Slår tilbake mot «Snøfall»-kritikken

(Dagbladet): – Når noen sier at en serie for barn gjør en situasjon vanskelig, så er det viktig å ta det på alvor, sier Hilde Hagerup, forfatter av NRKs ferske julekalender «Snøfall».

Tove Wahlstrøm, Generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening, gikk hardt ut fredag og uttalte til Vårt Land at hun frykter serien kan føre til mobbing.

Wahlstrøm reagerer på fremstillingen av fostermora og barnevernet i serien.

- NRKs julekalender blir alltid snakket om på skolen og mellom barn. Vi frykter at dette kan gjøre fosterbarn utrygge på egen situasjon og gi grunnlag for mobbing og ubehagelige spørsmål rettet mot allerede sårbare barn, sier Wahlstrøm til Vårt Land.

- Handler om kjærlighet

Hilde Hagerup har skrevet «Snøfall» sammen med faren Klaus Hagerup og søsteren Hanne.

Serien handler om ni år gamle Selma som bor hos sin strenge nabo Ruth. Hun drømmer om å finne sin biologiske familie, og en dag finner hun portalen til julenissens by.

Hagerup tror likevel at man vil sitte med en annen følelse hvis man ser hele serien. Hun understreker at forfatterne deler verdisyn med Norsk Fosterhjemsforening.

- Det Selma lærer i løpet av serien er at familie ikke avhenger av biologi, men av kjærlighet. Historien om Selma og Ruth er en kjærlighetshistorie. Ruth er absolutt ikke skurken. Hun har veldig mye varme. Hennes prosjekt er å tørre å slippe fantasien løs. Når hun gjør det blir hun en av heltene, sier Hagerup.

Viktige fortellinger

Hagerup tror barn har god evne til å skille mellom fantasi og virkelighet.

- Barn som leser mye fiksjon og forholder seg til karakterer som har mange sider ved seg, får en kompetanse på å være menneske. Det er en bra ting å ha med seg tenker jeg, sier hun.

Ifølge Hagerup må man også begynne et sted slik at karakterene gjennomfører en reise.

- Man kan ikke begynne med noe bra. Da har man ikke noe å fortelle. Hvis fiksjon og eventyr ikke kan ta opp temaer som er vanskelige for barn, da mister man mange viktige fortellinger. Da mister vi fortellinger som «Mio, min Mio», «Brødrende Løvehjerte» og «Harry Potter». Det synes jeg er dumt, sier Hagerup.

Fin fortelling

Selv er Hagerup veldig fornøyd med sluttresultatet av serien.

- Jeg vet ikke om jeg kan si det, men det jeg har sett synes jeg er blitt veldig fint. Jeg tror den kan være med på å lage julestemning i alle familier uansett hvordan de er satt sammen, sier hun.

Hun roser også NRK Super for arbeidet med serien.

- Jeg gleder meg veldig til den starter. Barneskuespillerne er helt fantastiske og NRK Super har virkelig gjort en kjempejobb, sier hun.

Saturday, November 19th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments