Store mørketall i antall trusler og vold mot omsorgsarbeidere

(Dagbladet): Ansatte i helse- og omsorgssektoren er blant de mest voldsutsatte arbeidstakerne i Norge.

En rapport fra Arbeidstilsynet fra mars i år viser at det er en dobling i antall volds- og trusselhendelser mot ansatte i helse- og omsorgssektoren, fra 2014 til 2011.

Mørketallene skal være store.

- Det vi ser i det norske arbeidslivet, og i europeisk arbeidsliv for øvrig, er en økning i vold og trusler i forbindelse med arbeid, sier Gunn Robstad Andersen i Arbeidstilsynet.

Siktet for kroppsskade

Lørdag ble 56 år gamle Else Margrethe Brynemo funnet død etter at hun hadde gått tur med en mannlig beboer (35) fra en institusjon for psykisk utviklingshemmede. Brynemo var ansatt ved boligen.

Den mannlige beboeren (35) hun gikk på tur med, er siktet for kroppsskade.

Ifølge tall fra Arbeidstilsynet ble det meldt inn 41 voldstilfeller i helse- og omsorgssektoren mellom 2011-2014.

Alle disse blir ikke rapportert. Ifølge en rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt opplever opplever 30 prosent av norske vernepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger vold en eller flere ganger i måneden.

I går skrev Dagbladet om at Kragerø kommune fikk denne måneden kritikk av fylkeslegen for helsetilbudet for personer med psykisk utviklingshemning, og de ansatte ikke har tilstrekkelig opplæring til å ivareta sine oppgaver.

Ukultur

Andersen i Arbeidstilsynet sier at de yrkesgruppene trusler og vold har økt mest, er for arbeidstakere som er i kontakt med tredjepersoner, som kunder og pasienter.

Hun forteller at de ikke vet med sikkerhet hvorfor vold og trusler ser ut til å øke i arbeidslivet, men at en mulig forklaring kan være at flere arbeider innenfor helse – og tjenesteytende sektor, altså i yrker som tradisjonelt har vært utsatt for slike hendelser.


- Det er grunn til å tro at forekomsten av vold og trusler underrapporteres, og at det er store mørketall når det gjelder skader etter vold og trusler på jobb. Arbeidstilsynet mottar færre meldinger, enn de som blir rapportert internt i virksomhetene, sier Andersen.

Andersen sier at arbeidsgivere er pålagt å registrere avvik dersom det skjer uønskede hendelser i virksomheten, som for eksempel vold og trusler.

- De få meldingene vi får inn gir nok ikke et riktig bilde av virkeligheten, sier hun.

Tenker vold er naturlig

Andersen tror at mangel på rapportering av vold og trusler kan handle om flere ting.

- Mange som jobber i de mest utsatte næringene tenker nok at det å motta trusler på jobb er en naturlig og påregnelig del av arbeidet, mens i andre tilfeller kan det hende at det er en kultur å ikke registrere hendelsene eller at de tenker at de selv var med på å påvirke hendelsen, sier Andersen

Ifølge lovverket kun er hendelser som medfører alvorlige personskader som skal meldes til Arbeidstilsynet.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med tillitsvalgt i Kragerø kommune uten å lykkes.

Også sykepleiere og ansatte i psykiatrien opplever vold på jobb. For en måned tid siden skrev Dagbladet om sykepleier Britt Brox (56) som ble banket opp på jobb av en pasient.

Mange er bekymret

Oddvar Gran, fylkesleder i Fellesorganisasjonen (FO) i Telemark, forteller at han ikke ønsker å uttale seg om hendelsen i Kragerø, siden det er uklart hva som har skjedd, men sier at han på generelt grunnlag er opptatt av at ansattes sikkerhet bør bli ivaretatt.

FO representerer vernepleiere og andre ansatte som blant annet jobber i boliger for psykisk utviklingshemmede.

- Vi har en tro på at ved å ha riktig bemanning på rett sted, både på kompetanse og hvor mange som er på jobb, vil man på mange måter forebygge volden som skjer på den type arbeidsplasser, sier Gran til Dagbladet.

Fylkeslederen forteller at han ikke har vært borti et slikt tilfelle tidligere, men legger til at personer som jobber i boliger for psykisk utviklingshemmede er blant den gruppen ansatte i samfunnet som blir utsatt for mest vold på jobb.

- Mange ansatte blir bekymret når slike ting skjer, men jeg tenker at det er viktig å holde hodet kaldt. Man vet ikke hva som har skjedd i denne situasjonen, og man får evaluere hva som har skjedd og kommunen for sette inn tiltak hvor feil har skjedd.

Slo den avdøde

Vitner politiet snakket med forteller at de så den siktede 35-åringen slå Brynemo og derfor velger politiet å opprettholde siktelsen.

- Vi er imidlertid usikre på om det er dødsårsaken eller ikke. Vi vet ikke om det har noen sammenheng, men vi avventer obduksjonsrapporten for å finne ut hva som har skjedd, sier politiadvokat Ingrid Øygarden til Dagbladet.

Foreløpig obduksjonsrapport vil tidligst være klar fredag. Psykologspesialister skal gjøre primærpsykiatrisk undersøkelse av den siktede for å vurdere hans strafferettslige tilregnelighet.

Diagnosen til 35-åringen er ukjent, men Dagbladet er kjent med at han blant annet skal ha nedsatt taleevne. Han er ikke framstilt for varetekt.

- I samråd med ansatte ved boligen hans og politiet har vi bestemt at det er best at han oppholder seg der han bor, sier Øygarden.

Wednesday, September 28th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments