- Trumps velgere vil bli skuffet

(Dagbladet): Endelig ble det avgjort. Donald Trump blir USAs 45. president. Skuffelsen over Clintons nederlag preget gjengen i podcasten «Trump eller Clinton».

I første avsnitt av podcasten uttalte Urix-veteran Bjørn Hansen at det ville være en skandale om Trump skulle vinne valget, og sammen med resten av gjengen har han hele veien regnet med at Hillary Clinton i dag skulle holde sin seierstale.

Hør hele podcasten øverst i saken, eller last den ned her.

- En skandale

Så skjedde det uventede. Meningsmålingene feilet, og en fornøyd Donald Trump kunne i dag tidlig annonsere seg selv som valgvinner.

- Det er en skandale, fortsatte Hansen i podcasten, som ble spilt inn få timer etter at resultatet var klart.

Deretter fortsatte Hansen med å liste opp saker Trump både har lovet og truet med å gjennomføre dersom han ville bli president:

- USA har fått en president som aldri har hatt et politisk verv, han er den mest uforberedte president i moderne historie, han vil fjerne helseforsikring av en titalls millioner amerikanere, han vil innføre skattelette til de rikeste, innføre straffetoll mot Kina, han vil vrake atomavtalen med Iran, han vil vrake den nordamerikanske handelsavtalen, han vil vrake Paris-avtalen om miljø, han vil bygge en mur mot Mexico, han vil deportere 10-15 millioner latinamerikanere fra USA, han vil spre atomvåpen, han vil ha mer tortur fra amerikansk side, og han vil utnevne en høyesterett som avskaffer retten til fri abort.

- Blir ikke fengsel på Clinton

En annen sak, som virkelig har satt sitt preg på denne valgkampen, er Trumps hatske kommentarer om sin motstander på demokratisk side. Den nyvalgte presidenten har gjennom hele valgkampen kalt Clinton for «Crooked Hillary», sagt at hun er den mest korrupte presidentkandidaten noensinne, og truet med å kaste henne i fengsel dersom han skulle bli valgt.

Da Trump i dag tidlig holdt seierstalen sin i New York, sa han i midlertid noe helt annet. Her takket han Clinton for hennes innsats, og hennes livslange tjeneste for USA. Flere har i etterkant ment at Trump likevel vil gjennomføre en rettsak mot Clinton. Det er ikke professor Ole Moen enig i.

- Jeg må si at jeg har vondt for å tro det. Ikke når Trump sa det han sa i den talen. Selv om det lød veldig hult for meg, så må han jo føre politikken videre i tråd med det. Det ville vært en veldig dårlig start om han skulle begynne å gå løs på sin tidligere motstander, sier Moen i podcasten.

- Velgerne vil bli skuffet

Andre hevder, også folk som kjenner ham godt, at Trump er en såpass kynisk populist, at han har brukt alt dette for å komme til Det hvite hus, og at han ikke kommer til å gjennomføre det.

- Det man kan si er et sorgens kapitel for velgerne hans er at de har valgt ham på grunn av alt det som Bjørn Hansen ramset opp her. De vil jo at han skal kaste ut 11 millioner meksikanere, bygge murer og si opp avtaler. Og ikke minst fengsle Hillary. De kan kanskje bli veldig skuffet over at dette ikke ser ut til å skje, sier politisk kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen.

Hva Trump vil gjøre, og ikke minst hva han kan få til i løpet av perioden sin, er høyst usikker. Trumps politikk har vært veldig uklar, sammenlignet med Clintons politikk. I tillegg har han gjentatte ganger motsagt seg selv.

- Det som kjennetegner Trump, ikke bare som politiker, men også som menneske, er at han er uberegnelig og uforutsigbar. Hva han kan finne på i framtiden, det vet vi ikke, kommenterer Bjørn Hansen.

- Kan ikke holde løftene

En av Donald Trumps viktigste kampsaker, og som han har lovet å gjennomføre, er å skaffe amerikanere arbeidsplasser. Et løfte som spesielt appellerer til arbeidere i gamle industristater, som har merket på økonomisk nedgang som følge av globalisering. Likevel er det fortsatt uklart hvordan han skal gjøre det.

- Noe vet man, men han har så lite konkret politikk. Jeg tror ikke de som har stemt på ham helt vet hva de har stemt på. Han har lovet dem jobber, men det er jo ikke et eneste stålverk i Ohio som vil bli bygd igjen, selv om Trump er president. En god del av disse industriarbeidsplassene er borte for alltid. Han har lovet ting han umulig kan holde, sier Hansen.

Podcasten «Trump eller Clinton» er produsert av Dagbladet i samarbeid med programleder Erik Wolds selskap Kjør Debatt AS.

Wednesday, November 9th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments