San Marinos Ullevaal-sjokk fikk Europa til å håne Norge. Så viste en norsk unggutt seg fram

Norge – San Marino 4-1 (1-0)

ULLEVAAL (Dagbladet): Mongolia, Andorra, British Virgin Island og Anguilla er de eneste nasjonene som er bak San Marino på FIFA-rankingen av de som er oppdatert med koeffisientpoeng. Like foran San Marino på FIFA-rankingen finner vi nasjoner som Sri Lanka, Nepal, Monsterrat og Turks and Caicos Islands.

I 1992 spilte nåværende landslagssjef Pierangelo Manzaroli for San Marino da Egil «Drillo» Olsen og Norge vant 10-0 og startet det norske fotballeventyret på 90-tallet. Senest i sommer tapte lilleputtnasjonen med disse sifrene, altså 10-0, mot Kroatia.

Men da de åpnet den pågående EM-kvalifiseringen, tapte de bare 0-1 mot Aserbajdsjan, altså det samme resultatet som Norge oppnådde i Baku på lørdag. Derfor hadde kanskje dagens gjester en fjern drøm om å vinne sin andre landskamp i historien.

Og San Marino, som består av rundt 33 000 innbyggere og har tapt 136 av 141 kamper totalt, sjokkerte på Ullevaal. Gjestene fikk flere forfall fordi de ikke fikk fri fra jobben for å spille landskamp mot Per-Mathias Høgmos menn, men utliknet likevel til 1-1 ved Mattia Stefanelli etter 54 minutter. San Marino scoret også Norges 1-0-mål.

Norge ble hånet både nasjonalt og internasjonalt da San Marino jublet. Store deler av det norske publikummet på Ullevaal jublet, mens britiske BBC la ut scoringsvideoen på Twitter med følgende tekst: «Se scenene når San Marino scorer et mål. Det skjer ikke for ofte.»

Det er helt korrekt. San Marino scoret bare ett mål i hele EM-kvalifiseringen, i 2-1-tapet borte mot Litauen. På bortebane i VM-kvalifiseringen har de ikke scoret siden februar 2001, altså over 15 år siden. Den kampen vant imidlertid Belgia 10-1.

Norge våknet til slutt og scoret tre raske mål på seks minutter. Innbytterne Martin Samuelsen og Adama Diomande satte fart på Norge og scoret ett mål hver. Det samme gjorde Joshua King, da han fastsatte sluttresultatet til 4-1.

- Det var et litt forventet kampbilde. Vi stanger mot en motstander som ligger lavt i første omgang. Vi kjører fra start i andre omgang. Så gir vi bort et mål. Helt utilgivelig. Det skal ikke skje, overhodet. Så kommer vi sterkt tilbake og avslutter på en god måte med tre mål og en feilaktiv annullering som er en meter onside, sier Høgmo til MAX etter kampen.

Det var likevel ikke så mye glede å spore hos Stefan Strandberg etter kampen, som var involvert i baklengsmålet.

- Vi vinner 4-1. Uansett hva vi gjør nå så hadde det blitt negativt fra dere uansett, det er vi forberedt på. Det er en negativ spiral rundt oss, hadde vi vunnet 6-0 eller 7-0 hadde det sikkert vært noe galt da også. Men vi vet at det ikke var noen topp prestasjon i dag heller. Det er vi fullt klar over, og så får dere skrive hva dere vil, sier Stefan Strandberg til MAX etter kampen.

Selvmål og pipekonsert

SLUTTSPURT: Adama Diomande, Joshua King og Martin Samuelsen scoret ett mål hver i løpet av seks minutter for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

San Marino lå med alle mann godt inn på egen banehalvdel i en slags 6-3-1-formasjon, mens Norge trillet ball fram og tilbake akkurat som de ville.

Etter elleve minutter kom den oppskriftsmessige ledelsen da Ole Selnæs og Per Ciljan Skjelbred kombinerte før regnskapsføreren Davide Simoncini banket ballen i eget mål på vakkert, men uheldig vis.

Mest liv var det på Ullevaal satte i gang en kontring som så forbausende farlig ut. Etter fint kombinasjonsspill ble Tommaso Zafferani spilt fri, men da han ble parkert av Even Hovland i løpsduellen, latet han som at han fikk strekk. Det skapte latter på Ullevaal.

Da lagene gikk til pause på stillingen 1-0, der Norge knapt skapte én stor målsjane til tross for et enormt ballinnhav, satte Ullevaal-publikummet i gang en pipekonsert mot de norske spillerne.

- San Marino er i beste fall på nivå med et lag på nederste halvdel av OBOS-ligaen. Da må Norges A-landslag ha ferdigheter nok til å skape målsjanser. Vi har ikke skapt én målsjanse i 1. omgang, sa Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen i pausen.

Sjokk-scoringen

Ullevaal-publikummet ropte «skyt» hver gang San Marino var på Norges halvdel og store deler av den norske fotballfansen jublet da gjestene utliknet på sjokkerende vis etter 54 minutter.

Zafferani satte fart og utfordret, før ballen havnet hos Mattia Stefanelli. San Marino-spissen viste den spisskompetansen som de norske spissene manget og banket ballen klinisk i mål bak Rune Jarstein.

Det utløste elleville jubelscener. Hele benken San Marino løp inn på banen, både reservene, trenerne og resten av støtteapparatet. Også deler av de norske fansen jublet og applauderte scoringen.

- Vi tror ikke det vi ser, kommenterte Tor Ole Skullerud.

Norges sluttspurt

Stortalentet Martin Samuelsen fikk varm applaus da han omsider fikk sjansen. Det satte fart på Norge. Etter 77 minutter kunne de norske landslagsgutta omsider senke skuldrene litt.

Innbytter Adama Diomande mottok ballen av Selnæs, før han la ballen til rette og curlet den opp i krysset på utsøkt vis.

Det var innbytterne som reddet Norge. Høgmos opprinnelige kampplan fungerte ovehodet ikke. Men Samuelsen og Diomandes spisskompetanse var nok til å slå verdens fjerde beste landslag.

Ni minutter før full tid scoret Samuelsen sitt første landslagsmål. Kantspilleren dro av Alessandro Della Valle og banket ballen kontant i mål.

Da løsnet det for Norge. Joshua King la på til 4-1 rett etterpå da han skar inn fra kanten og plasserte ballen i motsatt hjørne. Det ble også sluttresultatet.