Venstre vil øke bensinavgift med 50 øre og dieselavgift med 1 kroner i forhold til i dag

(Dagbladet): Tirsdag presenterer Venstre sitt alternative budsjett for 2017, og dermed også sitt forslag til det grønne skiftet.

I budsjettet går de inn for å øke bensin- og dieselavgiften med henholdsvis 15 og 65 øre mer enn regjeringen legger opp til i sitt forslag til statsbudsjett.

Dermed foreslår Venstre en total prisøkning på 50 øre på bensin og 1 krone på diesel i forhold til dagens nivå. Dette er noe høyere enn det de gikk inn for i sitt alternative budsjett for 2016.

Budsjettet vil legge lista på akkurat hvor tøffe budsjettforhandlingene med regjeringen og KrF vil bli.

Allerede før presentasjonen, er flere budsjettposter kjent:

  • Venstre vil ha nullmoms på kollektivtransport og åpner for å redusere årsavgiften på bil for de uten kollektivtilbud, skrev Dagbladet søndag.
  • Venstre vil fjerne regjeringens forslag til kuttet i bompengesatser på 500 millioner kroner, meldte VG i forrige uke.
  • Både KrF og Venstre vil skrote regjeringen finansskatt. Opplegget skal ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett gi 1,8 milliarder kroner i inntekter, skriver DN.
  • Venstre krever 2000 nye studieplasser til en verdi av 200 millioner kroner, hvorav en andel er øremerket IKT-utdanning, skrev Dagbladet torsdag.
  • I sitt alternative statsbudsjett foreslår Venstre en pakke på 1.6 milliarder kroner til gründere og selvstendig næringsdrivende, melder E24.
  • Venstre foreslår å bruke nærmere 660 millioner på digitalisering og IKT, og ønsker en ekstra time på barneskolen til programmering, ifølge Nettavisen.

Ettersom Frp’s fylkesledere sier til Dagbladet at de heller vil gå ut av regjeringen enn å gi Venstre flere klimaseiere, og ifølge Adresseavisen tror ti av Venstres fylkesledere at det går mot regjeringskrise, tyder alt på at dette er krav som kan skape bråk.

Tøffe krav

Som Dagbladet skrev i starten av oktober, vil Venstre ha med seg en rekke klimakrav inn i forhandlingene, i tillegg til budsjettpostene nevnt over.

Øverst på lista står en flat CO2-avgift, noe Venstre ikke fikk gjennomslag for i forhandlingene i forkant av budsjettet.

Mens Venstre rasler med sablene og i ulike ordelag har truet med både budsjett- og regjeringskrise, går KrF inn i budsjettforhandlingene med en mer diplomatisk tone. Beskjeden fra KrF-leder Knut Arild Hareide var klar da han mandag la fram partiets alternative statsbudsjett:

- Vi stiller ingen ultimatum, sa Hareide da KrF la fram sitt alternative budsjett mandag, og utdypet overfor Dagbladet:

- Vi ser oss i en fredsmeklerrolle denne høsten.

Saken oppdateres.

Tuesday, November 1st, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments