Verdens eldste bank er i ferd med å bukke under. Nå forsøker de desperat å skrape sammen 45 milliarder

(Dagbladet): Gjeld og misligholdte lån har gjort de siste åra svært vanskelig for banken Monte dei Paschi di Siena (BMPS).

Det gjør det heller ikke enklere når landet ditt havner i en svært kaotisk politisk krise. Når den italienske storbanken nå er nedsyltet i gjeld, er det ikke enkelt å få utenlandske investorer til å investere i landet som nå får sin femte statsminister på fem år i Paolo Gentiloni.

Det mener i hvert fall sjefene i Monte dei Paschi-banken. På bakgrunn av de politiske tumultene i hjemlandet har de nå bedt Den europeiske sentralbanken (ESB) om å få utvidet fristen til å refinansiere 45 milliarder kroner fra årsslutt til 20. januar 2017.

Kilder i ESB sier til nyhetsbyrået Reuters at banken har fått nei på begjæringen om å utvide fristen. De mener et par uker fra eller til ikke vil gjøre noen forskjell for banken, og mener at den italienske stat nå må gi banken ei krisepakke.

Men banken, som altså er verdens eldste utlåner og den største i Italia, har ikke tenkt å gi seg ennå. Nå gjør de sine siste desperate forsøk på å skrape sammen 45 milliarder kroner før utgangen av 2016.

Til privat sektor

I et styremøte søndag, la banken fram deler av planen for å redde seg selv innen utgangen av året.

Den går blant annet ut på at de vil tilby aksjer til utlånere de skylder penger. I tillegg skal Qatar stå klare med over åtte milliarder kroner å spytte inn i banken, i tillegg til at andre storbanker har tilbudt seg å forsøke å selge aksjer for banken, skriver Financial Times.

At Italia nå har fått tidligere utenriksminister Paolo Gentiloni som statsminister, gir banken et visst håp om at de utenlandske investorene fortsatt kan ta risikoen det er å investere i banken.

Årsaken til at banken nå søker private midler og at lånegivere kan være villig til å bytte ut ubetalt gjeld med aksjer, er at en statlig krisepakke vil koste investorer dyrt.

Selv om italienske myndigheter har varslet at de kan betale for å få banken ut av krise, kan dette bety store tap for investorer som sitter på verdipapirer verdt over 20 milliarder.

- Banken har sin siste mulighet nå. Det er er ikke sikkert en løsning med privat kapital er mulig, og noen offentlige penger vil trolig være nødvendig, sier tidligere sjeføkonom i Italias finansdepartement Lorenzo Codogno til Financial Times.

Europas svakeste bank

Selv om banken har over 25 000 ansatte, ble Monte dei Paschi i sommer brennmerket som Europas svakeste bank i stresstester av viktige banker.

Aksjen har i tillegg bare stupt for storbanken etter nyheten om at Den europeiske sentralbanken ikke ville forlenge fristen kom på fredag.

Frykten er at banken kan tvinges inn i en avviklingsprosess dersom de ikke klarer å skaffe penger til å å innfri refinansieringskravet. De har også tett kontaktnett til andre banker i Europa, og en kollaps kan føre til ringvirkninger i hele den europeiske banksektoren.

Banken omtaler seg selv om verdens eldste bank, og ble opprettet i Siena i Toscana 1472.

Banken ble dannet av embetsmenn i byen, og hadde som mål å gi vanskeligstilte og fattige lån uten strenge lånebetingelser.

BMPS står for 46,9 milliarder euro av eurosonens samlede misligholdte lån, og EU har gitt beskjed om å kutte gjelden med 40 prosent i løpet av tre år.

Monday, December 12th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments