Alle Norges F-35-jagerfly satt på bakken

(Dagbladet): Alle jagerflyene av typen F-35 på Luke Air Force Base i Arizona i USA er satt på bakken etter at piloter har opplevd oksygenmangel.

Norge har alle sine fem F-35-jagerfly på flybasen. Disse får heller ikke fly.

- Det er der vi utdanner og trener opp norske F-35-piloter. Vi har fem fly på basen, sier major Stian Roen, pressetalsmann i Luftforsvaret, til Dagbladet.

Roen sier han ennå ikke kjenner til detaljene for at flyene er satt på bakken.

- Ved slike hendelser er uansett flysikkerheten den viktigste, sier han til Dagbladet.

Pilotene skal ha blitt svimle, desorientert og opplevd prikking i fingrene, ifølge lokal-TV-kanalen Fox Phoenix.

- Oksygenmangel

Det amerikanske Luftforsvaret sa i går at fem piloter har rapportert om oksygenmangel siden 2. mai. Det er ikke kjent hva slags nasjonalitet pilotene har. Ifølge Air Force Times ble nødsystemene i flyene utløst.

Det femte F-35-kampflyet av totalt inntil 52 ble overlevert til det norske luftforsvaret i Arizona i USA 25. mai i år.

De fem flyene brukes nå bare til opptrening i Arizona, men Norge har til sammen kjøpt 52 F-35 fly.

Major Becky Heyse ved flybasen sier til Fox de tar meldingene på alvor.

- Det kan være dødelig. Heldigvis er alle våre piloter veldig godt trent. Det er trent opp for å vite hvordan slike symptomer føles, og de er trent opp til at de skal vite hva de gjør når de opplever det, sier Heyse ved flybasen.

- Tar de nødvendige grep

Det amerikanske luftforsvaret sier at flyene bare er satt på bakken fram til mandag.

- For å synkronisere operasjoner og vedlikehold for å sikre trygge flygninger, har vi kansellert lokal F-35-flyging. Luftforsvaret har tatt meldingene på alvor, og vi er opptatt av å forsikre at våre piloter er trygge. Vi tar de nødvendige grepene for å finne årsaken til disse hendelsene, sier brigadegeneral Brook Leonard til Air Force Times.

Ingeniører, mekanikere og helsepersonell undersøker nå hendelsene. Det er ifølge avisa ikke klart om oksygensystemet om bord på jagerflyene har sviktet.

260 milliarder

Det vil koste Norge minst 261 milliarder kroner å kjøpe og drifte den planlagte investeringen i 52 nye og hypermoderne F-35 jagerfly. Summen inkluderer alle våpen, kostnader ved oppgradering av baser og avhending i flyenes levetid.

Det var etter lang og opphetet debatt at Stortinget i 2008, mot SVs ønske, gikk for det amerikanske jagerflyet framfor konkurrenten Gripen fra Saab.

F-35 har vært omstridt siden utviklinga av flyet skred fram. I tillegg til prisoverskridelser og forsinkelser, er en rekke av flyets tekniske spesifikasjoner satt under kritisk søkelys av media og eksperter, og på ett tidspunkt ble alle F-35 vingeklippet og nektet å fly grunnet et problem med motoren.

Blant annet er det blitt hevdet at F-35 flyet ble hacket av kinesiske myndigheter. F-35 består av en stor datakomponent, og noen kritikere har hevdet dette gjør flyet sårbart.

Først i november i år kommer de tre første flyene av typen F-35 til Norge og lander på norsk jord. Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35. F-35 skal etter planen begynne å overta oppgaver fra dagens F-16 i 2019.

Så langt har Stortinget gitt fullmakt til å bestille 40 fly. Om dagens plan holdes blir de siste F-35-flyene levert i 2024.

Saturday, June 10th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments