Russisk fly med 92 passasjerer styrtet i Svartehavet

(Dagbladet): Et russisk fly skal ha styrtet i Svartehavet. Flyet forsvant fra radaren få minutter etter avgang i Sotsji i natt, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Regionale myndigheter bekrefter overfor Tass at et fly er forsvunnet, og en kilde i den russiske regjeringen melder at det savnede flyet er av typen Tu-154.

Like før klokka 08.30 bekrefter det russiske forsvarsdepartementet at en person er funnet omkommet etter flyulykken. Forsvarsdepartementet opplyste tidligere søndag morgen at flyet har styrtet i Svartehavet. Det skal også være funnet vrakrester omtrent 1,5 kilometer unna flyplassen hvor flyet lettet.

- Kroppen til en person som omkom i flykrasjet ble funnet seks kilometer utenfor kysten av Sotsji, og ble tatt om bord i et redningsskip, sier departementstalsmann Igor Konasjenkov til russiske nyhetsbyråer, ifølge NTB. Det er så langt ikke meldt om overlevende.

Flyet tilhører det russiske forsvarsdepartementet, og var på vei til Latakia i Syria.

Vrakrester

Nyhetsbyrået Interfax forteller videre at flyet forsvant fra radaren omtrent 20 minutter etter avgang klokken 01.20 norsk tid.

Årsaken til styrten er foreløpig uklar, men de tidligste spekulasjonene er rettet inn mot teknisk svikt.

- Rester av Tu-154-flyet til det russiske forsvarsdepartementet ble funnet på 50 til 70 meters dybde, rundt 1,5 kilometer utenfor Svartehavskysten til byen Sotsji, sier det russiske forsvarsdepartementet ifølge NTB.

Det ble først meldt at flyet hadde 91 personer om bord, men dette tallet er senere oppjustert til 92 av det russiske forsvarsdepartementet, ifølge Russia Today.

Utelukker terror

Regjeringstalsmann Dimitrij Peskov sier at president Vladimir Putin blir løpende oppdatert om situasjonen.

- Det er for tidlig å si noe. Presidenten avventer til situasjonen er mer oversiktlig, sier han.

Sjef for forsvarskomiteen i det russiske parlamentet, Viktor Oserov, utelukker terror siden flyet ble operert av forsvaret. Han sier til nyhetsbyrået RIA Novosti at de trolige årsakene til ulykken var problemer med flyet eller menneskelige feil, ifølge AP.


VERDENSKJENT: Flyet hadde 84 passasjerer og et mannskap på åtte om bord. 64 av dem synger i Alexandrov-ensemblet, som er koret til Russlands væpnede styrker. Mannskoret skulle til flybasen Hmeimim for å opptre for russiske styrker i forbindelse med nyttårsfeiringen.
Her er medlemmer av koret avbildet under en konsert i Moskva 31. mars i år. Foto: AP / NTB Scanpix
Vis mer

Fly med dårlig rykte

Ifølge Tass er det primært musikere fra det verdenskjente Alexandrov-ensemblet, som er koret til Russlands væpnede styrker, og ni journalister om bord på flyet.

En passasjerliste er utgitt av russiske myndigheter, og blant dem som var om bord var dirigent Valery Khalilov og Elizaveta «dokor Liza» Glinka, leder av hjelpeorganisasjonen Spravedlivaja Pomostji, ifølge NTB.

Koret ble grunnlagt i 1928, og fikk sitt navn etter dets første dirigent – Alexander Alexandrov – som også er kjent for å ha skrevet melodien til Sovietunionens nasjonalsang.

Flyet var på vei til en russisk militærbase i Latakia-provinsen i Syria, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flytypen det skal være snakk om her, Tu-154, er den samme som styrtet i Smolensk, vest i Russland, i 2010. Da omkom 96 mennesker, deriblant den polske presidenten Lech Kaczynski.

I oktober 2001 ble et fly av samme typen – på vei fra Tel Aviv til Novosibirsk i Russland – skutt ned over Svartehavet. Alle 78 om bord mistet livet.

Flyet er produsert av det sovjetiske – og senere russiske – selskapet Tupolev siden 1968.

Dagbladet følger saken.

Sunday, December 25th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments