Slår tilbake mot Premier League-legendes Vardy-slakt: – Det blir for spekulativt

Leicester-spissen har skuffet så langt denne sesongen.

Tidligere England-spiller Alan Shearer har slaktet Vardy for å ikke ta problemene på alvor, men denne gangen er det Shearer som tar feil.

Shearer har jobbet hardt for å utvikle seg som fotballkommentator de siste årene, men kommentarene han kom med om Jamie Vardy er merkverdige.

- Jamie går gjennom en måltørke og han kommer ikke ut av den ved å furte. Det ser ut som han furter, skrev Shearer i sin spalte hos The Sun.

- Han gjør ikke det han gjorde forrige sesong. Han skaper ingen problemer for forsvarsspillerne. Det er lett for dem. Vardy mangler innsats.

STØTTE: Ranieri tok på seg skylden etter tapet mot Chelsea. Foto: Action Images via Reuters / Andrew Boyers
Livepic
Vis mer

Om det er en ting som Vardy garanterer for Leicester så er det en god arbeidsmoral.

Han har vist det i hver eneste klubb fra amatørklubben Stocksbridge Park Steels til Fleetwood Town og frem til i dag.

At Shearer i det hele tatt foreslår at Vardy furter blir for spekulativt.

Det er ingen tvil om at Vardy ikke har vært like skarp eller målfarlig denne sesongen som han var forrige sesong – og det var tydelig at han sleit igjen i 1-0 seieren mot FC København – men hvor mange Leicester-spillere kan si at de har vært på samme nivå som de var i fjor? Sesongen 2015/16 er ferdig, selv om Leicester-supporterne skulle ønske den varte evig. Laget har forandret seg: og det har rivalene også.

Få valg

Vardys rolle i laget har forandret seg – det er ene og alene på grunn av ankomsten til Islam Slimani. Spilleren som kom fra Sporting Lisboa på Deadline Day har gjort et godt inntrykk og stjålet Vardys rampelys i Champions League.

Den selvsikre algerieren scoret ikke mot København, men han ga målgivende til Riyad Mahrez da han headet et innlegg fra Vardy videre til Mahrez. Slimani viste seg frem som spilleren Leicester bygger angrepet sitt rundt denne sesongen.

STATZONE: Statistikken viser at Vardy har blitt presset mer ut på kanten enn tidligere. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statzone
Vis mer

Det meste av The Foxes’ spill mot Ståle Solbakkens mannskap handlet om å få ballen til deres nye angrepsspiller, men det var ikke alt som fungerte, og Vardy ble et slags offer for det.

I kampen så Leicester farligst ut da de sendte baller inn i rommet mellom motstandernes backer slik at Vardy kunne løpe inn. Det er 2015/16.

Det er klart at Vardy nå har fått konkurranse på topp, han er ikke lenger den eneste spissen som scorer mål – noe han var i fjor med arbeidsjernet Shinji Okazaki ved sin side. I realiteten så blir engelskmannen dyttet lengre ut mot kanten enn han var plassert i fjor.

STATZONE: Vardys statistikk fra kampen mot København. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statzone
Vis mer

Det var noe Daniel Storey i Football365 påpekte i en artikkel om spissen:

- I løpet av forrige sesong så hadde Vardy et skudd hvert 27.3 minutt, ett skudd på mål hvert 59.2 minutt og han skapte en sjanse hvert 65.4 minutt. I løpet av Leicesters åtte første ligakamper har skuddene kommet hvert 50.1 minutt, skudd på mål hvert 162.8 minutt (nær ett i annenhver kamp) og skapt en sjanse hvert 108.5 minutt.

Mot København hadde han tre skudd, alle var utenfor 16-meteren og to av dem ble blokkert av en forsvarspiller. Han skapte to direkte sjanser (noe som var en av de beste fra den dårlige kampen), men det var hans innlegg at Leicester scoret sitt eneste mål.

Stamford Blues

Shearers kommentar kom etter at Leicester hadde spilt en svak kamp og tapt 3-0 mot Chelsea på Stamford Bridge.

Vardy var knapt involvert i kampen og laget klarte ikke å få et eneste skudd på mål.

Da de lå 1-0 under ble han plassert alene på topp fordi Claudio Ranieri flyttet Ahmed Musa ut på kanten for å stå imot Chelseas 3-4-3-formasjon. Vardy fikk nesten ingen hjelp av lagkameratene ettersom de stort sett sendte lange pasninger som han måtte jage, dermed slet han med å få til noe som helst. Han og Musa ble usynlige.

STATZONE: Pasningsstatistikk fra kampen mot Chelsea. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statzone
Vis mer

Etter kampen forsvarte Ranieri spissen:

- Jeg ba Vardy om å være ved David Luiz. Jeg ville gi spillerne mine et referansepunkt, å kontre og la han være en mot en med Luiz. Det er ikke Jamies feil, det er kanskje min, sa italieneren.

Ranieris avledningstaktikk har ført til at Vardy fikk litt mindre kritikk, men man kommer ikke utenom at Leicester var forferdelige i Vest-London, og forrige sesongs toppscorer hadde ingen sjanse til å gjøre seg bemerket.

Angrer han?

Alt dette fører til et pressende spørsmål: Hadde det vært bedre for ham å dra til Arsenal i sommer, i stedet for å takke nei til en stor overgang til Emirates?

- Jeg vedder på Vardy har lurt, om bare en eller to ganger, på hva som kunne skjedd om han tok sjansen med The Gunners, skrev tidligere Leicester-spiss Stan Collymore i sin spalte for Daily Mail.

- Hva om han gamblet ved å flytte ut av komfortsonen og dro til til Arsenal, en av Englands største klubber, med en feit lønning med på kjøpet? Jeg er overbevist om at hadde han gjort det, hadde han vært over Danny Sturridge, Wayne Rooney og, til og med, Harry Kane på rangstigen til England.

BENKET: Wayne Rooney og Jamie Vardy for England. Foto: Robbie Stephenson/JMP/REX/Shutterstock
Vis mer

Tør vi å påstå latskap igjen? Ok – greit.

Vardy gikk ikke til Arsenal fordi han var usikker på om han kom til å passe systemet i klubben.

Samme begrunnelse har han brukt om det engelske landslaget.

Han har også fortalt at Arsenal ikke kunne garantere ham spilletid heller.

Gareth Southgate lot Vardy bli på benken mot både Malta og Slovenia, og lot Manchester Uniteds Marcus Rashford få sjansen. Antageligvis valgte manageren Daniel Sturridge fra start i begge kampene på grunn av hans (angivelige) evner til å skape sjanser i trange rom. Altså ikke fordi Vardy er inne i en dårlig periode.

Behold roen

Det er umulig å forsvare Vardys skuddstatistikk denne sesongen, men det er vanskelig å se for seg at det vil fortsette i lengden. I de kommende ukene har Leicester «enklere» kamper på programmet og det er gode muligheter til å snu denne trenden.

For ham, og resten av laget, er dette en periode hvor de blir testet hvordan de tilpasser seg europaspill, forventinger og det å beholde nivået i Premier League. Likevel er det et enkelt poeng her: Ranieris lag er mye med Vardy. Enn så lenge gjelder det å være tålmodige, og ikke spekulere i absurde påstander. Beklager Alan.