Tok penger fra PU for å finansiere passkontroll

(Dagbladet): Tirsdag opplyste justisminister Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet at de 14 nye stillingene på Gardermoen ble opprettet ved at politiet omdisponerte midler.

Dagbladet har vært i kontakt med både Justisdepartementet, Politidirektoratet og Øst politidistrikt for å komme til bunns i akkurat hvor midlene ble hentet fra for å finansiere stillingene.

Til slutt kom svaret om at midlene ble hentet fra budsjettposten «Måloppnåelse uttransporteringer».

På oppfølgingsspørsmål bekrefter Øst politidistrikt at dette dreier seg om midler som normalt ville gått til for eksempel Politiets Utlendingsenhet (PU) for å sikre uttransportering av asylanter som har fått avslag på søknad eller andre ulovlig innvandrere.

Dagbladet får opplyst at 14 stillinger i fire måneder har en kostnad på 2 254 000 kroner.

- Utrolig uheldig

PUs tillitsvalgte i Politiets fellesforbund, Andreas Wahl, er kritisk til omprioriteringen av midler fra PU til passkontrollen på Gardermoen.

- Utfordringen vår er at POD har varslet at betydelige kutt i PU fordi asylstrømmen nå er lav. Isolert sett kan man tenke at det er mulig, men vi har hatten stor oppskalering av organisasjonen, og vi er avhengig av penger for å sikre en forutsigbar drift for å nå regjeringens mål om raske uttransporter. Da er denne omprioriteringen utrolig uheldig, sier Wahl.

Motsatt signal

Omprioriteringen fra PU skjer samtidig som at Sylvi Listhaug seinest i august understreket overfor Dagbladet at Norge ble tatt på senga av fjorårets store flyktningstrøm, og at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til hva som vil skje i månedene og årene framover.

Advarselen kom i forbindelse med at Listhaug slo hardt tilbake mot forslaget til KrF-leder Knut Arild Hareide om å åpne for flere kvoteflyktninger.

- Grunnen til at det kommer få nå har en sammenheng med stengingen av Balkanruten, grensekontroller og tydelige politiske signaler med viktige innstramninger. Dette er imidlertid veldig usikkert, og som vi så i 2015 kan dette snu fort, sa Listahug da.

Vil stenge passkontroll

Bakgrunnen for den nye omprioriteringen er de lange køen ved passkontrollen på Gardermoen den siste tiden. Passkøene på Gardermoen var ved flere anledninger flere timer lange i sommer, på grunn av lav politibemanning.

Da ble det slått alarm. Hovedvernombudet var selv ute og kalte situasjonen kritisk, men i helga kom tilsynelatende løsningen: Politiet på Gardermoen fikk 14 nye stillinger for å redusere ventetiden.

Onsdag ettermiddag varslet likevel Audun Martinsen, hovedvernombudet ved passkontrollen ved Gardermoen, at de vil stenge hele passkontrollen midlertidig fordi han mener arbeidssituasjonen nå er farlig for kontrollørene.

- Dårlig eksempel

4. september kom Anundsen med krass kritikk av politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt, for hans håndtering av situasjonen på Gardermoen.

- Det er ren ansvarsfraskrivelse. Alle politimestre vil gjerne har mer penger og bedre rammer, men det er politimesterens ansvar å prioritere i oppgaveporteføljen sin, og det går ikke an å peke på andre, sier Anundsen.

Wahl har lite til overs for slik type kritikk.

- Det er uheldig at han så åpenlyst kritiserer en politimester. Det underbygger fryktkulturen i politiet, og problemet med at ansatte ikke tør si fra. Anundsen går foran som et dårlig eksempel, sier Wahl.

Wednesday, September 7th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments