Å sikre seg mot innbrudd i sommer trenger ikke koste skjorta

Sommeren er dessverre høysesong for innbruddstyver, da mange er bortreist på ferie.

Heldigvis er det flere enkle grep du kan gjøre som minimerer sjansen for at det blir innbrudd i din bolig.

Overvåk boligen din selv

Du kan unngå alarmselskap og dyr månedsavgift om du gjør det selv. Med enkle overvåkningskameraer har du full oversikt over boligen til enhver tid. Det eneste du trenger da er tilkoblet strøm og et trådløst nettverk i huset. OBS: Husk å lage et bra og sikkert passord!

Et enda enklere alternativ er overvåkningskameraer som går på batteri – da trenger du bare et trådløst nettverk. Disse kameraene er dessuten også egnet for utendørsbruk.


OVERVÅK HUSET: Det har aldri vært lettere å overvåket huset. Foto: Arlo Q overvåkningskamera
Vis mer

Med begge disse alternativene får du livebilder av høy kvalitet på telefonen eller på nett (opp til deg!). Når du setter på funksjonen som «armerer» huset, reagerer kameraene på lyd, bevegelse, eller begge. Dette stiller du inn selv etter behov. Dersom kameraene registrerer noe, får du beskjed på mobil og epost med en gang, og da kan du ringe politiet selv. Kameraet spiller inn video i HD-kvalitet som lagres i skyen, slik at du har det tilgjengelig. Kameraene fungerer også i mørket.


LIVEBILDER: Med overvåkningskameraet kan du få livebilder på telefon eller nett. Foto: Arlo Q overvåkningskamera
Vis mer

En annen ting som er effektivt er å sette avskrekkende alarm-klistremerker på dører og vinduer. Tyver unngår stort sett boliger som er utstyrt med alarm, så dette er en enkel og svært billig sikkerhet.


EFFEKTIVT: Klistremerker til kr 69,90 som viser at boligen er utstyrt med alarm.
Vis mer

Pass også på at du sjekker låsene på både dører og vinduer. Har du verandadør, bør du sjekke at låsen der er god – eventuelt vurdere å sette på en ekstralås. Låsene på verandadører er ofte ikke så sikre, og er et lett mål for tyver som vil inn i boligen.

Det neste trikset er helt ekstremt lett å gjennomføre. Her er det nemlig noe du ikke bør gjøre – og det er å annonsere ferieplanene på Facebook eller andre sosiale medier. Mange kjeltringer saumfarer sosiale medier på jakt etter feriekunngjøringer, og vet dermed nøyaktig hvilke boliger som står tomme når.

Lur tyven til å tro at du er hjemme

Det er viktig å gi inntrykk av at du er hjemme, selv når du ikke er det. Å alliere deg med en nabo eller to er et godt tips. Naboen kan tømme postkassa, legge litt søppel i din søppelkasse, vanne blomstene og til og med parkere bilen hos deg en dag eller to.


FLERE TRIKS: Tyvene har flere triks for å sjekke om du er hjemme. Om ingen fjerner kosten foran døra, er det sannsynlig at du er bortreist. Foto: Shutterstock
Vis mer

I tillegg er det fint å titte innom boligen med jevne mellomrom for å sjekke at ingenting har forandret seg. Tyvene har flere triks for å sjekke om du er hjemme – for eksempel kan de sette noe (en kost, noen småsteiner) foran ytterdøra eller sette teip på dørhåndtaket for å se om det blir fjernet. En lapp som stikkes inn i dørsprekken er også et triks som brukes for å se om døra har vært åpnet eller ikke. En observant nabo kan fjerne disse, og dermed lure tyven til å tro at du er hjemme.


STYR MED MOBILEN: Med en gateway-boks kan du skru av og på lyset hjemme med mobilen mens du er på ferie.
Vis mer

Et annet triks for å lure tyven til å tro at du er hjemme, er belysning som skrur seg automatisk av og på. Det er faktisk veldig enkelt å fikse selv! Det du trenger er en fjernstrømbryter eller to, og en multifjernkontroll. Multifjernkontrollen gjør det mulig å tidsstyre belysningen – bare still inn når du vil at lyset skal skru seg av og på, og så går det av seg selv. For belysning ute trenger du en fjernstrømbryter som er tilpasset utendørsbruk.

For å gjøre belysningen enda mer uforutsigbar kan du faktisk også styre den manuelt med en app på telefonen (Iphone og Android). Da trenger du en gateway-boks som kobles direkte til internettruteren og kommuniserer trådløst med fjernstrømbryterne.

Da skal det godt gjøres å gjette at du ikke er hjemme!

Ikke rydd for mye!

Mange liker å rydde og ordne før man drar på ferie, slik at man slipper å komme hjem til et rotete hus. Men det kan faktisk lønne seg å la noe rot stå framme. Det gir nemlig inntrykk av at du ikke er bortreist. La noen kopper stå framme på bordet, legg noe tøy i sofaen, og la noen leker ligge framme på gulvet.

Det du derimot bør rydde vekk er verdifulle småting som smykker og klokker – ikke frist tyven ved å la verdisaker ligge synlig.

God sommer!



Tuesday, July 4th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments