Ti tips for en billigere og grønnere jul

Desember er en måned med ekstra høyt forbruk og mer tidspress enn ellers i året. Vi kjøper mer, bruker mer energi og stresser mer, noe som samlet sett kan gi en sliten kropp og slunken lommebok, samtidig som det bidrar til økt forurensning og klimagassutslipp. Men med litt miljøvennlig planlegging kan du spare tusenvis av kroner i desember og få litt mer tid til overs til viktigere ting.

I år skal vi bruke vel 45 milliarder kroner på julehandelen i Norge. Det tilsvarer at alle over 18 år bruker 11.256 kroner hver ifølge undersøkelser gjennomført av Ipsos. I snitt vil vi blant annet bruke 5.819 kroner på julegaver, 2.377 kroner på julematen, 518 på klær og sko som skal brukes til jul- og nyttårsfeiring og 307 kroner på julekalender.

Sett av en kveld, legg en god plan og skriv en enkel punktliste over hva du vil gjøre under de ulike punkter nedenfor. Legger du en god plan vil du garantert kunne spare noen tusen kroner og få mer tid til familie, venner og de nære ting.

Ti tips til en rimeligere og mer miljøvennlig julemåned:

1. Julekalender med opplevelser

En julekalender trenger verken koste noe ekstra eller inneholde fysiske ting. Gode opplevelser og kvalitetstid med barnet vil gi mer langvarig glede for både store og små. Ha gjerne også aktiviteter i kalenderen som ellers skal gjøres i julemåneden. Bak julekaker, tur i fjellet med varm kakao eller lag julepynt og julekort. Kalenderen lager du selv av tomme dekorerte toalettruller eller sammenrullet lapper hengende på snorer med nummer på.

2. Spar energi

Reduser energibruken generelt med enkle grep som å slå av lys og varme i rom som ikke brukes. Skru ned varme om natten og slå av standbyknapper. Ifølge Enova kan vinduene i din bolig stå for hele 40 prosent av varmetapet i huset. Monter tetningslister ved dører og vinduer. Har du gamle tetningslister kan du sjekke om de er i orden ved å ta papirtesten. Sett en papirbit i klem mellom karm og vindu eller dør. Kan du lett dra papirlappen ut når det er lukket er tetningslistene dårlige og bør skiftes ut. Gardiner har forøvrig en isoleringsfunksjon. Heng opp tykke vintergardiner og trekk for om kvelden og natten når det allikevel er mørkt ute. Med gamle vinduer sparer du mer. Du kan søke Enova om tilskudd til energisparingstiltak som krever litt større investeringer.

3. La bilen stå

Ta mer kollektiv trafikk. Gå mer og sykle mer til dine gjøremål. Vintersykling er helt kurant hvis du kler deg godt og har gode lys og reflekser slik at du er godt synlig. Vinterdekk kan eventuelt kjøpes og monteres hvis du føler deg litt tryggere med det. Samkjøring er også en mulighet med delesystemer og app`er som gomore.no eller samkjoring.no .

4. Smartere vedfyring

Det er stort sett mer miljøvennlig å fyre med ved hvis du fyrer korrekt. Fyrer du riktig får du mindre forurensning og mer varme ut av veden. Bruk tørr ved og sørg for god trekk. Unngå sprengfyring og reguler varmen med hvor mye ved du legger i ovnen. Bruk småved til opptenning fremfor store mengder papir. Og bruk kun rent tre da behandlet tre kan avgi giftige gasser som sprer seg både i hjemmet og naturen. I følge Norsk ved er det barlind, bøk og ask som gir mest varme pr. volum. Deretter følger ask, eik, lønn, bjørk og så furu.

5. Bevisst mathandling

Åtte av ti nordmenn handler matvarer flere ganger i uken og mange handler på impuls, viser en undersøkelse Opinion Perduco har gjennomført for Forbrukerrådet. Sett av en fast handledag i uken, sett opp handleliste og bruk opp det du har før du kjøper nytt. Det gjør ikke noe om kjøleskapet blir noe tomt en dag og to. Går du tom for juice før neste handledag, så drikk vann et par dager. Går du tom for brød så spis noe annet til frokost eller bak et brød.

6. Kjøp, selg og gi brukt

Mye av det vi bruker i hverdagen, som møbler og klær, kan selges eller kjøpes brukt via kanaler som Finn.no. En annen mulighet for å gjenbruke ting er å gi brukte ting i gave. Inngå avtale med venner og familie om at det er greit å gi og få brukte gaver, så lenge tingene er rene og i orden. Alt fra barneklær og leker til bøker og sportsutstyr er typiske ting som ikke mister nytteverdien sin, men som kan glede andre når du ikke har bruk for det.

7. Byttefest

Har du mye av mye du ikke bruker? Det du ikke trenger kan være gull for andre. Hva med å lage en byttekveld med venner. Her er det fritt valg for tema. Klær, interiør, kjøkkengrei, leketøy, bøker, babyklær, sportsutstyr – mulighetene er mange. En byttefest er nyttig og mer miljøvennlig enn å kjøpe nytt, og en hyggelig ting å gjøre sammen.

8. Gratis utlån av fritidsutstyr

Mange kommuner og organisasjoner har gratis utlån av sports- og fritidsutstyr til barn og unge. En flott ordning som sparer en for innkjøp av utstyr som kanskje ikke er så ofte i bruk, eller til aktiviteter som bare skal prøves ut. Skiutstyr, fiskeutstyr og kanoer er noe av det man ofte kan låne. Sjekk kommunen din for nærmeste utlånsentral.

9. Leie eller leie ut ting

Deleøkonomi er en økonomisk modell for deling av fysiske eiendeler mellom privatpersoner. På leieting.no kan du leie eller leie ut alt fra motorsag til skaphenger og skiutstyr. Tjenesten er gratis men utleier dekker en liten provisjon som dekker forsikring og øvrige kostnader. Deleløsningen kan spare deg for å kjøpe ting du ikke bruker så ofte.

10. Gi av din tid

Det er som kjent ikke prisen på gaven som er viktig, men tanken. Mange gaver trenger ikke koste allverden hvis man er litt kreativ i. Gi av din tid, noe mange vil sette pris på. Hva med å lage et klippekort med et gitt antall barne- eller hundepass, hjelp til bestemor for å lære om data, hogge ved eller måke snø i hele vinter.

Wednesday, November 30th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments