Skei Grande: – Jeg blir litt matt, for jeg brukte sommerferien min på å ta med ei viss dame til Canada

(Dagbladet): Det er steile fronter mellom Venstre og regjeringen etter statsbudsjettet for 2017 ble lagt fram 6. oktober.

Først 35 minutter inn i talen kom Skei Grande til den hete klimapoteten, og hun var klar på at Erna Solberg og Siv Jensen ikke går langt nok i statsbudsjettet for neste år.

- Jeg tror kanskje vi står framfor den tøffeste høsten vi har vært gjennom, sier Skei Grande med alvor i stemmen.

Like før gjorde hun det klart at Solberg må levere bedre på klima.

- Man kan ikke bare ha gode ønsker for klimaet, man må også få det til. Erna har lovet Norge å levere på klima. Hun sto til og med i FN og lovet det til verden! Da synes jeg man må levere også, sier hun til partiets landskonferanse lørdag.

Skei Grande hevdet videre at det grønne skiftet egentlig er like enkelt som å ta på seg pysjamas før sengetid, og understreket at Venstre først og fremst vil oppfordre folk til å velge grønt – ikke betale mer for å velge svart.

- Vi vil først og fremst at det grønne skal bli billigere enn det svarte. Det er ikke vanskelig. Dette er et skatteskifte. Vi skifter fra det ene til andre. Ta av deg klærne på kvelden, ta på seg natt-tøy. Ok, da har man skifta, sa Skei Grande.

Matt over Siv

Venstre-lederen hevdet enkelte ønsker å gjøre klimapolitikk mer komplisert enn det faktisk er, uten å klargjøre om hun siktet til regjeringen eller ei.

- Budskapet er ikke vanskelig, men det er veldig mange som ønsker at det skal framstå veldig vanskelig, la hun til.

Det er spesielt striden rundt det såkalte grønne skiftet i norsk økonomi som plager samarbeidet i regjeringen, og Skei Grande er klar på at Erna Solberg ikke gikk langt nok i å vende norsk økonomi bort fra oljeavhengigheten.

Hun kom også med følgende stikk til Siv Jensen:

- Jeg blir litt matt, for jeg brukte faktisk noen dager av sommerferien på å ta med ei viss dame til Canada for å vise hvordan ting faktisk henger sammen, sa Skei Grande og «siktet til klimareisen hun og Siv Jensen hadde i sommer.

- Olja må ligge

Venstre fikk gjennomslag for en avgiftsøkning på bensin og diesel i budsjettet for neste år, men måtte til gjengjeld se at regjeringen øket pendlerfradraget og foreslo flere andre bilvennlige endringer. Ifølge enkelte eksperter vil statsbudsjettet for 2017 nær sagt ikke påvirke nordmenn til å kjøre mindre bil. Høyre og Frp øker til sammen miljøavgiftene med 1,6 milliarder kroner i budsjettforslaget, men lover ikke mer enn marginale kutt i utslippene av klimagasser.

Venstre-lederen gjentok også ønsket om å holde Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt.

- Noen grunntanker må vi klare å holde, og én av dem er at dersom vi skal holde Paris-avtalen, så kan vi ikke hente opp all oljen vår. Det mest logiske er å la være å hente opp oljen i de områdene som man kan utvikle andre næringer, sa Skei Grande til applaus, før hun la til:

- Befolkninga er enig med Venstre på dette! Vi har med oss folket, mens de store partiene vaser rundt.

Skei Grande gikk hardt ut også under Venstres landsmøte i vår. Da garanterte hun landet at statsbudsjettet som kom i høst skulle bli det grønneste noensinne. Det var en tydelig skuffet Venstre-leder som møtte pressen 6. oktober og måtte vedgå at budsjettet Erna og Siv hadde snekret sammen langt fra var det grønneste i norsk historie. Statsminister Solberg er ikke enig, og fortalte Dagbladet at budsjettet var grønnere enn noe statsbudsjett i historien.

Niqab-krangel

På den andre siden av gjerdet sitter Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet. Ap-lederen fortalte Dagbladet da statsbudsjettet kom at han satt med åpne armer, klar til å samarbeide med Trine Skei Grande og Venstre. Støre uttrykket samtidig tvil om hva som skulle til for at Venstre ga opp regjeringen og byttet side, og antydet at Skei Grande har bundet seg til en lite klimavennlig mast.

- Har du noen gulrøtter å friste Trine Skei Grande med på klimabiten, spurte Dagbladet.

- Jeg er veldig i tvil om hva slags gulrot, frukt eller kjøtt Trine Skei Grande trenger. Hun sa for tre dager siden her at det var den grønneste trontalen hun hadde hørt. For to dager siden sa hun at Frp var en fantastisk klimapartner og i dag slakter hun budsjettet. Så hun får bestemme hva hun skal spise selv, men det blir i alle fall ikke meg, svarte Støre.

Samarbeid eller ei, Trine Skei Grande sparket tydelig mot Ap fra talerstolen på hotel Bristol.

- Arbeiderpartiets første forslag i denne stortingsperioden var en viktig prinsipiell sak for dem, nemlig å forby niqab. De stemte ned forslaget fra Abid Raja om å finne ut hvor mange som faktisk bruker niqab i Norge, men de stemte altså for å forby niqab. Fakta er visst ikke så viktig! Det virket som det viktigste var å komme før Frp med dette forslaget, hamret Skei Grande.

Saturday, October 15th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments