Trump vil at barna skal ta over forretningene når han er president. Men etikkeksperter er skeptiske

(Dagbladet): Det knytter seg en del spørsmål til hvordan Donald Trumps forretningsimperium skal skjøttes når han selv sverges inn som USAs 45. president i januar.

Under hele valgkampen har Trump sagt at tre av hans voksne barn, Don jr., Ivanka og Eric vil få ansvaret for hans forretninger om han skulle bli valgt til president.

Men de har ligget tett på farens kamp for presidentembete hele veien, og de er fremdeles involvert. I tillegg til de tre har også Ivankas ektemann, Jared Kushner, vært sterkt involvert i valgkampen.

Kushner blir omtalt som «den stille fikseren» bak Trumps vellykkede valgkamp.

Møte med statsminister

Spørsmålet som nå stilles er hvor vanntette skottene blir mellom Trumps presidentgjerning og hans forretninger.

Fredag stormet det da det ble kjent at Ivanka Trump var med sin far da han møtte den japanske statsministeren Shinzo Abe.

Spørsmålet mange stilte seg var hva Ivanka gjorde på møtet, og mange ytret bekymring for at dette viste at Trump ikke ville klare å skille politikk fra forretninger.

Firkløveret, Trumps barn og svigersønn, har også vært svært aktive i jobben med å forme Trumps administrasjon.

Trump har sagt at han vil markere et skarpt skille mellom Det hvite hus og selskapene han eier ved å sette verdiene inn i et såkalt «blind trust», for å unngå interessekonflikter.

- Åpenbart at de støtter sin far

Den kommende presidenten vil at det er barna som skal forvalte verdiene. Det er derimot et krav fra føderale myndigheter at uavhengige utenforstående har kontroll over slike stiftelser.

- Vi er inne i en prosess der vi sjekker forskjellige strukturer. Målet er å overføre styringen av Trump-organisasjonen og dens portefølje til Donald jr., Ivanka og Eric Trump, i tillegg til et lag høyt kompetente ledere, sier Hope Hicks, pressetalskvinne for Trump, til nyhetsbyrået AP.

Også Trump-rådgiver, Kellyanne Conway, avviser at det er noe problem at Trumps barn hjelper sin far i arbeidet med å få på plass personene som skal være i hans administrasjon.

- Du forutsetter at de gjør noen ting de ikke burde gjøre. De er hans barn, og de har vært hans kolleger i lang tid. Det er åpentbart at de vil støtte sin far som president, sier Conway.

Trumps selskap blir det største forretningsimperium som har tilhørt en sittende president.

- Helt latterlig

En lov fra 1967, som kom som et svar på at John F. Kennedy utpekte broren Robert som justisminister, forbyr uansett presidenten fra å la et familiemedlem jobbe ved Det hvite hus, eller i en etat de har kontroll over.

Det ser derimot ikke ut til at loven kan forhindre barna, eller svigersønn Kushner, fra å være Trumps ubetalte rådgivere.

Det er uansett ingen grunn til bekymring, skal vi tro Donald Trumps påtroppende stabssjef Reince Pribus.

- Vi har bare jobbet med dette i noen få dager. Det er helt latterlig. La oss bare ta et dypt pust. Poenget er at amerikankere bør se at Trump er en som, fra det minuttet han ble valgt til president, har jobbet med å føre folk sammen. Det er for meg det vi burde feire. Jeg mener folk burde være oppmuntret av det de ser, sier Priebus til CNN.

Han la også til at de vil følge alle lover og regler og at de vil ha en grundig gjennomgang i tiden som kommer.

- Jeg kan forsikre det amerikanske folket om at det ikke vil bli gjort noe ulovlig eller bli utøvd noen form for utilbørlig påvirkning på beslutninger, sier Priebus.

Bekymret

Det er likevel flere som gir til uttrykk for sin bekymring for at Trumps verdensomspennende imperium vil kunne påvirke hans beslutninger som president.

Ifølge en gjennomgang gjort av Washington Post har minst 111 Trump-selskaper vært aktive i 18 land og territorier i Sør-Amerika, Asia og Midtøsten.

- Det er så mange diplomatiske og politiske spørsmål, og til og med spørsmål om rikets sikkerhet når presidenten eier så mye eiendom over hele verden. Hvis vi skal snakke med utenlandske myndigheter om deres oppførsel, forhandle fram en avtale eller om noen land spør oss om å sende militære tropper inn for å forsvare noen andre, så må vi ta en avgjørelse. Spørsmålet blir da: Sender vi noen inn fordi det er i nasjonens interesse eller fordi det er et Trump-casino i nærheten, spør Richar Painter, som jobbet som etikkadvokat i Det hvite hus da George W. Bush var president.

En gruppe etiske rådgivere, hvorav flere av dem har jobbet i Det hvite hus, skrev torsdag et brev til Trump der de oppfordret ham til å plassere sine eiendeler i et ekte «blind trust», eller å forplikte seg til et klart skille mellom Det hvite hus oig hans familie.

«Du ble valgt til president med et løfte om å eliminere virksomheters upassende innflytelse i Washington. Det finnes ingen måte å innfri dine løfter til det amerikanske folk på, eller dine enda høyere etiske plikter som president, med de tøylesløse, uunngåelige konfliktene som vil ramme deg som president hvis du opprettholder forbindelsene til Trump-organisasjonen», står det i brevet.

Obama-råd

Også Barack Obama har, om enn noen indirekte, kommentert diskusjonene rundt Trumps forretningsdrift.

På spørsmål fra salen under hans siste internasjonale pressekonferanse som president søndag, avslo Obama å gi Trump direkte råd om hvordan han burde skjøtte sine forretninger de kommende fire årene, men skisserte heller opp hvilken løsning som hadde fungert godt for ham.

Han solgte sine eiendeler og investerte dem i statskasseveksler.

- Det forenklet livet mitt. Jeg trengte ikke å bekymre meg for kompleksiteten i hvorvidt en beslutning jeg tok kunne gi meg en utilsiktet fordel, sa Obama.

Tuesday, November 22nd, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments