses juridisk,» heter det i den ferske uttalelsen til Danwatch.

Norge går for bærekraftig produksjon

I Norge er de store kjedene og grønnsaksgrossisten Bama kjent med den danske avsløringen, men ingen importerer fra den chilenske provinsen hvor skandalen har sitt opphav.

- Vi kjøper ikke avokado fra Petorca-området i Chile, men fra Aconcague-området som har større vannkilder som opprinner fra regnvann fra Andesfjellene, forteller Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama.

Hun fortsetter:

- Bærekraftig produksjon og vannforbruk er viktig for Bama og for kundene våre. Vi jobber derfor tett med produsenter som kan ivareta produksjonen på best mulig måte, og iverksetter tiltak og metoder for å bruke så lite vann som mulig.

Ikke ukjent med trusler

Den norske organisasjonen Framtiden i våre hender har i flere år samarbeidet med Danwatch og er heller ikke ukjent med å bli utsatt for trusler selv:

- Vi har i likhet med Danwatch kontakt med arbeidere i landbruk eller fabrikkproduksjon i land med farlige arbeidsforhold. Vi har også erfart at våre kilder selv har opplevd dødstrusler enten mot seg selv eller arbeidere de organiserer, bekrefter rådgiver Sigurd Jorde overfor Dagbladet.


I SAMME SITUASJON: – Vi har også at kilder har opplevd dødstrusler, sier Sigurd Jorde i Framtiden i våre hender. Foto: Organisasjonen
Vis mer

- Hvordan håndterer man slike utfordringer?

- Når man snakker med kilder som utsettes for press og trusler, er det svært viktig at man diskuterer hva kildene kan si åpent og hva de kan si anonymt, og at kildene har en forståelse for konsekvensene av hva de forteller. I noen tilfeller kan oppmerksomhet bety at arbeiderne får større trygghet, at de får beskyttelse av at truslene er åpent kjent. I andre situasjoner kan det bety det motsatte, at truslene blir satt ut i livet. Bare arbeiderne selv og deres organisasjoner kan og må ta avgjørelsen om hva som kan sies åpent, anonymt eller ikke kan offentliggjøres, mener Jorde.

Les også:

Slik blir avokadoen best

Godterikrigen som barna dine har godt av

Friday, March 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments