Ålesund-marerittet over etter 12 år da innbytteren ble matchvinner

• Aalesund – Vålerenga 0-1 (0-1)

ÅLESUND (Dagbladet): Vålerenga har et Ålesund-spøkelse liggende over seg, og hadde ikke før kveldens oppgjør vunnet en eneste kamp på Color Line Stadion siden 13. august 2005. Det er nesten tolv år siden.

Men innbytter Herman Stengel fikk endelig en slutt på spøkelset, etter et fantastisk mål fem minutter før pause.

Robert Lundström trillet ball rolig før han la inn til Stengel på drøye 20 meter. Stengel fikk all tid han kunne tenke seg, og la til rette før banka til. Andreas Lie hadde ikke sjans til å ta skuddet, som snek seg opp i det lengste hjørnet.

Til Sunnmørsposten sa den tidligere Vålerenga-spilleren Fredrik Carlsen at Stengel trolig aldri ville score et så pent mål igjen. Men til Dagbladet har han tenkt seg litt mer om.

- Hehe, han klarer det nok. Det er bra gjort det der, men vi skal være på ham. Det er vi ikke, sier Carlsen til Dagbladet etter kampen.

Han var svært misfornøyd med at gamleklubben tok sin første trepoenger på Color Line Stadion på så mange år, særlig fordi hjemmelaget ikke klarte å utnytte sjansene sine.

- Vi hadde en kjempesjanse rett før, og så forsvarer de seg godt. I tillegg skaper vi ikke nok av de største sjansene. Denne kampen viser litt hvor tett det er i ligaen også, sier Carlsen.

Store sjanser

Når man har et spøkelse hengende over seg, kan man ikke kaste bort store sjanser man får gratis foran mål, slik bortelaget gjorde etter 22 spilte minutter.

Det hele startet med at Herman Stengel fant Ghayas Zahid på vei mot mål, og Oslo-gutten sendte så ballen videre til Bård Finne. Mikkel Kirkeskov fikk bort ballen fra Zahid, men lærkula endte hos Abdi Ibrahim, som da spilte tilbake til Zahid.

På nesten komisk vis sistnevnte han tilbake til Ibrahim istedenfor å skyte, men Kirkeskovs utrolige innsats sørget for at ballen ble klarert ut – og ikke gikk bak Andreas Lie. Hjemmepublikummet brøt nærmest ut i latter etter gjestenes håpløse spill foran målet.

Åtte minutter senere fikk bortelaget en ny mulighet, da Bård Finne fikk all verdens med tid på venstrekanten. Han trakk seg inn mot mål og fyrte avgårde et skudd. Men i likhet med muligheten Vålerenga hadde bare minutter tidligere, forsvant også denne i ingenting da Andreas Lie fikk skuddet rett på seg.

Herlig Mos-forarbeid

Også hjemmelaget fikk sine muligheter før hvilen, og Mostafa Abdellaoues herlige forarbeid etter 38 minutter kunne raskt sendt Aalesund i ledelsen.

Den tidligere Vålerenga-spilleren finta seg inn i 16-meteren, og trakk på seg to av gjestenes forsvarere før han sendte ballen på andre siden av feltet til Lars Veldwijk.

Sistnevnte viste også fram fintekunnskapene sine, før han fyrte av et knallhardt skudd mot Vålerengas keeper Robert Sandberg. Svensken fikk en hånd på ballen, og rakk også å hente returen som var på vei mot kortlinja.

Bortelaget satte så fart oppover, men stoppet opp. Etter et par pasninger endte ballen opp hos Herman Stengel, som så banka inn ledelsen til Vålerenga.

Vippet

Da de to lagene kom ut på kunstgresset etter hvilen, var det tydelig at de begge ønsket et mål. Hjemmelaget presset til tider voldsomt, og var nær ved å få uttelling da Mostafa Abdellaoue igjen fintet seg rundt i bortelagets 16-meter.

Men som tidligere i kampen ble Aalesunds toppscorer passet på av opptil flere spillere, og til tross for å ha slitt seg løs holdt gjestene unna.

De to lagene skrudde definitivt opp farta utover i omgangen, og hjemmelaget hadde nok fortjent en utlikning etter massivt press. Aalesund-supporterne skrek fortvila ut flere ganger i løpet av andreomgangen etter flere bom, men fikk ikke hull på byllen.

I tillegg var det ampert opp til flere ganger mellom spillerne, og dommer Dag Vidar Hafsås måtte snakke til flere av spillerne gjennom kampen.

De oransjekledde presset massivt på til siste slutt, men måtte til slutt se seg slått av Vålerenga på Color Line Stadion for første gang på nesten tolv år. Vålerenga fikk en mulighet til å punktere det på overtid, men igjen ryddet Aafk-forsvaret opp.

Det holdt likevel ikke for hjemmelaget, som dermed tapte 0-1 etter Herman Stengels perlescoring.