- Regjeringen har satt seg selv i en veldig spesiell situasjon

(Dagbladet): De tøffe budsjettforhandlingene ble tema da KrF-leder Knut Arild Hareide talte under nominasjonsmøtet i Hordaland, som blir avholdt på Stord i dag.

- I går kveld var jeg hos Erna. Det er kjekt å samles enn gjeng på fredagskvelden, åpnet Hareide spøkefullt.

Han viser til forhandlingsmøtet i statsministerboligen, der partilederen i KrF, Venstre, Frp og Høyre, forsøkte å løse budsjettfloken sammen med partienes parlamentariske ledere og finanspolitiske talspersoner.

Det ble et møte uten noen konkret løsning. Etter å ha sittet sammen i tre timer, gikk partene hver til sitt. I kveld møtes de i statsministerboligen igjen.

- Nytt skjebnemøte

Ifølge Hareide kan budsjettforhandlingene så langt kan minne litt om sjakk-VM.

- Det har vært mange partier med remis, sier Hareide, før han la den humoristiske tonen til side og beskrev situasjonen som alvorlig og krevende.

- Jeg tror alvoret gikk opp for alle i går. Jeg kalte møtet i går for et skjebnemøte, det er ikke noen grunn for å kalle kveldens møte for noe annet, sier Hareide til Dagbladet.

- Vi må få en løsning i sikte for at vi skal kunne fortsette forhandlingene. Hvis ikke vi ser en løsning i sikte, er jeg usikker på fortsettelsen etter møtet, sier han.

Regjeringens ansvar

Det er på punktet om det grønne skatteskiftet det virker fullstendig fastlåst, halvannet døgn før fristen partene har pålagt seg selv for å komme til enighet.

- Regjeringen har satt seg selv i en veldig spesiell situasjon, sier KrF-lederen.

Han viser til at de har forhandlet om det grønne skiftet i langt tid også før budsjettforhandlingene, uten å komme til enighet.

-Vi ble ikke enige om hvordan det grønne skiftet skulle være. Så la regjeringen fram et tilbud som var litt dårligere enn det vi hadde takket nei til, men de legger det fram som et ultimatum, sier Hareide, som kaller dette for «uklokt» fra talerstolen.

- Det er en oppskrift på hvordan få krevende forhandlinger i Stortinget. Det er ingen tvil om at ansvaret for den krevende situasjonen vi har nå, hviler kun på regjeringen, utdyper han overfor Dagbladet.

Han presiserer at KrF ikke har stilt noe ultimatum.

Mindre kompensasjon til bilistene

- Vi vil bidra til å få en løsning, men vi skal bidra til at utslippene går ned. For KrF er det ikke drivstoffavgiftene som er det viktigste, men den overkompensasjonen regjeringen har lagt inn. De 900 millionene som tilbakeføres til bilistene er et større problem. Det var 900 millioner vi kunne brukt på skole, helse og omsorg eller skapt arbeidsplasser, sier han.

- I det tilbudet vi fikk i høst var ikke overkompensasjonen til bilistene så stor. Forskjellen var ikke veldig stor, men det som nå framsettes som et ultimatum er et litt dårligere tilbud, sier Hareide til Dagbladet.

Til tross for alvoret sier Hareide at han ikke har gitt opp håpet om at de skal komme til enighet.

- Vi ønsker en løsning med alle fire partier. Det er vår eneste plan. Det blir vanskelig, men vi har ikke gitt opp. Det er positivt at vi møtes på nytt, sier han.

Saturday, November 19th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments