Uenighet etter Trumps Taiwan-telefon: – I retning av ny kald krig

(Dagbladet): Natt til i går ble Donald Trump igjen historisk.

Som første sittende eller blivende president snakket han med Taiwans president, noe som igjen førte til en offisiell protest fra Kina.

Dette fordi de ikke ser på Taiwan som et selvstendig land.

- Det må understrekes at det kun finnes ett Kina i verden. Taiwan er en uatskillelig del av Kinas territorium, står det i beskjeden sendt til amerikanske myndigheter.

Frykter kald krig

Trumps prat med Tsai Ing-wen har også ført til debatt internt i USA.

I en meningsartikkel for CNN, beskriver Zhang Baohui, professor i statsvitenskap ved Hong Kong-universitetet Lingnan, en svært sensitiv situasjon.

Derfor frykter han at impulsive handlinger fra Trump kan forverre situasjonen.

- Mistroen de to landene imellom er på vei i retning av en ny kald krig. Med dette som kontekst, er handlinger eller ord fra partene som kan forverre forholdet det verste som kan skje, skriver Baohui.

- Bør ikke sende feil signaler

Han omtaler det østlige stillehavsområdet som et viktig hinder for et positivt forhold mellom USA og Kina.

Derfor mener han at USA heller bør fokusere på å opprettholde det nåværende diplomatiske forholdet til Taiwan enn å åpenlyst strekke ut en hånd til landet.

- Trump-administrasjonen bør unngå å sende feil signaler til Tsai. Det kan føre til mer revisjonistisk politikk fra hennes side, noe som igjen øker sannsynligheten for væpnet konflikt, mener Zhang Baohui.

Mener Trump tok rett valg

Trump har på sin side forsvart seg med å understreke hvor viktig Taiwan er som en militær handelspartner.

Han får støtte fra Stephen Yates, tidligere sikkerhetsrådgiver for forhenværende visepresident Dick Cheney, og Christian Whiton, en annen sentral figur i Bush-administrasjonen.

De to har skrevet en artikkel for Fox der de understreker at Taiwan er en demokratisk stat.

- Dette liker ikke Beijing, som har en dypt korrupt og autoritær regjering som er vant med å få viljen sin, og særlig når det gjelder Taiwan. Kina er både sinte for at Trump tok telefonen og fordi han, helt rettmessig, kaller henne Taiwans president.

Videre skriver de at Trump gjør rett i å ignorere de som ønsker å kritiserer ham.

- Hvis litt høflighet mot en demokratisk valgt president og litt sannhet om Taiwan virkelig kan true freden i Stillehavet, som ekspertene hevder, så må vi evaluere forsvaret vårt og forbedre det, skriver Stephen Yates og Christian Whiton.

Sunday, December 4th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments