Stabæk med verdens første fotball-pride: – Noen kamper er viktigere enn andre

(Dagbladet): – Tre poeng i kampen mot Sarpsborg 08 hadde vært veldig viktig for oss. Men noen kamper er viktigere enn andre, sier Stabæk-sportssjef Inge André Olsen til Dagbladet.

I forbindelse med lørdagens hjemmekamp mot Sarpsborg 08 skal Stabæk – i samarbeid med FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) – arrangere verdens første fotball-pride.

Gratis inngang

Stabæk lokker med gratis inngang til alle som blir med på paraden fra supporterpuben Onkel Blaa, som ligger en langpasning unna Stabæks hjemmebane, til Nadderud stadion på lørdag.

- I toppfotballen kan det være grupper som føler seg ekskluderte. Tiden er virkelig inne for å rydde dette av banen. Alle skal ha like muligheter i toppfotballen, uansett om du liker gutter eller jenter. Vi håper det ikke vil være noe problem for folk å ta steget ut av skapet nå som vi setter fokus på dette, sier Olsen.

- Hvordan opplevde du holdningene til homofile og lesbiske da du spilte selv?

- I en fotballgarderobe er det et ganske tøft miljø der ting ikke stikker så dypt. Det er stor takhøyde. Hvis du sier noe på fleip, kan det oppleves som sårende for enkelte grupper, sier Olsen, som spilte Tippeliga-fotball for Start, Stabæk og Strømsgodset før han ble sportssjef.

Jobbet lenge

Da Stabæk møtte Lillestrøm i starten av oktober var det mange som la merke til supportersanger med svært grovt innhold. Olsen avkrefter at disse sangene og den påfølgende debatten i sosiale medier var var en utløsende årsak til at de satte i gang prosjektet med FRI.


KLAR FOR FEST: Sammen med FRI skal Stabæk og sportssjef Inge André Olsen arrangere debatt, parade og fest i forbindelse med Stabæks kamp mot Sarpsborg 08 på lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Vis mer

- Vi har jobbet lenge med dette. Samtidig vil jeg påpeke at det som skjedde på tribunen i kampen mot Lillestrøm viser hvor viktig det er at vi vinner denne kampen mot homofobi sammen, sier han.

Skille fotball og politikk

Stabæk Support-leder Gjermund Skaar hyller også initiativet.

- Vi i supportergruppen synes dette er kjempebra. Fotballen er en av de siste bastionene når det kommer til homofobi i Norge.

Likevel peker Skaar på at han ønsker et tydelig skille mellom fotball og politikk:

- Vi ønsker ikke at fotballarenaer skal bli politiske arenaer. En fotballstadion skal være en kulturell arena som samler folk på tvers av politisk ståsted. Når du begynner å politisere fotball, begynner du å ekskludere enkeltgrupper og enkeltpersoner fra arenaen. En homofob ytring er jo et eksempel på en politisk ytring. Men det Stabæk gjør her, er innenfor. Det skaper en bevisstgjøring på at man ikke skal være homofobe, mener Skaar.

- Fotballen har en stor verdi i den grad at den er for alle. I vår supporterklubb står for eksempel advokater og bankdirektører ved siden av «navere». Når de står på tribunen er de helt like. Det er sånn det skal være, sier Skaar.


NEDRYKKSSTRID: Stabæk står i fare for å rykke ned til OBOS-ligaen. Her er Luc Kassi og Edvard Race i duell med Anders Trondsen i det omvendte oppgjøret mot Sarpsborg 08 i vår.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Vis mer

Gir energi

Olsen opplever samarbeidet med FRI som en positiv ting i en hverdag der det handler om å berge plassen for Stabæk.

- Nedrykksstrid og det å kjempe om poeng er nervepirrende. Og det fører til dårlig søvn for meg, hvert fall. Men denne saken gir masse energi, sier Olsen.

Nå håper han resten av Fotball-Norge følger etter Stabæk.

- Ingen andre klubber har kommet helt på banen for å jobbe med dette tidligere. Hverken Norges Fotballforbund eller andre klubber. Stemmen vi har som toppklubb er ganske sterk, og nå håper jeg andre klubber også gjør det samme i sine områder, sier Olsen.

Wednesday, October 19th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments