Vikingens hemmelige kamp: Tidenes mest suverene mens han lå nede for telling

FOLKETS IDRETTSPRIS: 1030 er årstallet de fleste assosierer med «slaget på Stiklestad». 1032 er den rekordstore poengdifferansen som Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen sammenlagt med foran Petter Northug.

Forrige sesongs desidert beste langrennsløper vil likevel huske 2016 som et slag han bare delvis vant. 20. juli i sommer ble han utestengt i to måneder for et brudd på WADAs dopingreglement i 2014/15-sesongen.

Med den pågående saken om feil administrering av astmamedisin i hodet, har Sundby kjempet sitt historiske slag. 32-åringen med vikingskjegget reiste verden rundt og vant sine to største triumfer på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme i januar og i Canmore i mars.

Der fikk han den gule trøya, som han hadde båret hele sesongen, til odel og eie. Sundby banket all motstand i både Tour de Ski og den nye touren i Canada, hvor sammenlagtseieren i verdenscupen ble sikret med historisk stor margin.

Emosjonell reise

Dette var touren da Sundby møtte skikkelig motgang for første gang i løpet av forrige sesongs triumfferd. Røa-gutten fikk en marerittstart på sesongavslutningen da han falt i Montreal og skuffet i sprintene. Avstanden til Petter Northug og Sergej Ustiugov virket å være umulig å innhente.


SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen sammenlagt mer suverent enn noen langrennsherrer tidligere har gjort. Her etter triumfen i Canada foran Petter Northug og Sergej Ustiugov. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jeff McIntosh
Vis mer

Sesongen som lenge fremsto som en eneste stor reise på en medgangsbølge, manifiserte seg plutselig som et frampek på det det egentlig var: En mental kamp i motvind. Et mareritt som ble virkelig. En emosjonell reise mellom himmel og helvete. Og en oppvisning i å prestere på skyhøyt nivå der mange lar seg knekke.

- Jeg var langt nede i Montreal og var gira på å takke for meg, sa Sundby.

Det omvendte eventyret

Sundby reiste seg og vant tidenes første utgave av Ski Tour Canada til slutt. Seieren der var imidlertid ikke like suveren som i verdenscupen sammenlagt eller i Tour de Ski, hvor langrennsesset sto ensom på toppen i over tre minutter og ventet på toer Finn-Hågen Krogh.

- Det har vært en eventyrsesong fra start til mål, oppsummerte Sundby i mars.

Eventyrets dramaturgimodell var imidlertid ikke som et normalt eventyr. Høydepunktene forrige vinter ble etterfulgt av et bunnpunkt i sommer da Norges Skiforbund innkalte til en av norsk idretts mest omtalte pressekonferanser.

Takker familien

Da det stormet som mest rundt bruddet på WADAs dopingreglement, var han imidlertid ikke like ensom som på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme. Da fikk han støtten han trengte: Fra Norges Skiforbund, langrennskollegene og ikke minst familien.

- Jeg hadde ikke klart dette uten familien. De har holdt meg oppe, sa Sundby i høst.

Familien ble også utvidet til et nytt medlem i sommer. Martin og kona Marieke har blitt tobarnsforeldre. Markus og Max er de største gullene til langrennsprofilen som vant omtrent som han ville i sesongen som gikk.

Derfor er Martin Johnsrud Sundby en av 14 kandidater til Folkets idrettspris 2016.

Monday, December 5th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments