Tapte i Voldgiftsretten

Slik har FIFA-skandalen utviklet seg siden mai 2015:

* 27. mai, 2015: Sveitsisk politi pågriper på anmodning fra FBI sju FIFA-delegater i en razzia på et luksushotell i Zürich. Mistankene gjelder korrupsjon, hvitvasking og bedrageri. Totalt siktes 14 personer. Dokumenter beslaglegges også i forbindelse med en sveitsisk etterforskning av tildelingen av VM i 2018 og 2022.

* 28. mai: Skandalen blir verdenspolitikk når Russlands president Vladimir Putin kritiserer USA for å ha blandet seg i saker landet ikke har noe med. Samtidig innledes FIFA-kongressen i Zürich.

* 29. mai: Sepp Blatter gjenvelges som president til tross for skandalen. Utfordreren prins Ali bin Al-Hussein av Jordan erklærer seg slått etter at Blatter vant 133-73 i den første stemmerunden.

* 1. juni: New York Times skriver at Blatters nærmeste medarbeider, generalsekretær Jerome Valcke, er involvert i skandalen.

* 2. juni: Blatter bøyer seg for press fra sponsorer og offentlighet og meddeler at han vil trekke seg, men at han først vil gjøre det ved en ekstraordinær kongress. – Jeg føler ikke at jeg har mandat fra hele fotballverden, sier han.

* 3. juni: Etterforskerne offentliggjør et forhør der tidligere FIFA-styremedlem Chuck Blazer, en av Blatters nærmeste allierte, erkjenner at han mottok betaling i forbindelse med at Sør-Afrika ble valgt til VM-vert i 2010. Blazer har i flere år samarbeidet med FBI og er en hovedkilde til informasjonen som har ført til siktelsene i saken. Flere medier melder at også Blatter er under etterforskning.

* 20. juli: FIFA offentliggjør at en ny president vil bli valgt på en ekstraordinær kongress i Zürich 26. februar. Blatter tvinges til å avbryte pressekonferansen da en mann kaster pengesedler på ham.

* 29. juli: UEFA-president Michel Platini lanserer seg som presidentkandidat.

* 3. august: Blatter offentliggjør at han trekker seg som medlem i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

* 10. september: FIFA presenterer en handlingsplan som har til hensikt å komme til bunns i organisasjonens etiske problemer. Blant annet foreslås det en makstid på tolv år i FIFA-verv.

* 18. september: FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke permitteres fra stillingen. Franskmannen anklages for å bidratt til svartebørssalg av VM-billetter.

* 25. september: Den sveitsiske påtalemyndigheten forteller at Sepp Blatter er mistenkt for korrupsjon. Blatter har utført en ureglementert pengeoverføring til Platini på rundt 17 millioner kroner.

* 28. september: Blatter og Platini sender ut en pressemelding hvor det hevdes at pengene var for arbeid Platini utførte for FIFA i 1998 og 2002. Utbetalingen på 17 millioner kroner ble gjort i 2011. Blatter insisterer på at han fortsatt kommer til å gå av etter presidentvalget i februar.

* 2. oktober: To av FIFAs største sponsorer, Coca-Cola og McDonalds, krever at Blatter går av umiddelbart.

* 8. oktober: FIFAs etiske komité suspenderer Blatter og Platini i 90 dager. I tillegg utestenges Chung Mong-joon, en av presidentkandidatene, i seks år. Også generalsekretær Jerome Valcke blir suspendert i 90 dager.

* 26. oktober: Ved fristens utløp har åtte menn meldt sitt kandidatur som ny FIFA-president.

* 3. desember: Over et dusin personer tilknyttet FIFA pågripes i en aksjon gjennomført av sveitsisk politi.

* 17. desember: Sepp Blatter møter til høring i FIFAs etiske komité.

* 18. desember: Michel Platini boikotter høringen med komiteen og sender sine advokater i sitt sted.

* 21. desember: FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini utestenges fra all fotball i åtte år.

* 31. desember: Idrettens voldgiftsrett avviser en klage fra Musa Hassan Bility, som ikke ble godkjent som kandidat i FIFA-presidentvalget. De fem godkjente kandidatene er dermed sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, Gianni Infantino, prins Ali bin Al-Hussein av Jordan, Jerome Champagne og Tokyo Sexwale.

* 7. januar: Michel Platini meddeler at han gir opp forsøket på å bli FIFA-president.

* 10. januar: Sepp Blatter anker den åtte år lange utestengelsen. To dager senere anker også Michel Platini sin utestengelse.

* 13. januar: Jerome Valcke får sparken som FIFAs generalsekretær.

* 12. februar: Valcke blir av FIFAs etiske komité utestengt i 12 år for ulike brudd på regelverket.

* 24. februar: FIFAs appellkomité opprettholdt utestengelsen av Sepp Blatter og Michel Platini, men reduserte den fra åtte til seks år.

* 26. februar: Gianni Infantino valgt til ny president fra 2016 til 2019.

* 16. mars: FIFA krever hundretalls millioner i erstatning fra «utro tjenere» i fotballen.

* 9. mai: CAS reduserer Michel Platinis karantene fra seks til fire år. Boten reduseres fra 80.000 til 60.000 sveitserfranc. Franskmannen offentliggjør at han trekker seg som UEFA-president.

* 5. desember: Idrettens voldgiftsrett (CAS) opprettholder Sepp Blatters seks år lange utestengelse fra all fotball.

(NTB)

Monday, December 5th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments