Advarer mot ny Snapchat-oppdatering: – Det verste scenarioet gjelder barna

(Dagbladet): For noen dager siden rullet den populære mobilapplikasjonen Snapchat ut en stor oppdatering, kalt «Snap Map», hvor brukere blant annet har mulighet til å se posisjonen til personene på vennelista, enten de er hjemme i Norge eller ute i verden (se faktaboks).

Ved å bruke signalet fra telefonen lokaliseres posisjonen til Snapchat-brukerne. Den informasjonen sammenslås med en integrert kartløsning, og gir svært nøyaktig informasjon om hvor man befinner seg.

Oppdateringen er pakket inn i et moderne brukergrensesnitt med muligheter for å designe sin egen profilfigur, også kalt avatar.

Kan finne adressen din

Posisjonen oppdateres hver gang en bruker åpner Snapchat, og zoomer man tilstrekkelig inn på kartet, er det fullt mulig å finne ut av for eksempel hvilket bygg eller adresse vedkommende befinner seg på.

Universitetslektor ved Universitetet i Oslo og ekspert på personvern, Gisle Hannemyr, forteller at såkalt geolokalisering ikke er noe nytt.

- Blant annet Google har gjort det samme før med Latitude. Det var derimot ikke like følsomt for misbruk. Det er sanntidsinformasjonen i Snap Map som er sensitivt i denne sammenheng, sier Hannemyr til Dagbladet.

- Folk er ukritisk

I teorien er det opprinnelig ikke mulig å følge noen i sanntid, men med tanke på hvor ofte Snapchat åpnes i løpet av en dag vil en form for sanntidsinformasjon i praksis være mulig for de mest aktive brukerne.

- Folk er veldig ukritisk til hva de deler og hvem de deler med. At bare de du er venn med og godkjenner ser posisjonen din hjelper lite når veldig mange er slurvete med innstillingene og aksepterer alle forespørsler, sier Hannemyr.

Personverneksperten lister opp en rekke konsekvenser som kan følge med i kjølvannet av «Snap Map».


KRITISK: Data- og personvernekspert Gisle Hannemyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Vis mer

- Folk som ikke vil deg vel kan finne deg. Mobbere er ofte i samme vennekrets, og innbruddstyver kan bruke dette til å se om du er hjemme, eller langt vekk fra huset. Det verste scenarioet man kan tenke seg rundt denne tjenesten, gjelder barna som bruker «Snap Map», sier Hannemyr og fortsetter:

Ber foreldre være forsiktig

- Folk som forgriper seg på barn ved hjelp av sosiale medier, kan komme seg inn i vennekretsen via nettet, og kan da få vite hvor barna er og dermed forgripe seg. Det er det verste jeg kan tenke meg kan skje med denne oppdateringen.

Hannemyr ber foreldre være bevisste på barnas bruk av Snap Map.

- Dette er en av de funksjonene som jeg selv aldri ville aktivert. Jeg vil oppfordre foreldre til å fortelle barna at de ikke skrur på dette for ukjente personer. Snapchat er ikke de eneste som har lansert programmer med geolokalisering, men det er de som har pakket det kulest inn. Det er 13 årsgrense, men vi vet alle at det er barn under 13 som har tilgang til Snapchat, sier han.

- Viktig med sikkerhet

Dagbladet har vært i kontakt med Snapchat om den nye oppdateringen, og forelagt selskapet kritikken. En talsperson forteller at «sikkerheten er veldig viktig for dem».

- Posisjonsdeling er avskrudd som standard for alle brukere og er helt frivillig. Snapchattere bestemmer selv hvem de vil dele posisjonen sin med. Det er heller ikke mulig å dele posisjonen med noen som ikke allerede er vennen din på Snapchat. Majoriteten av samhandlingene på Snapchat foregår mellom nære venner, skriver talspersonen i en e-post.

Snapchat ble lansert i 2011, og har vokst i rekordfart. På verdensbasis bruker nå 166 millioner Snapchat hver dag. 55 millioner av disse er i Europa, 65 millioner befinner seg i Nord-Amerika.

Gjelder mange i Norge

Ifølge Snapchats korrespondanse med Dagbladet anslår de at rundt halvparten av alle med smarttelefon i Norge bruker Snapchat aktivt. 46 prosent av norske brukere er over 35 år, hevder de.

Statistisk Sentralbyrå (SSB)-undersøkelsen «Norsk mediebarometer 2016» viser at 89 prosent av Norges befolkning har tilgang til en smarttelefon.

Tar man utgangspunkt i Snapchats opplysninger vil det si at potensielt rundt 2,3 millioner personer i Norge har tilgang til Snapchat, og man kan anta at rundt én million av disse er under 35 år.

Foreldre må kjenne til

Thomas Haugan-Hepsø, prosjektleder for Medietilsynet Trygg bruk, mener det er viktig at foreldre kjenner til de sosiale mediene som barna bruker.

- Foreldre må teste og utforske selv, slik at de kan veilede barna sine. Vi kan ikke overlate alt til de unge, sier han.


FØLG MED: Thomas Haugan-Hepsø i Medietilsynet mener foreldre må holde seg oppdatert på sosiale medier, slik at de kan føle med. Foto: Medietilsynet
Vis mer

Han foreslår at foreldre på samme måte som de spør om hvordan barna har hatt det den dagen, burde kunne spør hvordan det har vært rundt sosiale medier den dagen.

- Det er viktig å snakke om det, fordi det er en så stor del av hverdagen til de unge. Det kommer stadig nye oppdateringer og det er ikke enkelt for foreldrene å henge med, men man kan ikke melde seg ut, sier Haugan-Hepsø.

Haugan-Hepsø sier det er en balansegang som kan være utfordrende. Barn har rett på privatliv og deler gjerne private ting i grupper med vennekretser. Samtidig skal foreldrene følge med.

- Teknologien blir for barna et viktig verktøy i årene som kommer. Særlig de første årene barn er på sosiale medier er det viktig å følge med, samtidig må man respektere barna og la dem få prøve, sier han.

Han ønsker ikke å si noe om når det er forsvarlig å la barn få sin første Snapchat-konto, men mener det kommer helt an på modenhet, bevissthet og erfaring.

- Vi anbefaler at du tar hensyn til barnets modenhet og de aldersgrensene tjenestene selv har satt, sier Haugan-Hepsø.

Barn på Snapchat

Han legger til at mange barn bruker sosiale medier som har en høyere aldersgrense enn det de selv har.

- Hvis barn utgir seg for å være eldre enn de er, må de være forberedt på at andre kan oppfatte dem som eldre og behandle dem som det. Dette er det viktig at du som voksen formidler.

Medietilsynets Barn- og medier- undersøkelse fra 2016 viser at mange barn i niårsalderen har Snapchat.

- Det viktigste er at foreldrene kjenner barnets modenhet og er engasjert rundt mediebruken, sier Haugan-Hepsø.

Prosjektlederen ber foreldre være oppmerksomme på den nye delingsfunksjonen til Snapchat. Her mener han det viktig å være bevisst på sporene man legger igjen etter seg og vite hvor tilgjengelig og synlig du vil være for vennene dine.

- Ettersom vi vet at tjenesten har mange unge brukere er det viktig at foreldrene kjenner til denne type tjenester og at de bruker det på en trygg og fornuftig måte, sier han.

Tuesday, June 27th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments